Πριν 100 χρόνια, τέτοια μέρα, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν ανέπτυξε δημόσια, για πρώτη φορά τη Θεωρία της Σχετικότητας

Μια κορυφαία στιγμή στην εξέλιξη της Θεωρητικής Φυσικής καταγράφηκε σαν σήμερα πριν 100 χρόνια στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας: Στις 21 Σεπτεμβρίου του 1909, στις 15:00 τοπική ώρα, ο -κατοπινά- διασημότερος φυσικός του 20ου αιώνα και Νομπελίστας, Άλμπερτ Αινστάιν, παρουσίασε, για πρώτη φορά σε δημόσια διάλεξή του, την «Ειδική Θεωρία της... Σχετικότητας».
Η εργασία είχε δημοσιευτεί το 1905 και συμπληρώθηκε αργότερα. Το άρθρο του «Η βάση της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας» δημοσιεύτηκε τελικά το 1916. Την ίδια χρονιά βραβεύτηκε με Νομπέλ.
Η θεωρία παρουσιάστηκε στην αίθουσα γυμναστικής του σχολείου «Αντρέ» της πόλης Σάλτσμπουργκ, το οποίο φιλοξενούσε από τις 20 έως τις 24 Σεπτεμβρίου 1909, το 81ο Συνέδριο της «Εταιρείας Γερμανών Φυσικών και Ιατρών», στο οποίο συμμετείχαν 1.300 φυσικοί επιστήμονες. Επρόκειτο για το πρώτο συνέδριο, στο οποίο συμμετείχε ο τότε 30χρονος φυσικός και αργότερα Νομπελίστας Αινστάιν, που στη σχετική συζήτηση μετά τη διάλεξή του, απέσπασε, τόσο την αναγνώριση, όσο και τον σκεπτικισμό μερίδας των συναδέλφων του, όπως ο Μαξ Πλανκ.
Όπως καταγράφεται στα πρακτικά του συνεδρίου, η συζήτηση που ακολούθησε τη διάλεξη του Αινστάιν, την οποία διεύθηνε ο Μαξ Πλανκ, διεξήχθη σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα.
Σήμερα, μια αναμνηστική πλάκα στο Σχολείο Αντρέ του Σάλτσμπουργκ θυμίζει την ιστορική εκείνη διάλεξη του «πατέρα» της Θεωρίας της Σχετικότητας, ενώ με την ευκαιρία της σημερινής 100ης επετείου της, το Πανεπιστήμιο του Σάλτσμπουργκ καλεί απόψε στο αμφιθέατρό του, στην πανηγυρική διάλεξη για τον Άλμπερτ Αινστάιν, τον διεθνούς φήμης Αυστριακό καθηγητή Φυσικών Επιστημών, Αντον Τσάιλινγκερ.