Ρεπορτάζ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η θέρμανση των σπιτιών είναι από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν το κάθε νοικοκυριό όσο πλησιάζει ο χειμώνας, καθώς αποτελεί ένα από τα βασικά τους έξοδα. Το πετρέλαιο αλλά και ο σωστός τρόπος συντήρησης των καυστήρων βοηθούν στην εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και χρημάτων. Πόσα καλά όμως γνωρίζουμε τους τρόπους συντήρησης, ώστε να εξοικονομηθεί ενέργεια και χρήμα;
Ο Θωμάς Εριφιάδης, τεχνικός για τη συντήρηση καυστήρων, όσον αφορά τους τρόπους που γίνεται αυτή, αναφέρει: «Είναι καλό να γνωρίζει ο καθένας από μάς πως στους καυστήρες θα πρέπει να γίνεται συντήρηση το Μάιο. Τότε που είναι το τέλος της περιόδου και ο καυστήρας θα σταματήσει να λειτουργεί για το καλοκαίρι. Επιπλέον να προσθέσω ότι δεν είναι καλό να κάθεται η κάπνα στο λέβητα γιατί μειώνεται ο χρόνος ζωής του. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και συγχρόνως να ρυθμίζεται ο καυστήρας, αφού έτσι εξοικονομούμε περισσότερο πετρέλαιο». Ο κ. Εριφιάδης σημειώνει επίσης πως: «Η συντήρηση πρέπει να γίνεται από αδειούχους τεχνικούς, οι οποίοι είναι γνώστες του αντικειμένου και να μην εμπιστευόμαστε τον οποιονδήποτε».

Η ποιότητα του πετρελαίου
Εκτός όμως από τους καυστήρες και τη συντήρησή τους, ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα είναι και αυτό με το πετρέλαιο. Πώς μπορεί να ελεγχθεί ότι η ποσότητα πετρελαίου της δεξαμενής είναι ανάλογη με τα χρήματα που έδωσε ο ιδιοκτήτης; Ο κ. Εριφιάδης για το συγκεκριμένο θέμα τονίζει: «Θα πρέπει πρώτα από όλα να γνωρίζει τα κυβικά της δεξαμενής του. Οι πλαστικές δεξαμενές είναι βολικές γιατί πλέον έχουν διαβαθμίσεις, ενώ σε περίπτωση που είναι σιδερένια, αυτό υπολογίζεται ανάλογα με τον όγκο της. Π.χ αν είναι 1μ. πλάτος και 1μ. ύψος, τότε χωράει 1 τόνο κλπ. Ένας τρόπος τον οποίο πρέπει να ακολουθεί ο αγοραστής όταν θα γεμίσει τη δεξαμενή με πετρέλαιο, ώστε να μπορεί να ελέγξει την ποσότητα είναι καταρχάς, να χρησιμοποιήσει ένα ξύλο ώστε να δει που βρίσκεται η στάθμη. Έπειτα όταν έχει γεμίσει η δεξαμενή θα πρέπει να ξανά ελέγξει με το ξύλο τη διαφορά. Όσον αφορά για την ποιότητα του πετρελαίου όταν το αγοράζουμε καλό είναι να εμπιστευόμαστε και να επιλέγουμε ανθρώπους που τους γνωρίζουμε».

Απλές Συμβουλές για Θερμομόνωση
Η κατάλληλη μόνωση είναι βασική προϋπόθεση για την προστασία κάθε κτιρίου από το κρύο και τη ζέστη. Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνεται 15-40% εξοικονόμηση ενέργειας.
Για να μειώσετε τις απώλειες θερμότητας μπορείτε να:
1. Κλείσετε τυχόν χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα με μονωτικό υλικό, αυτοκόλλητες ταινίες του εμπορίου ή σιλικόνη
2. Μην αερίζετε υπερβολικά
3. Κλείνετε τα εξώφυλλα (παντζούρια) και τις κουρτίνες τις κρύες νύχτες του χειμώνα, για να διατηρείται η ζέστη μέσα στο χώρο
4. Τα κτίρια κατασκευής πριν το 1980 συνήθως δεν έχουν μόνωση. Για να εξοικονομήσετε ενέργεια μπορείτε να προσθέσετε θερμομόνωση στην οροφή του κτιρίου
5. Αντικαταστήσετε τα παράθυρα με μονά τζάμια με νέα θερμομονωτικά με διπλά τζάμια
6. Προσθέσετε μόνωση στους τοίχους (εξωτερικά αποδίδει καλύτερα)

Θέρμανση χώρων
1. Αξιοποιείστε την ηλιακή ενέργεια για να θερμάνετε το κτίριο σας. Τις ηλιόλουστες χειμωνιάτικες μέρες να αφήνετε τον ήλιο να μπαίνει μέσα από τα νότια παράθυρα.
2. Αν έχετε αυτόνομη θέρμανση, μη ρυθμίζετε το θερμοστάτη πάνω από τους 20 °C. Για κάθε επιπλέον βαθμό σπαταλάτε μέχρι και 7% περισσότερη ενέργεια. Εάν ο χώρος σας είναι ιδιαίτερα ζεστός, ελέγξτε το θερμοστάτη και βεβαιωθείτε ότι το σύστημα θέρμανσης είναι κλειστό, πριν να ανοίξετε παράθυρα.
3. Μην καλύπτετε τα θερμαντικά σώματα με καλύμματα, γιατί μειώνεται σημαντικά η απόδοσή τους.
Τα καινούργια κτίρια, κατασκευασμένα μετά το 1980, αν είναι σωστά κατασκευασμένα έχουν την απαιτούμενη θερμομόνωση. Προσοχή όμως: Αν δεν έχουν μονωθεί κάποια δομικά στοιχεία του κτιρίου (πλάκες, δοκάρια, κολώνες από μπετόν), δημιουργούνται οι λεγόμενες «θερμογέφυρες» και μπορεί να παρουσιαστεί υγρασία στο εσωτερικό τους λόγω συμπύκνωσης των υδρατμών του αέρα του χώρου. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να παρατηρηθεί και σε κουφώματα αλουμινίου που δεν έχουν μονωτικές ιδιότητες. Αν έχετε τέτοιο πρόβλημα και δεν μπορείτε να προχωρήσετε σε κατασκευαστικές λύσεις, πρέπει να αερίζετε περισσότερο το χώρο.