Άνευ εκπλήξεων έληξε η χθεσινοβραδινή τηλεμαχία των έξι πολιτικών αρχηγών και μας έδωσε μια πρόγευση, για το κυρίως πιάτο, που θα ακολουθήσει σήμερα, στη μάχη μεταξύ Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός ήταν, σαφέστατα, πιο άνετος, έδειχνε πιο ειλικρινής και, αν το debate ήταν... κάλπη, χθες βράδυ θα είχε... επανεκλεγεί πρωθυπουργός.
Επειδή, όμως, το χθεσινό δεν ήταν το βράδυ των εκλογών κι επειδή δεν ψηφίζουν οι τηλεκριτικοί και οι επικοινωνιολόγοι, θα πρέπει να περιμένουμε ως τις 4 Οκτωβρίου για να δούμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Στα επιτελεία των κομμάτων, πάντως, άσχετα με τι ανακοίνωσαν επίσημα, χθες, συμφωνούσαν πως ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, γνωρίζει καλά –και παίζει, ακόμη καλύτερα- το παιχνίδι της επικοινωνίας.
Μόνο σε ένα σημείο φάνηκε να χάνει την ψυχραιμία του, ο Κ. Καραμανλής: Όταν η δημοσιογράφος του Σκάι, Σία Κοσιώνη, τον ρώτησε για τις «δραστηριότητες» του επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας, υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά. Εκεί, ο πρωθυπουργός, δεν έδωσε μια ικανοποιητική απάντηση. Αντίθετα, ήταν... καλά διαβασμένος στο θέμα του Σ. Τσιτουρίδη. Απάντησε άμεσα κι έπεισε. Όπως και σε όλα τα υπόλοιπα, όπου ήταν ο γνωστός, καλός Καραμανλής: αληθινός, ειλικρινής, ανθρώπινος...
Αντίθετα, ο Γ. Παπανδρέου, απέδειξε, για άλλη μία φορά, ότι έχει αρκετή δουλειά μπροστά του για να κερδίσει και στην επικοινωνία (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι... προαπαιτούμενο για να γίνει, κάποιος, πρωθυπουργός μιας χώρας). Ήταν, πάντως, σαφώς καλύτερος από το τελευταίο ντιμπέιτ. Η αχίλλειος πτέρνα του, ήταν τα εθνικά θέματα. Ακόμη κι όταν προσπάθησε να πείσει ότι είχε προσφέρει στο μεγάλο εθνικό θέμα της Κύπρου φέρθηκε λες και είχε ξεχάσει ότι, για εκείνη την πολιτική του, το ΠΑΣΟΚ είχε καταδικαστεί από τον ελληνικό λαό, στις τότε εκλογές.
Άλλο ένα δύσκολο σημείο, για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ήταν και τα οικονομικά. Δεν κατάφερε να πείσει ότι έχει εξασφαλισμένα τα χρήματα, δεν κατάφερε να δώσει απάντηση για το πού θα τα βρει. Αλλά ούτε και για τα οικονομικά του κόμματός του κατάφερε να πείσει, μιλώντας για «νέο κτίριο» και «καθαρά χρήματα».
Η Αλέκα Παπαρήγα δε δυσκολεύτηκε ούτε λεπτό. Δεν εξέπληξε, όμως, ούτε θετικά. Με συγκροτημένη σκέψη, αγκυλωμένη, όμως, στα κομματικά πλαίσια, κινήθηκε με επάρκεια κι έδειχνε ότι πίστευε όσα έλεγε. Κι έτσι ήταν. Και η γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ ήταν ειλικρινής.
Στα γνωστά του πλαίσια κινήθηκε και ο Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος εξέπληξε δυσάρεστα όταν χρειάστηκε πάνω από 30’’ για να αποτυπώσει μια ερώτηση προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ –αν και δημοσιογράφος, όπως αρέσκεται να δηλώνει συνεχώς. Κατά τα λοιπά, ήταν άνετος, με το γνωστό του χιούμορ, αλλά και με νεφελώδεις θέσεις, όσον αφορά τους μετανάστες και τα οικονομικά.
Ο πρωτάρης Αλέξης Τσίπρας ήταν... καλύτερος από τον Αλέκο Αλαβάνο. Γρήγορος, άνετος, όμως και με αρκετά κενά στην πολιτική του κόμματος. Ρωτήθηκε πολλές φορές για το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου και δεν απάντησε ούτε σε μία.
Όσο για τον δεύτερο πρωτάρη της βραδιάς, τον Ν. Χρυσόγελο, έδειχνε πως θα ήταν ο μεγάλος κερδισμένος, έως ότου η συζήτηση κατευθύνθηκε στα εθνικά θέματα. Έδειξε πως δεν μπορούσε να καλύψει τον ευρωβουλευτή του κόμματός του, Μ. Τρεμόπουλο, για όσα έχει πει για τα... ονόματα των «Μακεδόνων». Έχασε την ψυχραιμία του στην προσπάθειά του να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.