Ρεπορτάζ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Σε 48ωρη απεργία είναι έτοιμοι να προχωρήσουν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Η κινητοποίησή τους αυτή γίνεται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα λόγω της έλλειψης προσωπικού.
Για το ζήτημα αυτό η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Β. Ελλάδος πραγματοποίησε χθες στα γραφεία του Ιατρικού συλλόγου συνέντευξη τύπου η οποία είχε ως θέμα τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν στα Νοσοκομεία στην Βόρεια Ελλάδα αλλά και στο προσωπικό που διαθέτουν.
Η διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου “Γεννηματάς”, Ελένη Αντωνιάδου, σημείωσε πως 20 από τις 86 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης δεν λειτουργούν, λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. “Επικαλούμαστε το φιλότιμο των γιατρών για να λειτουργήσουν οι ΜΕΘ”, ανέφερε η κ. Αντωνιάδου και πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι γιατροί των ΜΕΘ είναι κουρασμένοι λόγω των εφημεριών που κάνουν μέρα παρά μέρα χωρίς να πληρώνονται, ενώ οι διορισμοί νέων γιατρών καθυστερούν.
Από την μεριά του το μέλος της γραμματείας της Ομοσποσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΓΝΕ), Δημήτρης Βαρνάβας, επισήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καν η προκήρυξη των 2.000 θέσεων γιατρών που είχε υποσχεθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με συνέπεια τα νοσοκομεία να είναι αποδυναμωμένα σε προσωπικό και να βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο να μη μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την πανδημία της νέας γρίπης.
Ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Χρίστος Παπαστεργίου, τόνισε ότι για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης απαιτούνται τουλάχιστον 400 γιατροί, σύμφωνα με τον Οργανισμό του ΄86 και πρόσθεσε ότι τα νοσοκομεία δεν είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν την πανδημία γρίπης. Ανέφερε, ακόμη, ότι νοσοκομειακοί γιατροί της Βόρειας Ελλάδας θα εισηγηθούν στις Γενικές Συνελεύσεις την προκήρυξη 48ωρης απεργίας στα τέλη Σεπτεμβρίου και επίσχεση εργασίας από τον Οκτώβριο σε όλα τα νοσοκομεία, κάτι που θα έχει ως συνέπεια το κλείσιμο των τακτικών εξωτερικών ιατρείων.

Αντιδράσεις των διοικητών των νοσοκομείων
Αντίθετοι με την συγκεκριμένη απόφαση εμφανίζονται οι διοικητές των Νοσοκομείων οι οποίοι θεωρούν πως οι απεργίες αυτή τη χρονική στιγμή δεν βοηθούν αλλά δυσκολεύουν την κατάσταση. Ο Δημήτρης Γάκης, διοικητής του ΑΧΕΠΑ, αναφέρει χαρακτηριστικά:
“Θεωρώ πως δεν υπάρχει λόγος να γίνει απεργία. Όλοι γνωρίζουμε πως πάντα υπήρχαν καθυστερήσεις όσον αφορά τις προσλήψεις προσωπικού, οι οποίες έφταναν μέχρι και τους πέντε έξι μήνες τώρα με τα καινούργια δεδομένα αυτή η διαδικασία έχει φτάσει στους δύο μήνες. Από τη στιγμή που έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες προσλήψεων πιστεύω πως θα ολοκληρωθούν άμεσα”, προσθέτει.
Ο κ. Γάκης, αναφερόμενος ειδικά στο ΑΧΕΠΑ, σημείωσε επίσης πως δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα καθώς “το Νοσοκομείο είναι πλήρες”.
Ο κ. Παντελιάδης διοικητής του “Ιπποκράτειου” Νοσοκομείου από την μεριά του αναφερόμενος στα όσα ειπώθηκαν στην συνέντευξη τύπου από την διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου “Γεννηματάς” Ελένη Αντωνιάδου, πως στη ΜΕΘ Παίδων που λειτουργεί στο "Ιπποκράτειο" δύο από τις οκτώ κλίνες είναι κλειστές, σημείωσε “δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα στο συγκεκριμένο τμήμα του Νοσοκομείου, καθώς βρίσκονται όλες σε λειτουργία και είναι εξοπλισμένες πλήρως. Το μοναδικό κενό που υπάρχει είναι αυτό της έλλειψης νοσηλευτών στη ΜΕΘ ενηλίκων το οποίο όμως αναμένεται να διευθετηθεί σύντομα”.

Στη Βουλή τα προβλήματα των νοσοκομείων
Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στα Νοσοκομεία και συγκεκριμένα στο “Άγιος Παύλος” και στο “Θεαγένειο” έφτασε και στη βουλή καθώς ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Γιάννης Μαγκριώτης, κατέθεσε ερωτήσεις.
Ο κ. Μαγκριώτης υπογραμμίζει ότι “σημαντικά είναι τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει στη λειτουργία του το Νοσοκομείο Άγιος Παύλος στη Θεσσαλονίκη. Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπως η χειρουργική κλινική και η αιμοδοσία πάσχουν από την έλλειψη ιατρικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην μπορεί το νοσοκομείο να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις. Επιπλέον, παρ’ όλο που μετά από πολλές προσπάθειες και καθυστέρηση εγκαταστάθηκε αξονικός τομογράφος στο Νοσοκομείο, δεν υπάρχει προσωπικό να το χειριστεί.
Πρόβλημα υπάρχει και με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Νοσοκομείου, το οποίο παραμένει άλυτο, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος ο ιδιοκτήτης ανά πάσα στιγμή να κλείσει ή να πουλήσει τους χώρους. Εξαιτίας μάλιστα της μη επίλυσης του ιδιοκτησιακού θέματος, χάθηκαν 41 εκ. € από το Γ ΚΠΣ, με τα οποία θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί η επέκταση του νοσοκομείου με την κατασκευή νέας πτέρυγας, που θα περιελάμβανε 250 επιπλέον κλίνες και νέα εργαστήρια. Επιπλέον θα πρέπει να τονιστεί, ότι στο τμήμα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου, έχει γίνει εκτεταμένη χρήση αμίαντου, υλικού επικίνδυνου για την δημόσια υγεία. Επειδή το Νοσοκομείο Άγιος Παύλος στη Θεσσαλονίκη είναι το μοναδικό δημόσιο Νοσοκομείο, που καλύπτει την Ανατολική πλευρά της πόλης, η οποία επεκτείνεται συνεχώς σε πληθυσμό. Επειδή με τις υπάρχουσες συνθήκες εμποδίζεται η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός του Νοσοκομείου».
Ο κ. Μαγκριώτης ρωτά τον αρμόδιο υπουργό αν και πότε θα γίνουν «οι απαραίτητες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού και προσωπικού ειδικού για τον χειρισμό του αξονικού τομογράφου», πώς θα επιλυθεί «το πρόβλημα του ιδιοκτησιακού ζητήματος του Νοσοκομείου» και πώς θα απομακρυνθεί ο καρκινογόνος αμίαντος από το τμήμα αιμοδοσίας.
Για το Θεαγένειο, ο κ. Μαγκριώτης, ως πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σε θέματα Δημοσίων Έργων, υποστηρίζει ότι οι συνθήκες είναι «ασφυκτικές». Όπως λέει, «οι υπάρχουσες κτιριακές υποδομές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες του Νοσοκομείου, ενώ δεν υπάρχει χώρος για επέκταση». Χαρακτηρίζει «τραγικές» τις συνθήκες και στο αρχείο του Νοσοκομείου, καθώς «ο όγκος των φακέλων είναι τεράστιος, με αποτέλεσμα μέρος του αρχείου να μεταφέρεται σε άλλα κτίρια – μαγαζιά του Νοσοκομείου. Επιπλέον παραμένει το πρόβλημα της διάλυσης των κυτταροστατικών φαρμάκων. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι εδώ και χρόνια το νοσηλευτικό προσωπικό αναγκάζεται να κάνει τη διάλυση των συγκεκριμένων φαρμάκων, υποχρέωση που ανήκει βάσει νόμου στους φαρμακοποιούς του νοσηλευτικού ιδρύματος».
Σε ερώτησή του, που κατέθεσε στη Βουλή προσθέτει το σημαντικό, όπως το χαρακτηρίζει, πρόβλημα της έλλειψης μόνιμου νοσηλευτικού, διοικητικού και ιατρικού προσωπικού, «τη στιγμή που παρατηρείται αύξηση του αριθμού των ασθενών κατά 11%».
Ο κ. Μαγκριώτης ζητά να μάθει πότε θα προσληφθεί μόνιμο προσωπικό στο Θεαγένειο και με ποιόν τρόπο θα λυθεί οριστικά το χρόνιο πρόβλημα σχετικά με την διάλυση των κυτταροστατικών φαρμάκων.