Το κυκλοφοριακό είναι το μείζον πρόβλημα της Θεσσαλονίκης. Αυτό υπογραμμίζει και δεύτερη έρευνα, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας χθες, μόλις 24 ώρες μετά την έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Την έρευνα διενήρθησε η εταιρία To The Point, με επίκεντρο ενδιαφέροντος ζητήματα που αφορούν τη Θεσσαλονίκη. Όπως ανακοίνωσε η εταιρία, η έρευνα αυτή θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο λίγες ημέρες πριν ανοίξει τις πύλες της η ΔΕΘ.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι Θεσσαλονικείς αναδεικνύουν ως μείζον ζήτημα το κυκλοφοριακό(28,6%). Την πρώτη πεντάδα προβλημάτων συμπληρώνουν η έλλειψη πάρκινγκ (23,1%), η εγκληματικότητα και η ελλιπής αστυνόμευση (13,4%), η έλλειψη χώρων πρασίνου (13,2%) και οι αλλοδαποί (12,9%). Η έλλειψη πάρκινγκ σημειώνει υψηλότατα ποσοστά στην περίπτωση των κατοίκων του Δήμου Θεσσαλονίκης (33,6%) ενώ το πρόβλημα των αλλοδαπών εμφανίζεται αμελητέο στην περίπτωση των κατοίκων του Δήμου Καλαμαριάς (1,3%).
Η ανεργία καταλαμβάνει την 6η θέση στον κατάλογο των προβλημάτων με ποσοστό 12,0% ενώ η καθαριότητα, η οποία ακολουθεί στην 7η θέση (11,8%), εμφανίζεται κυρίως ως πρόβλημα των κατοίκων της Καλαμαριάς, όπου σημειώνει ποσοστό 20,3% και κατατάσσεται τρίτο στη σειρά μεταξύ των τοπικών προβλημάτων, μετά το κυκλοφοριακό και την έλλειψη πάρκινγκ.

Χαμηλά το περιβάλλον
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η μόλυνση του περιβάλλοντος εμφανίζεται μόλις στη 10η θέση της γενικής κατάταξης με ποσοστό 6,2%.
Την πρώτη θέση έχει το κυκλοφοριακό. Για το 26,3% των πολιτών οι οποίοι, στο ερώτημα εάν είναι ευχαριστημένοι από τη ζωή τους στην πόλη δήλωσαν «πολύ», ή «αρκετά δυσαρεστημένοι», η κατάταξη των προβλημάτων φέρνει στην πρώτη θέση το κυκλοφοριακό με ποσοστό 32,1%, στη δεύτερη την έλλειψη πάρκινγκ μεποσοστό 28,1% και στην τρίτη την καθαριότητα με ποσοστό 14,8% (αν και στο σύνολο των ερωτώμενων η καθαριότητα εμφανίστηκε χαμηλά στην κατάταξη, καταλαμβάνοντας την 7 η θέση). Όσον αφορά αυτούς που δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τη ζωή στην πόλη η μόλυνση εμφανίζεται στην 5η θέση (9,9%) –αισθητά πιο πάνω από τη 10η στην οποία κατατάσσεται από το σύνολο των ερωτώμενων.
Επίσης το κυκλοφοριακό δηλώνεται ως μείζον πρόβλημα, με υψηλό μάλιστα ποσοστό (35,0%) και από το 56,9% των ερωτώμενων που χαρακτηρίζουν την καθημερινή ζωή στη Θεσσαλονίκη «μάλλον δύσκολη». Και σε αυτήν την κατηγορία δεύτερο κατατάσσεται το πρόβλημα της έλλειψης χώρων στάθμευσης (25,5%).
Η ηλικιακή προσέγγιση της γενικής κατάταξης των προβλημάτων δείχνει ότι ζητήματα όπως το κυκλοφοριακό, η έλλειψη χώρων στάθμευσης και η ανεργία απασχολούν κυρίως τις νεαρές και παραγωγικές ηλικίες σε αντίθεση με προβλήματα όπως η εγκληματικότητα, η καθαριότητα και η ακρίβεια που εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Θέλουν έργα
Από τους ερωτώμενους ζητήθηκε να κρίνουν πόσο απαραίτητα είναι μία σειρά από έργα για τη Θεσσαλονίκη. Η εξωτερική περιφερειακή οδός με συνολικό ποσοστό θετικών γνωμών 94,8% (κρίνεται «πολύ απαραίτητο έργο» από το 72,4% «αρκετά απαραίτητο» από το 22,4%) και μόνο 3,0% σε αρνητικές γνώμες (μόνον τόσοι το χαρακτηρίζουν «λίγο», ή «καθόλου απαραίτητο έργο».
Οι Θεσσαλονικείς θέλουν, επίσης, χώρους στάθμευσης γύρω από το κέντρο της πόλης με συνολικό ποσοστό θετικών γνωμών 90,5% και την υψηλότερη επίδοση στην κρίση ότι «πρόκειται για πολύ απαραίτητο έργο»(76,4%).
Ο προαστιακός σιδηρόδρομος είναι άλλο ένα από τα έργα που απαιτούν οι Θεσσαλονικείς σύμφωνα με την έρευνα. Το συνολικό ποσοστό θετικών τοποθετήσεων φθάνει το 74,7%. Επίσης ζητούν θαλάσσια αστική συγκοινωνία(συγκεντρώνει μεν ικανοποιητικό ποσοστό σε θετικές γνώμες -60,3%- εμφανίζει όμως και σχετικώς υψηλή επιφυλακτικότητα καθώς το 33,0% των ερωτώμενων κρίνει το έργο λίγο και καθόλου απαραίτητο).
Μεγάλη και η επιφυλακτικότητα όσον αφορά το τραμ. Έχει αποδοχή της τάξης του 53,5%, αλλά αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα από το 39,6%.
Όσο για την υποθαλάσσια αρτηρία, έχει τη χαμηλότερη αποδοχή(48,8%) και την υψηλότερη επιφυλακτικότητα με το 43,5% των ερωτώμενων να αξιολογούν το έργο ως λίγο ως και καθόλου απαραίτητο.
Σε σχέση με το επίκαιρο ζήτημα της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ οι πολίτες εμφανίζονται θετικοί σε ποσοστό 56,4% ενώ το 37,0% διατηρεί επιφυλάξεις και ένα 5,2% δεν παίρνει θέση. Η μετεγκατάσταση προκρίνεται κυρίως από άτομα παραγωγικών ηλικιών: στην ηλικιακή ομάδα 35-44 ετών, το 61,3% δηλώνει θετικό. Κορύφωση εμφανίζεται στην ομάδα 45-54 ετών, με ποσοστό 66,7%

Η ταυτότητα της έρευνας
Η έρευνα έγινε με τη μέθοδο του δομημένου ερωτηματολογίου, σε κατοίκους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Η δειγματοληψία ήταν τυχαία, από τους καταλόγους του ΟΤΕ. Συμμετείχαν 619 άτομα, ηλικίας άνω των 18 ετών, άντρες και γυναίκες, ψηφοφόροι της Α εκλογικής περιφέρειας Θεσσαλονίκης. Διεξήχθη από τις 25-28 Αυγούστου 2009 (πολύ πριν την προκήρυξη των εκλογών).