Δεν έχει επηρεάσει την αγορά η προεκλογική περίοδος. Αυτό υποστηρίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κωστής Χαντζαρίδης, ο οποίος δηλώνει σχετικά ικανοποιμένος για την αγοραστική κίνηση του Σεπτεμβρίου (που είναι και η έναρξη του οικονομικού έτους), αλλά δεν κρύβει την ανησυχία του για την οικονομική κρίση, που έχει αρχίσει να δυσκολεύει τα ελληνικά νοικοκυριά.
Μάλιστα, παρά το ότι ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης (ΕΣΘ), γιόρτασε φέτος την Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου (22 Σεπτεμβρίου), με ένα τριήμερο ειδικών προσφορών προς τους καταναλωτές (από 21/9 έως 23/9), δεν υπήρξε ανταπόκριση από το κοινό.
Όσον αφορά στην προοπτική εξόδου του ελληνικού εμπορίου από το «τούνελ» της κρίσης, ο πρόεδρος του ΕΣΘ επισήμανε ότι υπάρχει μία στάση αναμονής, όσον αφορά τα μέτρα, τα οποία θα εφαρμόσει η κυβέρνηση, που θα αναδειχθεί από την εκλογική αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου. «Ευελπιστούμε, με βάση και όσα εξαγγέλθηκαν από τους πολιτικούς αρχηγούς, από το βήμα της ΔΕΘ, ότι κάποια από τα αιτήματά μας θα αποτελέσουν πρώτο μέλημα για τη νέα κυβέρνηση», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΣΘ, παράγοντας κρίσης είναι οι ακάλυπτες επιταγές. Όπως εκτίμησε, ο αριθμός των επιχειρηματιών στην «μαύρη λίστα» του Τειρεσία έχει αυξηθεί τόσο, ώστε ο θεσμός του Τειρεσία να κινδυνεύει να ατονήσει και κάθε τράπεζα να αρχίσει να εφαρμόζει τα δικά της μέτρα και σταθμά, στον τρόπο που αντιμετωπίζει τους υποψήφιους δανειολήπτες.
Ο ΕΣΘ προτείνει τη διαγραφή από τα αρχεία του Τειρεσία, μετά την πάροδο 5 μηνών, οφειλών από επιταγές, συναλλαγματικές και καταγγελίες δανείων, εφόσον, εν τω μεταξύ, εξοφλούνται στο σύνολό τους.
Ο πρόεδρος του ΕΣΘ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία της δεύτερης φάσης του προγράμματος του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ). Σημείωσε, πάντως, την ανάγκη να βοηθηθούν επιχειρήσεις, που πραγματικά το έχουν ανάγκη.