Διευκρινίσεις για το πρόγραμμα και τα οικονομικά μέτρα που θα λάβει το ΠΑΣΟΚ για την έξοδο από την κρίση, αν κερδίσει τις εκλογές, έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 47ης ΔΕΘ. Άφησε αρκετά κενά, αφού δεν ξεκαθάρισε τη θέση του για το Κυπριακό, για το πού θα βρεθούν τα, περίπου, 50 δισεκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για να γίνουν πραγματικότητα οι εξαγγελίες του, αλλά και για το θέμα των Σκοπίων (όπου η αλήθεια είναι ότι δε ρωτήθηκε για τις δηλώσεις Λοβέρδου), ενώ τα θέματα της Θεσσαλονίκης, όπως η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, τα έστειλε στις... καλένδες. Ειδικά για τη ΔΕΘ είπε ότι θα δημιουργηθεί μια νέα, διεθνής επιτροπή, που θα αποφασίσει για τη μετεγκατάσταση...
Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για φορολόγηση όλων των εισοδημάτων με ενιαία κλίμακα κάτι που θα γίνει χωρίς να επιβάλει νέους φόρους. Ο κ. Παπανδρέου απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξήσει τον ΦΠΑ και όπως είπε τα λεφτά για το πρόγραμμα του θα προέλθουν από την περικοπή των δαπανών του σπάταλου δημόσιου τομέα και την φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων. Επίσης αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό είπε δεν θα υπάρξει αλλαγή στα όρια συνταξιοδότησης, τονίζοντας ότι το πρόβλημα της ασφάλισης στη χώρα, δεν μπορεί να επιλυθεί με το συγκεκριμένο τρόπο. Είμαστε έτοιμοι και έχουμε τις λύσεις για την έξοδο από την κρίση τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Για το οικονομικό επιτελείο δήλωσε ότι θα αξιοποιήσει όλο το δυναμικό του Ελληνισμού εντός και εκτός Ελλάδος, απαντώντας σε ερώτηση για τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκά Παπαδήμο.

Πολιτικές δεσμεύσεις
Για μικρό σχήμα με λιγότερους υπουργούς, ώστε να είναι αποτελεσματικό και λειτουργικό, το υπουργικό συμβούλιο, έκανε λόγο ο Γ. Παπανδρέου από τη ΔΕΘ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ. Για το κυβερνητικό σχήμα, "φωτογράφισε" κυρίως τα πρόσωπα που συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο επικρατείας.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ζητήματα για το πολιτικό χρήμα, την αλλαγή της διοικητικής και περιφερειακής οργάνωσης της χώρας στην κατεύθυνση της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης, και μέτρα που θα εξασφαλίζουν καθαρές σχέσεις και κανόνες στα ΜΜΕ .
Επανέλαβε ότι θα συγκρουστεί με πρακτικές και αντιλήψεις του παρελθόντος, για να είναι ένας σωστός και δίκαιος πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι θα ζητήσει από όλους να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και θα πληρώσουν οι πλουσιότεροι που έχουν και την μεγαλύτερη φοροδοτική ικανότητα.
Αναφερόμενος στον κ. Σημίτη, δήλωσε ότι θα τον ήθελε στη Βουλή διότι σέβεται το ανεκτίμητο έργο του.
Επίσης τόνισε πως η προσπάθεια για ανάταση της χώρας, είναι προσπάθεια όλων των πολιτών και η κυβέρνησή του, θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, με κανόνες, αξίες και διαφάνεια. Σε αυτές τις εκλογές, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, συγκρούονται δύο διαφορετικές αντιλήψεις και όχι δύο κόμματα ή δύο πρωθυπουργοί. Το δίλημμα που έθεσε ο κ. Παπανδρέου είναι αν η χώρα θα συνεχίσει τον κατήφορο ή θα μπει σε μια πορεία ανάτασης.

Εθνικά θέματα
Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι για το θέμα των Σκοπίων επιμένει "στην κόκκινη γραμμή την οποία άλλωστε, χάραξε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ και υιοθέτησε η κυβέρνηση". Στο θέμα των σχέσεων με την Τουρκία, ανέφερε πως ο ίδιος δεν έχει απεμπολήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας και ότι την απόφασή του θα λάβει ύστερα από αξιολόγηση των βημάτων που θα έχει κάνει η Τουρκία στο Κυπριακό και τις διμερείς σχέσεις, ενώ για το Κυπριακό δήλωσε ότι στήριξε τον διάλογο μεταξύ Χριστόφια - Ταλάτ και πρόσθεσε ότι χρειάζεται και η βούληση της Τουρκίας να μην παρεμβαίνει και να αφήσει ελεύθερη την τουρκοκυπριακή κοινότητα για να αποφασίσει μόνη της για μια λύση δίκαιη και λειτουργική στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου.
Για το θέμα των μεταναστών ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι όσοι έχουν υιοθετήσει την Ελλάδα ως πατρίδα θα μπορούν μετά από συγκριμένες διαδικασίες να αποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα και βέβαια τα παιδιά που γεννήθηκαν εδώ, έχουν το δικαίωμα να είναι Έλληνες πολίτες.

Aντιδράσεις
Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση, σχετικά με την συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ: "Χθες και σήμερα ακούσαμε τον υποψήφιο πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου Πλήρης απογοήτευση...Βολικές ασάφειες. Μεγάλες αντιφάσεις. Εξωπραγματικές προτάσεις. Σ’ ένα πρόγραμμα 100 ημερών...τριετούς διάρκειας. Πρόγραμμα ανεφάρμοστο που αν γινόταν πράξη θα κόστιζε, σε περίοδο κρίσης, πάνω από 10 δις ευρώ. Χρήματα που δεν υπάρχουν. Δεν το λένε, δεν το ομολογούν, αλλά θα δανεισθούν! Αν ποτέ γίνουν κυβέρνηση θα δανειστούν πολύ. Αυξάνοντας απερίσκεπτα και το έλλειμμα και τους φόρους. Επιβαρύνοντας τους Έλληνες για πολλές γενιές. Η λογική τους είναι μια. Να πάρουνε την εξουσία και ... βλέπουνε. Οι πολίτες δεν θα τους κάνουν τη χάρη".
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχετικά με την δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Κουμουτσάκου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Η διαφορά ανάμεσα στον πρωθυπουργό το περασμένο σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αυτό το σαββατοκύριακο, ήταν απλώς συντριπτική. Ο πρωθυπουργός φάνηκε αμετανόητος και αναξιόπιστος. Αμετανόητος για τις πολιτικές του που έχουν φέρει τη χώρα στη σημερινή κατάσταση. Και αναξιόπιστος, όταν ζητά από τους πολίτες τρίτη ευκαιρία. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε ένα πλήρες σχέδιο εξόδου από την κρίση, με χρονοδιαγράμματα και συγκεκριμένες ενέργειες. Ένα σχέδιο που στηρίζει το εισόδημα, την απασχόληση, την υγιή επιχειρηματικότητα και ανοίγει νέους αναπτυξιακούς δρόμους για τη χώρα. Όσο για τα περί δανεισμού που επικαλείται ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, θα συνιστούσα μεγαλύτερη περίσκεψη από το κόμμα που προσέθεσε 100 δις ευρώ στο δημόσιο χρέος τα τελευταία πεντέμισι χρόνια και μόνο φέτος δανείστηκε ήδη είκοσι δις περισσότερα από ό,τι είχε προβλέψει στον προϋπολογισμό. Οι πολίτες έχουν γνώση και κρίση".
Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος, απαντώντας στον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε: "Εκείνος που ζητά 3η ευκαιρία, γιατί ο λαός δύο φορές του την αρνήθηκε, είναι ο κ. Παπανδρέου. Είμαστε βέβαιοι ότι οι πολίτες θα του την αρνηθούν και τρίτη φορά".
"Τα περί παροχών του ΠΑΣΟΚ είναι απάτη", τόνισε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Μ. Μαΐλης. Συνεχίζοντας τόνισε μεταξύ άλλων ότι: "Με πρόσχημα τις αντοχές της οικονομίας υπόσχεται μερικά ψίχουλα για τους εργαζόμενους, αλλά κρύβει ότι θα διατηρήσει και θα συμπληρώσει το αντεργατικό και αντιλαϊκό έργο της ΝΔ. Στην ουσία επιχειρεί να καλύψει την άγρια αντιλαϊκή επίθεση που θα εξαπολύσει μετά τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ, αν γίνει κυβέρνηση. Το κόλπο της παροχολογίας στηρίζουν και η ΝΔ και τα περισσότερα ΜΜΕ, αν και γνωρίζουν ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι ίδιας γραμμής με της ΝΔ, δίχως παροχές στο λαό, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του δικομματικού καβγά για την καρέκλα και συνολικά της ενίσχυσης του δικομματισμού".
Ο Γ. Δραγασάκης υπεύθυνος της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού και ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε: "Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ δεν συνιστά «άλλο δρόμο». Κινείται κι αυτή στο μονόδρομο της λιτότητας, αύξησης της ανεργίας και της διεύρυνσης των ανισοτήτων. Εκείνο που ανακοίνωσε το ΠΑΣΟΚ στη Δ.Ε.Θ. είναι ένα τριετές πρόγραμμα λιτότητας μέσα σε ένα περιτύλιγμα επικοινωνιακών όρων χωρίς αντίκρισμα".
Τέλος ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, έκανε λόγο για ανέξοδες υποσχέσεις.

από το ert.gr
Η φωτογραφία είναι του Νώντα Στυλιανίδη, από το photoreportage.gr