Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε σε πρώτη ανάγνωση το Σχέδιο του Κοινοτικού Προϋπολογισμό έτους 2010. Σε ό,τι αφορά τον τομέα της Γεωργίας και της Ανάπτυξης της Υπαίθρου, ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Καθηγητής κ. Γεώργιος Παπαστάμκος, τακτικό μέλος της οικείας Επιτροπής, επισημαίνει τις ακόλουθες διασφαλίσεις:
-Επαναφορά των πιστώσεων στις περιπτώσεις όπου το Συμβούλιο είχε προβεί σε περικοπές.
-Διατήρηση των άμεσων ενισχύσεων για τον καπνό (με καταψήφιση της τροπολογίας της Ομάδας των Πρασίνων για μηδενισμό των σχετικών πιστώσεων).
-Αύξηση των πιστώσεων α) για την χορήγηση γαλακτοκομικών προϊόντων στους μαθητές, β) για το πρόγραμμα προώθησης φρούτων στα σχολεία και γ) για τα προγράμματα υπέρ των απόρων (παροχή τροφίμων).
-Χρηματοδότηση, στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης της Οικονομίας, για την επέκταση των ευρυζωνικών και ενεργειακών δικτύων και υποδομών στις αγροτικές περιοχές.
-Σύσταση Ταμείου Γάλακτος.
Σημειώνεται ότι ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. ήταν ο μόνος Έλληνας Ευρωβουλευτής, ο οποίος υπέβαλε τροπολογίες στην Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, οι οποίες και έγιναν δεκτές από την εν λόγω Επιτροπή.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την σύσταση Ταμείου Γάλακτος επισημαίνονται τα ακόλουθα:
Μόνη η πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) εισηγήθηκε την δημιουργία του Ταμείου Γάλακτος ήδη από το 2007. Έκτοτε, εργάστηκε συστηματικά για την καθίδρυσή του. Είναι η ομάδα του ΕΛΚ, η οποία υπέβαλε τροπολογία στο Σχέδιο Προϋπολογισμού 2010 για τη σύσταση Ταμείου Γάλακτος, η οποία και υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Ομάδα του ΕΛΚ, στηρίζοντας τους δοκιμαζόμενους γαλακτοπαραγωγούς, ψήφισε στην Ολομέλεια υπέρ του ποσού των 300 εκατ. ευρώ για το εν λόγω Ταμείο. Η Ομάδα των Σοσιαλιστών, υπαναχωρώντας από τον συμβιβασμό που είχε επιτευχθεί, ζήτησε, με τροπολογία της στην Ολομέλεια, το ποσό των 600 εκατ. ευρώ. Η θέση των Σοσιαλιστών θέλησε να ευνοήσει συμφέροντα της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης εις βάρος μεσογειακών προϊόντων.
Αντιθέτως, η πρόταση που υιοθετήθηκε τελικά από την Ολομέλεια (300 εκατ.) είναι ικανοποιητική, τεκμηριωμένη και απολύτως ρεαλιστική. Μπορεί δηλαδή να τύχει θετικής ανταπόκρισης από το Συμβούλιο, στο πλαίσιο του οποίου συναντάται αντίσταση από τους βασικούς συνεισφέροντες στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό.
Επιπλέον, κατά τον κ. Παπαστάμκο είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να διατηρηθεί ένα ικανοποιητικό περιθώριο γεωργικών δαπανών (περιθώριο μεταξύ δαπανών και δημοσιονομικής οροφής) στον προϋπολογισμό του 2010 για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων αναγκών σε άλλους γεωργικούς τομείς, μεταξύ των οποίων και ελληνικού ενδιαφέροντος.