ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ

Σίγουρος ότι θα κερδίσει τις εκλογές (απάντησε μονολεκτικά στη σχετική ερώτηση "ναι), επειδή θα γυρίσει "όλες τις γωνιές της Ελλάδος", για να πείσει "και τον τελευταίο Έλληνα πολίτη", λέγοντάς του "την αλήθεια", δήλωσε στη συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Από το Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης ξεκαθάρισεότι θα λάβει σκληρά μέτρα, ότι θα αλλάξει πολλά στην κυβέρνησή του -και σε πρόσωπα, επιλέγοντας ακόμη κι εκτός κοινοβουλίου υπουργούς- και πως θα ψηφίσει τον Κάρολο Παπούλια, για πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε κάθε περίπτωση.
Κυρίως, όμως, προ(σ)κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, σε ένα τετ-α-τετ ντιμπέιτ, πέρα από το γνωστό ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών επειδή, όπως είπε "οι πολίτες, εκτός από πολιτικές, επιλέγουν και πρωθυπουργό.
Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ευθύνεται "ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης", που ακολούθησε "μικροπολιτική στάση" και οδηγούσε "σε περίοδο με εντάσεις, οξύτητες, και πυροδότηση διεκδικήσεων ακόμη και με μαξιμαλιστικούς όρους". Μάλιστα, πολλές φορές υπογράμμισε ότι τον οδηγεί "το συμφέρον του τόπου".
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη "να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο". Έδειξε ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στο εκλογικό σώμα, λέγοντας ότι "οι δημοσκοπήσεις είναι ένα εργαλείο, αλλά αποτυπώνει μια φωτογραφική συγκυρία", ενώ "ένα μεγάλο τμήμα των συμπολιτών μας στέκεται, ζυγίζει, περιμένει για να πάρει την απόφασή του".
Έδειξε σε πολλές αποστροφές των απαντήσεών του ότι έχει πάρει το παιχνίδι πάνω του. "Αυτός είμαι, την πολιτική μου την ξέρετε, σας λέω την απόλυτη αλήθεια, όπως αποτυπώνεται σήμερα, σας παρουσιάζω την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουμε, έχω τη βούληση να την κάνω. Οι πολίτες έχουν την ωριμότητα να καταλάβουν ποιος έχει θέληση, γνώση, εμπειρία να κάνει το σωστό για τον τόπο", είπε και ξαναείπε. Έθεσε στα ίσια τη σύγκριση με τον Γ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος και το κόμμα του έχει "και τις πολιτικές και τη θέληση", για να προχωρήσει τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές. Πρόσθεσε, όταν ρωτήθηκε για τις ευθύνες του σχεδιασμού πως "την ευθύνη την έχω εδώ". Και, με σταράτες κουβέντες, είπε για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου: "Έκανα λάθος"! Μάλιστα, σε άλλη σχετική ερώτηση, πρόσθεσε: "Θεωρώ ότι είναι όπλο να έχεις το θάρρος της αυτοκριτικής"!
Μάλιστα, στην ερώτηση αν θα ακολουθήσουν κι άλλοι τους κ.κ. Λιάπη και Βουλγαράκη, δεν το απέκλεισε. "Περιμένετε λίγες ημέρες και θα δείτε", είπε χαμογελώντας. Πρόσθεσε πως "όλοι κρινόμαστε και αξιολογούμαστε από την τελική μας συμπεριφορά. Η ώρα της τελικής κρίσης φθάνει στις επόμενες ημέρες με την κατάρτιση του συνδυασμού". Όσο για τον πρωθυπουργικό ξάδελφο, είπε: "Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από αυτές". Υπογράμμισε, πάντως, ότι
Απόλυτος ήταν και στο θέμα της διαδοχής του: "Δεν παραιτούμαι", υπογράμμισε. "Θα είμαι στην πρώτη γραμμή των αγώνων και των ιδεών μου", πρόσθεσε. Λίγο νωρίτερα είχε πει πως είναι "παλιός μαχητής των εκλογικών αγώνων" και γνωρίζει πως "τίποτα δεν είναι προεξοφλημένο. Ξέρω ότι αυτή η μάχη κερδίζεται".
Όσον αφορά τις συνεργασίες, ήταν ξεκάθαρος. Συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπάρξει γιατί "ακολουθεί τον εύκολο δρόμο" κι επειδή "οι συνεργασίες δε γίνονται όταν έρθει ένα μη βολικό αποτέλεσμα με το να καθίσουμε στο τραπέζι και να παζαρέψουμε", αλλά και με τον ΛΑΟΣ, επέμεινε: "Με τα άκρα δε συνεργάζομαι". Ειδικά για το ΠΑΣΟΚ είπε ότι α. δεν έχει αναγνωρίζει το πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομίας, β. δεν έχει σχέδιο, και γ. έχει υιοθετήσει έναν λόγο υποσχέσεων.
Όταν ρωτήθηκε για τα μη φιλικά, προς το πρόσωπό του, μέσα μαζικής ενημέρωσης, απάντησε: "Συνηθισμένα τα βουνά απ τα χιόνια". Πρόσθεσε "συνήθως αντιμετωπίζω υπερβολική κριτική. Έτσι έδωσα τις μάχες. Αυτό είναι μια ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση".
Όσο για το τι θα άλλαζε αν ξαναγυρνούσε στο 2004, είπε ότι θα προχωρούσε, με πιο γοργό ρυθμό, τις αλλαγές. Έφερε το παράδειγμα του διαλόγου για την Παιδεία, όπου άρχισε στο Ζάππειο, με τη συμμετοχή όλων και κατέληξε "διάλογος κωφών, ελαχίστων και παράλληλων μονολόγων". Πρόσθεσε πως, από ΄δω και στο εξής, θα καλεί τους κοινωνικούς εταίρους να καταθέσουν, σε χρονικό διάστημα τριών μηνών, τις προτάσεις τους.
Επανέλαβε τα μέτρα που ανέλυσε χθες και υπογράμμισε: "Δεν είναι οι εισοδηματικά ασθενέστεριο αυτοί που φοροδιαφεύγουν".
Όσο για την επόμενη μέρα των εκλογών, τόνισε: "Πολλά πράγματα είναι υπό σκέψη. Θα γίνει καλύτερος καταμερισμός τομέων, για να αποφεύγεται η συναρμοδιότητα των υπουργείων". Και προανήγγειλε ίδρυση υπουργείου Περιβάλλοντος.