Ο Σκοπιανός πρόεδρος πήγε και στο Βερμόντ, καθώς Σκόπια και πολιτεία συνεργάζονται από το 1994

Ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόρκι Ιβάνοφ, από σήμερα και μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου, θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να μετάσχει στις εργασίες της 64ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στο περιθώριο των εργασιών της συνέλευσης, ο κ. Ιβάνοφ, θα συναντηθεί με... αξιωματούχους διεθνών οργανισμών και αξιωματούχους άλλων χωρών.
Κατ' αρχάς, ο κ. Ιβάνοφ θα έχει συναντήσεις με τον γ.γ του ΝΑΤΟ, κ. Αντερς Φογκ Ράσμουσεν και με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, κ. Γιαν Πέτερ Μπελκενέντεν. Ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας θα συναντηθεί, στις 24 Σεπτεμβρίου και με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας, κ. Μάθιου Νίμιτς, ενώ μία μέρα αργότερα θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Τον πρόεδρο των Σκοπίων, στην επίσκεψή του αυτή στη Νέα Υόρκη, επρόκειτο να συνοδέψει ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Αντόνιο Μιλόσοσκι, ωστόσο ο τελευταίος, λόγω τραυματισμού στο πόδι του, ανέβαλε την επίσκεψή του στην έδρα του ΟΗΕ. Τον κ. Ιβάνοφ θα συνοδέψει ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Ζόραν Πέτροφ.
Ο κ. Ιβάνοφ βρίσκεται στις ΗΠΑ εδώ και μερικές ημέρες. Προ ημερών συναντήθηκε στην πολιτεία του Βέρμοντ με τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς της πολιτείας αυτής, κ. Μάικλ Ντάμπι, και συμφωνήθηκε όπως η γειτονική χώρα αποστείλει, από το 2010, επιπλέον 70 στρατιώτες στην αποστολή ISAF, στο Αφγανιστάν, ώστε να εκπαιδεύσουν, μαζί με την Εθνική Φρουρά του Βέρμοντ, τις δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν. Τα Σκόπια, σήμερα, διατηρούν 168 στρατιώτες στο Αφγανιστάν. Ο κ. Ιβάνοφ, υπενθύμισε ότι η συνεργασία χρονολογείται από το 1994 και έκτοτε ενισχύεται.