Την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε χθες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ήδη, έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, που θα ορκιστεί αύριο, Τετάρτη. Όπως όλα δείχνουν ο Γ. Παπανδρέου θα καταρτίσει ένα μικρότερο και σφιχτό σχήμα, με συγχωνεύσεις και αλλαγές υπουργείων. Μόνον που σε αυτό το σχήμα δε χωράει υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Ένα υπουργείο διακοσμητικό μεν, αλλά που εξυπηρετούσε άλλους σκοπούς. Εξάλλου, αυτός που το είχε μετονομάσει, από υπουργείο Βορείου Ελλάδος, σε Μακεδονίας - Θράκης, ήταν ο πατέρας του Γιώργου Παπανδρέου, Ανδρέας...
Έτσι, το κυβερνητικό σχήμα του κ. Παπανδρέου θα αριθμεί περίπου 35 άτομα, εκ των οποίων 14 υπουργοί. Κατά τις πληροφορίες αυτές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να αναθέσει στον γραμματέα του κόμματος Γιάννη Ραγκούση το υπουργείο Εσωτερικών ή το υπουργείο Επικρατείας. Εάν ο κ. Ραγκούσης αναλάβει το υπουργείο Επικρατείας, το χαρτοφυλάκιο του υπουργείο Εσωτερικών θα αναλάβει η Μ. Ξενογιαννακοπούλου. Κάτι τέτοιο θεωρείται πλήγμα για τον Χ. Καστανίδη, ο οποίος είναι ένας από αυτούς που "έραβαν κοστούμια εξουσίας" στη Θεσσαλονίκη. Εκτός, φυσικά κι αν αναλάβει υφυπουργείο.
Επίσης, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αναμένεται να αναλάβει η Λούκα Κατσέλη, ενώ το υπουργείο Οικονομικών ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Επίσης, το υπουργείο Απασχόλησης αναμένεται να ανατεθεί στην Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Ακόμη, αναμένεται να δημιουργηθεί υπουργείο Υποδομών, το οποίο θα περιλαμβάνει το κομμάτι των Δημοσίων Έργων από το ΥΠΕΧΩΔΕ, το υπουργείο Μεταφορών, πιθανώς και το υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Για το υπουργείο Υποδομών ακούγεται το όνομα του Δ. Ρέππα -επίσης ρίξιμο για τον βουλευτή Θεσσαλονίκης Γιάννη Μαγκριώτη, ο οποίος, τόσο καιρό "τραβούσε το κάρο" του ΠΑΣΟΚ, ως πολιτικός εκπρόσωπος του κινήματος για παρόμοια θέματα.
Επιπλέον, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου δεν αποκλείεται να κρατήσει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών, έχοντας στο πλευρό του ως αναπληρωτή υπουργό τον Δ. Δρούτσα.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μελετά να αναθέσει στον Ευάγγελο Βενιζέλο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Εναλλακτικά μπορεί να προταθεί στον κ. Βενιζέλο η προεδρία της Βουλής. Ίσως αυτό το σενάριο να είναι και πιο πιθανό, αφού οι πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να μην επιθυμεί, μέσα στα πόδια του, τον άλλοτε δελφίνο του κινήματος.
Το σχήμα συμπληρώνεται -σύμφωνα με τις πληροφορίες- με την Φ. Γεννηματά στο υπουργείο Υγείας, την Άννα Διαμαντοπούλου στο υπουργείο Παιδείας, τον Μ. Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (πρώην Δημόσιας Τάξης) ή στο υπουργείο Ενέργειας, για το οποίο υποψήφιος είναι και ο Χρ. Παπουτσής.
Για το υπουργείο Περιβάλλοντος ακούγεται το όνομα του Χρ. Κουβέλη και για τη θέση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος αναμένεται να προταθεί ο Στ. Λαμπρινίδης.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου εξετάζει το ενδεχόμενο να μην υπάρξει θέση κυβερνητικού εκπροσώπου, αλλά κάθε υπουργείο να έχει έναν εκπρόσωπο Τύπου, κατά το πρότυπο της Κομισιόν, ενώ θα οριστεί εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, θέση που πιθανότατα θα αναλάβει ο Π. Γερουλάνος. Έτσι, ουσιαστικά το "γραφείο πρωθυπουργού" θα κοντρολάρει τα πάντα και ο κ. Παπανδρέου δε θα εμφανίζεται, παρά μόνον σε έκτακτες περιπτώσεις.