ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Μάγοι, ξωτικά, δαίμονες και άνθρωποι σε τόπους ονειρικούς μάχονται για την επικράτηση του καλού ή του κακού. Δεν πρόκειται για κάποιο βιβλίο του Τόλκιν, αλλά για την μόδα της εποχής τα ιντερνετικά παιχνίδια, που πίσω από τις ωραίες εικόνες, κρύβεται ο “κρυφός” και συνάμα “αληθινός” κόσμος του εμπορίου και του τζόγου.
Ο εθισμός που υφίσταται το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων, ανεξαρτήτου ηλικίας, από την ενασχόλησή τους με τα συγκεκριμένα παιχνίδια, τους οδηγεί σε... μεγάλα οικονομικά έξοδα. Την κατάσταση αυτή εκμεταλλεύονται “παίκτες-επαγγελματίες”, οι οποίοι αφιερώνοντας αρκετές ώρες στα συγκεκριμένα παιχνίδια, βοηθούν άλλους παίκτες να ανεβούν επίπεδο, με αντίτιμο κάποιο αντίστοιχο χρηματικό ποσό, το οποίο και αποσπούν μέσο τραπεζικής συναλλαγής. Τα περισσότερα άτομα που ασχολούνται με τα online games είναι νεαρής ηλικίας και ενώ οι γονείς γνωρίζουν τους κινδύνους που έχουν να κάνουν μόνο με την απομόνωση που υφίστανται τα παιδιά τους, αγνοούν ότι μέσα σε αυτούς τους μαγικούς κόσμους ξοδεύονται ανεξέλεγκτα πολλά χρήματα. Όπως σημειώνει ο Δημήτρης Καρ. , υπεύθυνος αλυσίδας καταστημάτων ίντερνετ café: “καθημερινά, νεαρά παιδιά αλλά και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας ξοδεύουν χρήματα μέσα στο παιχνίδι, για να ανέβουν επίπεδο η να πάρουν κάποιο καλύτερο οπλισμό για τον χαρακτήρα τους, ποσά που ξεκινούν από 50-60 ευρώ και φτάνουν και στα 300 ευρω. Το πρόβλημα είναι ότι οι συναλλαγές αυτές γίνονται μέσα από το chat που διαθέτει το παιχνίδι και για το λόγω αυτό είναι δύσκολο να ελεγχθούν”, προσθέτει. Ο Γιώργος Κατσ. παλιός παίκτης online παιχνιδιών αναφέρει: “ Για να ανέβεις γρηγορότερα επίπεδο και να αποκτήσει περισσότερη δύναμη από τους άλλους παίκτες, πρέπει να ξοδέψεις κανονικά χρήματα, για να αγοράσεις αντικείμενα μέσα στο παιχνίδι. Η συναλλαγές αυτές γίνονται πολύ απλά. Βγάζεις μία τραπεζική κάρτα η οποία είναι άδεια. Αν θέλεις κάτι να πάρεις μέσα στο παιχνίδι βάζεις το ανάλογο χρηματικό ποσό μέσα στην κάρτα και τότε το παίρνεις”. “Υπάρχουν παίκτες κυρίως Κορεάτες οι οποίοι με ένα πόσο περίπου στα 100 ευρώ παίρνουν τον χαρακτήρα σου και σε ανεβάζουν κάποια επίπεδα”, συμπληρώνει.

Διακοπές online
Εντύπωση προκαλεί online παιχνίδι στο οποίο, για να κάνει ο χαρακτήρας σου διακοπές σε κάποια περιοχή του κόσμου(εικονικά πάντα) π.χ. Τουμπάι, πληρώνεις τα χρήματα που θα πλήρωνες αν πήγαινες πραγματικά σε εκείνο το μέρος και ο χαρακτήρα σου στο ίντερνετ απολαμβάνει την πραγματική απόλαυση ενός ταξιδιού. Οι ψυχολόγοι τονίζουν τους κινδύνους που υπάρχουν στα online παιχνίδια και επισημαίνουν στους γονείς πως χρειάζεται περισσότερη προσοχή. Ο Γιώργος Πιπερόπουλος, ψυχολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, μίλησε στον ΤΘ για το συγκεκριμένο θέμα και σημείωσε: “Η γοητεία της εικόνας, την οποία κάποτε οι Κινέζοι περιέγραψαν ως κάτι που αξίζει 1.000 λέξεις, αποθεώνεται στην εποχή της σύγχρονης τεχνολογίας, των κομπιούτερ με οθόνες εκπληκτικής ποιότητας και με παιχνίδια που συναρπάζουν. Την εποχή που λείπουν πλέον οι γειτονιές και οι νεανικές παρέες, εγκλωβίζουν τα παιδιά μας, στην οθόνη του κομπιούτερ. Η ψυχολογική ερμηνεία της εξάρτησης από τα online παιχνίδια συνδυάζει τα παραπάνω, αλλά και την ανθρώπινη αδυναμία να αντισταθεί στις συνισταμένες του ρίσκου και της τύχης. Τα παιδιά αδυνατούν να ελέγξουν την συμπεριφορά τους, εμπλέκονται σε αυτό που ήδη αποκαλούμε σύνδρομο ιντερνετομανίας, με αποτέλεσμα, αντί να χαίρονται την παρέα των συνομηλίκων τους, ξοδεύουν χρόνο και χρήμα, όμηροι των συναισθηματικών φορτίσεων που τους προσφέρει η έγχρωμη εικόνα της ιντερνετικής εικονικής πραγματικότητας”.