Η Ελισαμπέτα Μουκασέι, 13 μήνες μετά τον άνδρα της, επίσης Ρώσο κατάσκοπο

Πέθανε σε ηλικία 97 ετών η Ελισαβέτα Μουκασέι, η οποία μαζί με το σύζυγό της αποτελούσαν ένα από τα θρυλικά ζευγάρια κατασκόπων της εποχής της Σοβιετικής Ένωσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία Εξωτερικής Κατασκοπείας της... Ρωσίας (SVR).
Η καριέρα του ζευγαριού ξεκίνησε τη δεκαετία του 1940, την εποχή του Στάλιν, και διήρκησε μέχρι την δεκαετία του 1970, μια περίοδο κατά την οποία έφεραν σε πέρας πολλές μυστικές επιχειρήσεις με τα κωδικά ονόματα «Ζέφιρ» και «Έλζα», οι λεπτομέριες των οποίων δεν ήρθαν ποτέ στη δημοσιότητα εξαιτίας της σημασίας τους.
Ο σύζυγος της κατασκόπου, Μιχαήλ, πέθανε τον Αύγουστο του 2008 σε ηλικία 101 ετών.
«Με κωδικά ονόματα υπηρέτησαν τη Ρωσία για περισσότερο από 50 χρόνια, πιστά και διακριτικά, πολλές φορές θέτοντας σε κίνδυνο και τις ζωές τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας, Σεργκέι Ιβανόφ.
Λίγα είναι γνωστά για την καριέρα της κατασκόπου, εκτός από το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου υπηρέτησε ως μυστική πράκτορας στη Δύση. Συγκεκριμένα από το 1939 έως το 1943 έδρασε στο Λος Άντζελες, όπου ζούσε ο άνδρας της, ο οποίος τότε ήταν υποπρόξενος της ΕΣΣΔ.
Το 1955 ανέλαβε, σύμφωνα με την Υπηρεσία Εξωτερικής Κατασκοπείας της Ρωσίας, τη πιο σημαντική αποστολή «κατασκοπείας κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες στο εξωτερικό», σε μια χώρα της Δύσης που δεν αναφέρεται.
Το ζευγάρι επέστρεψε στη Μόσχα το 1977.