«Είδαμε τον τρόπο που αγωνίζεται ο Ολυμπιακός σε άμυνα και επίθεση, στον ευρωπαϊκό αγώνα. Δεν περιμένουμε μεγάλες αλλαγές την Κυριακή είτε σε επίπεδο τακτικής είτε σε επίπεδο σχήματος, οπότε ξέρουμε τις βασικές κινήσεις και τοποθετήσεις των αντιπάλων ποδοσφαιριστών. Το ίδιο ισχύει και για τους παίκτες μου». Αυτό τόνισε ο Πορτογάλος τεχνικός του ΠΑΟΚ, Φερνάντο Σάντος, ενόψει του αγώνα της ομάδας του με τον Ολυμπιακό, την... Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009, στην Τούμπα.
Η φιλοσοφία του Σάντος και των παικτών, σύμφωνα με τον Πορτογάλο, για το συγκεκριμένο παιχνίδι, είναι: «Το πιο σημαντικό είναι το τι θα κάνουμε εμείς, μιας και εννοείται ότι θα μπούμε στο παιχνίδι για να κερδίσουμε. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας. Με αυτή τη προσέγγιση θα δώσουμε τη μάχη μας, ξέροντας βέβαια ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχουμε σωστές επιθέσεις και καλή αμυντική λειτουργία. Από εκεί και πέρα, πρόκειται για μια αναμέτρηση δύο συλλόγων με μεγάλη ιστορία. Υπάρχει το άγχος και η προσμονή από τη πλευρά των οπαδών, το γνωρίζουμε. Θέλω οι παίκτες μου να έχουν αποφασιστικότητα διάθεση γιατί θα είναι ένα παιχνίδι με μεγάλη ένταση. Πιστεύω ότι έχουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να κερδίσουμε, αλλά σεβόμαστε την αξία του αντιπάλου».
Όπως είπε ο Σάντος, η ομάδα του θέλει την κατοχή, για να κοιτάξει τον Ολυμπιακό «στα μάτια. Τι πρέπει να κάνουμε; Θέλουμε να έχουμε την κατοχή. Όταν όμως δεν έχουμε τη μπάλα θα πρέπει να πιέζουμε για να μην επιτρέψουμε στον αντίπαλο να κρατάει τη μπάλα στα πόδια του. Είναι κάτι που αρέσει να κάνει ο Ολυμπιακός και το κάνει πολύ καλά. Θέλουμε λοιπόν να έχουμε γρήγορο transition από άμυνα σε επίθεση ούτως ώστε να βρίσκουμε ανοργάνωτο τον αντίπαλο. Στις δε οργανωμένες επιθέσεις, χρειάζεται υπομονή και ο στόχος είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων για γκολ. Δεν πρέπει να κάνουμε λάθη. Γενικότερα, όταν αντιμετωπίζεις μια καλή ομάδα και κάνεις πολλά λάθη, δίνεις πλεονέκτημα στον αντίπαλο. Πρέπει λοιπόν να έχουμε ισορροπίες στις γραμμές μας», είπε.
Έκρινε πως, φέτος, ο Ολυμπιακός «είναι καλύτερος και πιο σταθερός στον αμυντικό τομέα. Έχει 4-5 παίκτες οι οποίοι έχουν το μυαλό τους να καλύψουν και να πιέσουν. Εμείς πρέπει να ψάξουμε το γκολ, χωρίς βιασύνη και πρέπει να έχουμε την κατοχή της μπάλας. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε υποχρεωμένοι να πιέσουμε. Σε παιχνίδια απέναντι σε ισάξιες ομάδες, αυτοί που έχουν πιο γρήγορη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση, συνήθως κερδίζουν», σημείωσε.
Ρωτήθηκε και για τα πειθαρχικά παραπτώματα παικτών του. Πιστεύει ότι ήταν φυσιολογική συνέπεια του συναγωνισμού μεταξύ των ποδοσφαιριστών για μια θέση στην 11αδα.
«Πολλοί ποδοσφαιριστές δεν έχουν συναντήσει κάτι τέτοιο τα προηγούμενα χρόνια. Είναι διαφορετικό σε σχέση με τη τελευταία διετία. Τότε, υπήρχε ένας βασικός κορμός. Τώρα υπάρχουν πολλοί ισάξιοι παίκτες. Γενικότερα, όταν σε ένα ρόστερ υπάρχουν 17-18 ισάξιοι ποδοσφαιριστές που μπορούν να αγωνιστούν στην 11αδα, συνήθως στην αρχή της σεζόν πάντα υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις συναισθηματικής έντασης από τους ποδοσφαιριστές, αλλά με τον καιρό προσαρμόζονται. Αυτά τα περιστατικά επιταχύνουν την προσαρμογή του συνόλου. Για μένα είναι σημαντικό το ότι οι ίδιοι παίκτες θέλησαν να το ξεκαθαρίσουν, πράγμα που σημαίνει ότι έχει επέλθει ένωση μεταξύ των ποδοσφαιριστών».
Για το θέμα των ντέρμπι, παραδέχτηκε: «Πέρυσι, δεν κερδίσαμε κάποιο ντέρμπι. Εμείς θέλουμε να δούμε έναν ΠΑΟΚ που θα παίξει για το πρωτάθλημα. Οπότε αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ρεαλιστικές συνθήκες, εννοείται ότι ένα κομμάτι είναι και τα ντέρμπι. Σπάνια όμως υπάρχει ομάδα που κερδίζει όλα τα κλασικά ντέρμπι. Βασικός μας στόχος είναι να διεκδικεί ο ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα(...) Πρέπει να έχουμε και λίγη τύχη. Στα έξι επίσημα παιχνίδια που παίξαμε, βάσει στατιστικής θα έπρεπε να είχαμε 6 νίκες, αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική», είπε.
Όταν τέθηκε θέμα διαιτητή (σφυρίζει ο Τάσος Κάκος, που έχει... προηγούμενα με τον Γκαρσία), ο Σάντος ζήτησε δικαιοσύνη. «Αυτό που περιμένουμε από τον διαιτητή και από τον κάθε διαιτητή είναι αυτό που πρέπει να κάνει. Να είναι επαγγελματίας. Να κάνει όσο καλύτερα μπορεί τη δουλειά του. Δεν θα ξεκινήσουμε το παιχνίδι και να ασχολούμαστε με αυτό το ζήτημα. Δεν μας κάνει καλό. Πρέπει να συγκεντρωθούμε σε αυτό το παιχνίδι. Οι ποδοσφαιριστές να κάνουν τη δική τους δουλειά και να συγκεντρωθούν σε αυτή. Ο διαιτητής πρέπει να είναι αμερόληπτος. Αν θα πρέπει να δώσει μια κόκκινη κάρτα να είναι δίκαιος σε οποιαδήποτε περίπτωση. Περιμένουμε δικαιοσύνη και αμεροληψία», είπε.
Μίλησε και για τους τραυματισμούς που πλήττουν το στρατόπεδο του δικεφάλου. «Δεν έχουν να κάνουν με προπόνηση ή κόπωση. Δεν έχουν να κάνουν με το αγωνιστικό κομμάτι. Έχουμε τραυματισμούς που δεν είναι φυσιολογικοί. Τριάντα χρόνια είμαι στην προπονητική, τέτοιο πράγμα δεν έχω ξαναδεί. Και αναφέρομαι κυρίως στην περίπτωση του Κοντρέρας. Υπάρχουν δύο κοκαλάκια στο γόνατο κι έχουν φύγει από τη θέση τους. Είναι πολύ σπάνιο. Ήρθε από τις διακοπές με αυτό το πρόβλημα. Μίλησα με φίλους μου γιατρούς και μου είπαν ότι δεν το είχαν ξαναδεί. Μου είπαν επίσης ότι είναι ένας τυπικός τραυματισμός αθλητών που τρέχουν είτε 110 μέτρα εμπόδια ή μαραθώνιο», υποστήριξε.