Όλη η Θεσσαλονίκη παρακαλάει να μετεγκατασταθεί η ΔΕΘ. Όλη η Θεσσαλονίκη θέλει στη θέση της ένα μητροπολιτικό πάρκο (ένα πάρκο, δηλαδή, που να έχει διαδημοτικό χαρακτήρα και να μην είναι ένας απλός χώρος πράσινου. Όλη; Κι όμως, ένα μικρό χωριό συνεχίζει να αντιστέκεται...

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΘ, αυτοί που πρώτοι θα έπρεπε να πετούν τη σκούφια τους για ένα νέο, μεγαλύτερο, πιο σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο, αντιδρούν. Έβγαλαν και ανακοίνωση, κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Β. Παπαγεωργόπουλου, στην οποία αντέδρασε, χθες, Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009, ο δήμαρχος:
«Είναι φανερό ότι κάποιοι θορυβήθηκαν από τη θέση του Δήμου Θεσσαλονίκης σχετικά με την μελλοντική αξιοποίηση του χώρου της ΔΕΘ», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, με αφορμή δημοσιεύματα.
«Έχουμε κατ’ επανάληψη δεσμευτεί ότι αν κάποια κυβέρνηση μεταφέρει τη ΔΕΘ σε άλλη τοποθεσία, τότε ο σημερινός χώρος της ΔΕΘ δε θα οικοδομηθεί ούτε κατά ένα εκατοστό, αλλά θα μετασχηματιστεί σε έναν απέραντο χώρο πρασίνου», τονίζει ο κ. Παπαγεωργόπουλος και συνεχίζει:
«Για αυτό ακριβώς εξήγγειλα ότι στο αμέσως επόμενο ή μεθεπόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμος θα χαρακτηρίσει τον χώρο που αναπτύσσεται σήμερα η ΔΕΘ ως χώρο πρασίνου. Ποιος αλήθεια-αν μετακινηθεί η ΔΕΘ-δε θέλει το πράσινο σε αυτήν την πόλη; Ποιος αλήθεια θέλει να οικοδομηθούν τα 185 στρέμματα της ΔΕΘ, εκ των οποίων τα 15 στρέμματα ανήκουν ούτως ή άλλως στο Δήμο Θεσσαλονίκης;».
Σημειώνεται ότι, με χθεσινή ανακοίνωσή του, ο σύλλογος εργαζομένων στη ΔΕΘ ΑΕ, «Νικόλαος Γερμανός», ανέφερε ότι «ο κ. Παπαγεωργόπουλος, με πρόσχημα το μητροπολιτικό πάρκο ζητάει να πάρει την έκταση της ΔΕΘ».
«Διωγμός και αρπαγή είναι το αντάλλαγμα της προσφοράς της ΔΕΘ προς την πόλη; Αυτή είναι η άποψη των επιχειρηματιών και ειδικά του κέντρου; Οι πολίτες δε θα υποκύψουν, οι Θεσσαλονικείς δε θα ξεχάσουν όπως κάποιοι ελπίζουν», επισημαίνει ο Σύλλογος.
«Τελικά όλα τα μισόλογα του πρωθυπουργού για μετεγκατάσταση κρύβουν την πραγματική πρόθεση να αφαιρέσουν την ιδιοκτησία από τη ΔΕΘ; Ποια συμφέροντα φοβούνται τη σοβαρή εποπτεία του δημοσίου που διασφαλίζει η ΔΕΘ για τη μετατροπή του σημερινού χώρου σε μητροπολιτικό πάρκο;», διερωτούνται οι εργαζόμενοι στη ΔΕΘ και ζητούν σαφή τοποθέτηση από τη Ν.Δ. «εάν συμφωνεί με τις βλέψεις του κ. Παπαγεωργόπουλου».