Ρεπορτάζ ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΑΛΕΞΙΟΥ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Δημοσκοπήσεις MRB και Κάπα Research, δημοσκόπηση MARC, τώρα… δημοσκόπηση για τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου στο Facebook! Μπορεί να ακούγεται αλλόκοτο αλλά έχει ξεκινήσει από τις 4 Σεπτεμβρίου και μέσω αυτής της εφαρμογής θα δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες της σελίδας να επιλέξουν το κόμμα που θα ψηφίσουν στις πρόωρες εκλογές της χώρας!
Είναι σύνηθες να βλέπεις στο Facebook, κόμματα και πολιτικούς να δίνουν τη δική τους μάχη μέσω των προφίλ και των γκρουπ υποστήριξης τους για να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους. Η πιο διάσημη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης έχει μετατραπεί σε χώρο διενέργειας προεκλογικού αγώνα, αφού κάθε κόμμα που... σέβεται τον εαυτό του διαθέτει πλέον προφίλ στο Facebook!
Μ’ αυτά τα δεδομένα, κάποιοι χρήστες του Facebook, πρωτοπορούν, παίρνουν την αυτόνομη πρωτοβουλία και στήνουν μια σελίδα δημοσκοπήσεων, που όπως αναφέρουν έχει μοναδικό σκοπό την ενημέρωση όλων για την πρόθεση των χρηστών-ψηφοφόρων του Facebook για τις εκλογές που θα γίνουν την 4η Οκτωβρίου 2009 στην Ελλάδα. Τονίζουν μάλιστα πως η δημοσκόπηση αυτή δεν έχει ανατεθεί από κανένα κόμμα ή οργανισμό, αλλά αποτελεί μία αυτόνομη πρωτοβουλία.
Στην αρχική τους σελίδα ωστόσο αναφέρουν πως κανένα προσωπικό στοιχείο των χρηστών δεν αποθηκεύεται ή επεξεργάζεται από την εφαρμογή αυτή, ενώ η ψήφος των χρηστών παραμένει μυστική.
Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης θα αποτελούν ένα ιδιαίτερα αντιπροσωπευτικό δείγμα, καθώς κάθε χρήστης του Facebook έχει δικαίωμα να ψηφίσει μόνο μία φορά. Ο χρήστης ψηφίζει τελείως ανώνυμα και άμεσα μπορεί να δει τα αποτελέσματα μέχρι εκείνη τη στιγμή.
Αίσθηση πάντως προκαλεί πως είναι η μόνη τρέχον δημοσκόπηση μέχρι στιγμής που εμφανίζει τη Νέα Δημοκρατία, νικητήριο κόμμα, με 9,53% διαφορά από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ! Υπάρχουν και αυτοί όμως που δεν πιστεύουν στην εγκυρότητα της συγκεκριμένης δημοσκόπησης, καθώς πουθενά δεν αναφέρεται το όνομα αυτού που τη διενεργεί.

Ο αγώνας των κομμάτων και των υποψηφίων
Εκτός από τη δημοσκόπηση οι ανυπεράσπιστοι χρήστες- ψηφοφόροι κατακλύζονται με μηνύματα, που τους καλούν να επιλέξουν το ένα ή το άλλο κόμμα. Και όσο θα πλησιάζουμε προς την ημερομηνία των εκλογών τόσο η κατάσταση θα χειροτερεύει.
Σε αντίθεση με τις ιρανικές αρχές που αποφάσισαν να μπλοκάρουν την πρόσβαση στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο Facebook, μέσα από την χώρα, στην Ελλάδα δεν συναντάμε κάτι παρόμοιο. Στη χώρα μας δεκάδες είναι τα γκρουπ που δημιουργήθηκαν για να προωθήσουν τις θέσεις των κομμάτων, στα οποία μπορεί κανείς να βρει από τις ομιλίες τού εκάστοτε αρχηγού μέχρι τα διαφημιστικά σποτ του κόμματος -και άλλες πληροφορίες.
Δεν πάνε πίσω, βέβαια, και οι υποψήφιοι, οι οποίοι δίνουν τον δικό τους αγώνα, ενημερώνοντας μέσα από τις προσωπικές τους σελίδες και αυτές των γκρουπ υποστηρικτών τους "φίλους" τους, από το... σε ποια εκδήλωση θα βρεθούν οι ίδιοι μέχρι και προσωπικές πληροφορίες...
Το πολυπληθέστερο γκρουπ ως σήμερα φαίνεται να είναι αυτό του ΠΑΣΟΚ το οποίο αριθμεί 17.047 μέλη, ακολουθεί αυτό της Νέας Δημοκρατίας με 6.683, ενώ του ΣΥΡΙΖΑ, διαθέτει 1040 μέλη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα γκουπ είναι αυτά: ΕΚΛΟΓΕΣ - ΨΗΦΙΖΩ ΛΑ.Ο.Σ. του Λαϊκού Ορθόδοξου Αγώνα, το Εθελοντές Διαδικτύου ΠΑΣΟΚ, αλλά και το Υποστηρικτές Σπυρίδωνος – Αδώνιδος Γεωργιάδου.

Μάχη για συσπείρωση και στα Πανεπιστήμια
Έξω από το «ηλεκτρονικό» πεδίο μάχης, η «παραδοσιακή» μάχη για συσπείρωση, καλά κρατεί. ΔΑΠ και ΠΑΣΠ δίνουν το δικό τους αγώνα καθημερινά για να συσπειρώσουν τους φοιτητές.
Ο Γιώργος Τσιτλακίδης, στέλεχος της ΔΑΠ ΝΔΦΚ, δήλωσε στον ΤΘ πως: «Οι πρόωρες εκλογές ήταν αναγκαστικές καθώς ήταν μια πράξη ευθύνης από τον πρωθυπουργό, προκειμένου να αποφύγει η χώρα μια προεκλογική περίοδο 6 μηνών- που ήταν μια «εκβιαστική αναγγελία», όπως την χαρακτήρισε του κ. Παπανδρέου.
Όσον αφορά την καταλληλότητα του Καραμανλή για τη συνέχιση της πρωθυπουργίας, αναφέρει πως : «Η χώρα έχει πολλά προβλήματα που δε λύνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Πιστεύω ωστόσο πως ο κ. Καραμανλής είναι ο πλέον κατάλληλος γι να δώσει επίλυση των προβλημάτων και ειδικά για τη Θεσσαλονίκη έχει αποδείξει αυτά τα χρόνια πως νοιάζεται πολύ περισσότερο από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ.
Σχετικά με την αποχή που εκφράζεται μέσω των εκλογών ο Γιώργος Τσιτλακίδης, υπογράμμισε πως «αν απέχεις από τα προβλήματα δε τα λύνεις. Αν διαφωνείς με την πολιτική των κομμάτων με την αποχή την ενισχύεις. Επομένως σε καμία περίπτωση η αποχή δεν είναι λύση. Παρά μόνο ένδειξη πολιτικής αδράνειας και αδιαφορίας».
Με τη σειρά του, ο Γιώργος Παπατζίκας, στέλεχος της ΠΑΣΠ, βλέπει με θετικό μάτι τη διενέργεια πρόωρων εκλογών καθώς όπως είπε: «Ο τόπος ήθελε μια διακυβέρνηση που θα αλλάξει κάποιες καταστάσεις. Όσο περνούσε ο καιρός τα πράγματα θα ήταν χειρότερα. Η διακυβέρνηση της ΝΔ δεν απέδωσε. Χωρίς να ξέρουμε τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ, έχουμε την ελπίδα πως θα βελτιωθεί η κατάσταση», και συμπλήρωσε πως περιμένουν την προεκλογική ομιλία του κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ, «γιατί τώρα τα πράγματα είναι ακόμη κάπως ρευστά»,όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.