Εντατικούς ελέγχους στα φορτηγά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, ζητούν οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών οδηγών στη Βόρεια Ελλάδα. Πιστεύουν ότι, με αυτόν τον τρόπο, θα μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα και, ταυτόχρονα, θα βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας τους.
Το Συνδικάτο Οδηγών Αυτοκινήτων Μακεδονίας - Θράκης «Ο Ερμής» επισημαίνει ότι οι έλεγχοι στα φορτηγά αυτοκίνητα στο εθνικό δίκτυο είναι ελάχιστοι και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο ανύπαρκτοι. Καταγγέλλοουν ότι, σε πολλούς νομούς της Βόρειας Ελλάδας, δεν υπάρχουν τα αρμόδια για τους ελέγχους κλιμάκια (νομαρχιών, τροχαίας, επιθεώρησης εργασίας και ΙΚΑ).
Επίσης, οι οδηγοί δεν ελέγχονται για θέματα υγείας, το 95% περίπου των φορτηγών που κυκλοφορούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα είναι μεταχειρισμένα, ενώ ορισμένοι ιδιοκτήτες φορτηγών αλλάζουν λάστιχα στα οχήματα για να περάσουν ΚΤΕΟ και στη συνέχεια επανατοποθετούν τα παλιά, φθαρμένα, ελαστικά.
Ζητούν ειδικούς ελέγχους στα φορτηγά που χρησιμοποιούν ιδιώτες εργολάβοι για μεταφορές στα εργοτάξια της ΔΕΗ στην Κοζάνη και στα έργα κατασκευής του μετρό στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, καταγγέλλουν ιδιοκτήτη εταιρίας φορτηγών στη Θεσσαλονίκη ότι δεν εφαρμόζει τη συλλογική σύμβαση εργασίας και ότι πρόσφατα απέλυσε παράνομα οδηγούς.