Ένα νέο φάρμακο που θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα στα τέλη Σεπτεμβρίου, έρχεται να προστεθεί στην ιατρική φαρέτρα για την αντιμετώπιση του υπολειπόμενου καρδιαγγειακού κινδύνου, δηλαδή του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων, ο οποίος υπάρχει ακόμη και μετά την άριστη ρύθμιση της LDL -X (κακής χοληστερίνης) της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου του αίματος και των άλλων παραγόντων κινδύνου. Πρόκειται για τη νιασίνη ή νικοτινικό οξύ, μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος Β, που χρησιμοποιείται σε φαρμακολογικές δόσεις για την αντιμετώπιση των... δυσλιπιδαιμιών.
«Η νιασίνη στην κρυσταλλική της μορφή σχετίζεται με μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων σε ασθενείς υψηλού κινδύνου. Εντούτοις δεν είχε μέχρι τώρα χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα λόγω του υψηλού ποσοστού ανεπιθύμητων ενεργειών και κυρίως της ερυθρότητας προσώπου-σώματος, που προκαλούσε στο 90% των ασθενών. Ο συνδυασμός της καινούργιας νιασίνης (ελεγχόμενης αποδέσμευσης) με την ουσία λαροπιπράντη, που πρόκειται να κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας, ελαττώνει μέσω αποκλεισμού υποδοχέων του δέρματος την ερυθρότητα και είναι πολλά υποσχόμενος, ειδικά όταν συνδυάζεται με στατίνες. Με το συνδυασμό στατίνης, που παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας της δυσλιπιδαιμίας και της νέας νιασίνης έχουμε ολιστική αντιμετώπιση των δυσλιπιδαιμιών (ελάττωση κακής χοληστερόλης - τριγλυκεριδίων και αύξηση καλής χοληστερόλης) και αναμένεται να έχουμε το καλύτερο δυνατό κλινικό αποτέλεσμα, ανώτερο από εκείνο της μονοθεραπείας με στατίνες», επισήμανε ο επίκουρος καθηγητής παθολογίας στο ΑΠΘ, Βασίλειος Άθυρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή τη 15η Διημερίδα της Ελληνικής Εταιρίας Αθηροσκλήρωσης που θα πραγματοποιηθεί 25-27 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Η νιασίνη ελαττώνει την LDL-Χ (κακή χοληστερόλη) κατά 10-20%, τα τριγλυκερίδια κατά 20-40%, ενώ αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα της HDL-Χ (καλή χοληστερόλη) κατά 15-35%. Αποτελεί το πιο αποτελεσματικό φάρμακο για την αύξηση της HDL-Χ. Είναι επίσης το μόνο φάρμακο, που μπορεί να ελαττώσει σημαντικά τα επίπεδα της Lpa (λιποπρωτεΐνη). Η κρυσταλλική μορφή του φαρμάκου απορροφάται ταχέως και απομακρύνεται γρήγορα από το αίμα και οι μορφές ελεγχόμενης αποδέσμευσης προκαλούν πιο σταθερές συγκεντρώσεις του φαρμάκου στο αίμα και έχουν καλύτερο υπολιπιδαιμικό αποτέλεσμα.
Η LDL-X (κακή χοληστερόλη), ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων, ελαττώνεται σημαντικά μετά από θεραπεία με στατίνες, οι οποίες σχετίζονται με μια σημαντική μείωση του κινδύνου των καρδιαγγειακών επεισοδίων. Τα στοιχεία από κλινικές δοκιμές δείχνουν ότι οι στατίνες, ακόμη και σε υψηλές δόσεις, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων από 30% έως 50%. Σε ανάλυση 14 κλινικών δοκιμών με στατίνες, που είχαν περιλάβει περισσότερους από 90.000 ασθενείς, διαπιστώθηκε ότι παρά τη θεραπεία με στατίνες, υπήρχε ακόμα ένας σημαντικός υπόλοιπος κίνδυνος καρδιαγγειακών επεισοδίων. Η περαιτέρω ελάττωση της LDL-Χ με τις μέγιστες δόσεις στατινών μείωσε, αλλά δεν απέβαλε τον υπολειπόμενο αγγειακό κίνδυνο.
«Ως υπολειπόμενο καρδιαγγειακό κίνδυνο (νέα έννοια στην καρδιολογία) χαρακτηρίζουμε τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια, που απομένει μετά την άριστη ρύθμιση (σύμφωνα με τις οδηγίες) της LDL-X, της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου του αίματος και άλλων παραγόντων κινδύνου της καρδιαγγειακής νόσου. Αυτός θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί σε σημαντικό βαθμό, εάν στοχεύαμε στην αντιμετώπιση των υπολοίπων παραγόντων κινδύνου, που σχετίζονται με τα λιπίδια. Η χορήγηση ω3 λιπαρών οξέων (ιχθυελαίων) μπορεί να ελαττώσει σημαντικά τα τριγλυκερίδια, η χορήγηση φιμπρατών μπορεί να αυξήσει την ΗDL-X (καλή χοληστερόλη) και να ελαττώσει σημαντικά τα τριγλυκερίδια, ενώ η χορήγηση της νέας νιασίνης ελαττώνει περαιτέρω την LDL-X και τα τριγλυκερίδια, ενώ αυξάνει σημαντικά την ΗDL?X. Με τα φάρμακα αυτά, σε συνδυασμό με στατίνες, που παραμένουν ο ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας της δυσλιπιδαιμίας, φαίνεται ότι έχουμε αποτελεσματική αντιμετώπιση του υπολειπόμενου καρδιαγγειακού κινδύνου», πρόσθεσε ο κ. Άθυρος.