Πήρε το παιχνίδι πάνω του, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Σε μία ομιλία 45 λεπτών, έδωσε, με όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες, την πολιτική που θέλει να εφαρμόσει και για την οποία, όπως επανέλαβε, ζητά «νωπή λαϊκή εντολή». Μίλησε από καρδιάς στους «Μακεδόνες φίλους» με τους οποίους οραματίστηκε μαζί μια άλλη Ελλάδα και προανήγγειλε σκληρά, αλλά αναγκαία μέτρα, ακόμη και για υπουργούς και
βουλευτές.
Ο πρωθυπουργός μίλησε με ειλικρίνεια. Παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη και παραλείψεις. Αλλά έδωσε κι ελπίδα πως θα υπάρξει διαφάνεια και κοινωνική δικαιοσύνη.
Στην αρχή της ομιλίας του, αναφέρθηκε σε οικονομικά μεγέθη της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Στην Ε.Ε. το ΑΕΠ συρρικνώνεται κατά 4%. Στη Γερμανία στο 6%. Η ανεργία φθάνει στην Ισπανία να ξεπερνά το 17%. Οι εξωγενείς επιπτώσεις είναι ήδη αισθητές και στην πατρίδα μας. Περιορίστηκαν οι εξαγωγές, το εμπόριο η κατασκευαστική δυνατότητα. Περιορίστηκαν οι δυνατότητες των οικονομικά ασθενέστερων και μικρομεσαίων κοινωνικών στρωμάτων», είπε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο μεγάλο, «το τεράστιο», όπως το χαρακτήρισε, χρέος που μας κληροδότησε το παρελθόν αφού μόνο για τους τόκους καταβάλουμε 12 δισ. ευρώ το χρόνο».
Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «οι επιπτώσεις της κρίσης δεν αφήνουν αμφιβολίες για τη συνέχεια. Ειδικά το 2010 θα είναι καθοριστικό για την πορεία της οικονομίας μας. Γι αυτό οφείλουμε να εφαρμόσουμε τις συγκεκριμένες πολιτικές», τόνισε. Εξήγησε ότι τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα «για να βάλουμε θεμέλια που να εξασφαλίζουν μακροχρόνια ανάπτυξη. Αν δε δράσουμε καίρια κι έγκαιρα, οι κίνδυνοι θα ήταν μεγάλοι», τόνισε.

Οι πρόωρες εκλογές και
ο ρόλος του Γ. Παπανδρέου
Ο Κώστας Καραμανλής, σε αρκετά σημεία της ομιλίας του, υπογράμμισε ότι δεν είχε πρόθεση να προσφύγει, πρόωρα, στις κάλπες, αλλά τον ανάγκασε «το εθνικό συμφέρον» το οποίο, όπως τόνισε πολλές φορές, το έθετε και το θέτει πάνω από το προσωπικό του συμφέρον.
«Πρόθεσή μου», είπε «ήταν να εξαντλήσουμε την τετραετία και να εφαρμόσουμε μια οικονομική πολιτική σε τρεις άξονες: Αυστηρός έλεγχος δημοσίων δαπανών, πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής, διαρθρωτικές αλλαγές».
Ο πρωθυπουργός έριξε την ευθύνη στο ΠΑΣΟΚ. Αναφερόμενος, για πρώτη φορά μετά το 2004, ονομαστικά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς, όπως είπε, η εφαρμογή μιας τέτοιας πολιτικής απαιτούσε κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον. «Και το περιβάλλον αυτό δεν υπήρχε», τόνισε «καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέλεξε να προκαλέσει εκλογές στην αρχή του χρόνου». Μάλιστα χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη στάση του Γ. Παπανδρέου να δηλώσει πως δε θα ψηφίσει, αρχικά, για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κάρ. Παπούλια, αλλά θα τον ψηφίσει… μετά τις εκλογές!
«Ο εκβιασμός αυτός εγκλώβιζε τον Τόπο σε μια εξάμηνη προεκλογική περίοδο, με καταστρεπτικές συνέπειες για την Οικονομία. Η Αντιπολίτευση θα ενθάρρυνε διεκδικήσεις, αντιδράσεις και κοινωνική ένταση, ενώ η Κυβέρνηση δεν θα είχε το χρόνο να εφαρμόσει το Σχέδιό της για τη στήριξη της Οικονομίας», υπογράμμισε ο Κώστας Καραμανλής.
Όπως είπε, ζήτησε νέα λαϊκή εντολή με βάση αυτά τα δεδομένα, «ώστε να εφαρμοστούν οι αναγκαίες πολιτικές. Και θέλω να γνωρίζετε ότι το κριτήριό μου ήταν και είναι ένα και μοναδικό: Το εθνικό συμφέρον. Το εθνικό συμφέρον επέβαλλε να μη μπει ο Τόπος στη δίνη μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου. Το εθνικό συμφέρον, κάτω από τις περιστάσεις αυτές, επέβαλλε Κυβέρνηση, θωρακισμένη με νωπή εντολή, που να αντιμετωπίσει, με σχέδιο και αποφασιστικότητα, την οικονομική κρίση και να βάλει ισχυρά θεμέλια για το μέλλον. Είναι μια βαριά ευθύνη για τον Τόπο. Και η ευθύνη αυτή είναι για μένα πρωταρχική. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα», πρόσθεσε.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε:
«Ο λαϊκισμός θα είναι πρόσκαιρα ευχάριστος. Αλλά για ελάχιστο διάστημα. Από εκεί και πέρα, οι επιπτώσεις θα είναι εξαιρετικά επώδυνες για τους πολίτες. Και βέβαια θα απαιτηθεί πολλαπλάσιος χρόνος, απ’ ό,τι χρειάζεται τώρα, για να βγούμε από την κρίση. Αντίθετα: Αν σήμερα τολμήσουμε το δύσκολο δρόμο, αν η πρωταρχική μας στόχευση είναι οι αναγκαίες τομές και όχι η προσπάθεια να φανούμε ευχάριστοι, είναι βέβαιο ότι σύντομα θα βγούμε από την κρίση. Και θα βγούμε με πιο γερές βάσεις. Θα βγούμε ανοίγοντας προοπτικές για μακροχρόνια ανάπτυξη και πραγματικά κοινωνικό κράτος».

Η αυτοκριτική του πρωθυπουργού
Σε άλλη στιγμή της ομιλίας του, ο κ. Καραμανλής, προχώρησε σε αυτοκριτική:
«Κάποιοι, καλοπροαίρετα, θα ρωτήσουν γιατί δεν κινηθήκαμε έως τώρα πιο αποφασιστικά στους τρεις άξονες που θεωρούμε καθοριστικούς για την έξοδο από την κρίση. Δεν έχω δυσκολία να παραδεχτώ και λάθη και αδυναμίες και καθυστερήσεις. Αναγνωρίζω ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, χρειαζόταν να κινηθούμε πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά, σε πιο βαθιές τομές. Κάναμε όμως, τόσο στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών, όσο και στην περιστολή των δημόσιων δαπανών, σημαντικά βήματα. Εκεί που απαιτούνται άλματα είναι στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής. Χρειάζεται πάντως, μπροστά στις προκλήσεις της διεθνούς κρίσης, να δώσουμε ακόμη πιο σκληρές μάχες και στις τρεις κατευθύνσεις του Σχεδίου μας», είπε. Και βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί στο ΠΑΣΟΚ:
«Δυστυχώς για τον τόπο», υπογράμμισε «το ΠΑΣΟΚ αντιτάχθηκε -και αντιτάσσεται- σε όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές. Αντιτάχθηκε -και αντιτάσσεται- στις πολιτικές για την εξυγίανση της Οικονομίας. Και σ’ όλα αυτά είναι ουσιαστικές οι διαφορές μας. Η αλήθεια είναι ότι εκείνοι που κυβέρνησαν για μια εικοσαετία, δημιούργησαν ένα σαθρό κρατικό τομέα, με νοοτροπίες και δομές που απέκτησαν βαθιές ρίζες και δεν ξεριζώνονται εύκολα. Η αλήθεια είναι ότι οι μεγάλες αδυναμίες του Δημόσιου Τομέα είναι δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ. Στόχος του ήταν -και είναι- η συντήρηση των αντιλήψεων που οδήγησαν σ’ όλες εκείνες τις παθογένειες, που πλήρωσε και πληρώνει πολύ ακριβά ο Τόπος. Είναι και αυτή μια μεγάλη διαφορά μας».
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για υποσχέσεις που μοιράζει παντού το ΠΑΣΟΚ και τόνισε:
«Εάν εφαρμοζόταν έστω και μέρος των υποσχέσεων που μοιράζει, οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές. Το λέω χωρίς καμιά δόση υπερβολής. Εάν ο Τόπος στερείτο κάθε αναγκαίας διαρθρωτικής αλλαγής, η Οικονομία θα οδηγείτο στο τέλμα. Ένα, λοιπόν, είναι απόλυτα φανερό: Το ΠΑΣΟΚ ούτε την κρίσιμη συγκυρία κατανοεί, ούτε διαθέτει τα στοιχειώδη εργαλεία για την αντιμετώπισή της. Είναι καθοριστικής σημασίας αυτή η διαφορά μας. Εμείς έχουμε συνειδητοποιήσει ότι οι περιστάσεις είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Ξέρουμε πού και πώς να βαδίσουμε. Αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες που έχει σωρεύσει η διεθνής κρίση ως τη μέγιστη πρόκληση. Για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η κρίση είναι ευκαιρία δημαγωγίας. Για μας είναι εθνική υπόθεση. Είναι ένα στοίχημα για τον Τόπο, μου επιτρέπετε να πω και για μένα προσωπικά».


ΠΛΑΙΣΙΟ

Τα βήματα που έγιναν
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις. Έκανε λόγο για «ευρύτατο πρόγραμμα υποδομών»:
-Εκτελούνται δημόσια έργα (19 δις ευρώ) και προγραμματίζεται η επόμενη γενιά (8 δις ευρώ).
-Κατασκευάζονται μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι.
-Αναβαθμίζονται λιμάνια και περιφερειακά αεροδρόμια.
-Εκσυγχρονίζεται το σιδηροδρομικό δίκτυο.
-Κατασκευάζεται, με ταχύτατους ρυθμούς, το Μετρό.
-Προωθούνται από τους Δήμους, χάρη στο πρόγραμμα «Θησέας», πάνω από 20.000 έργα, από τα οποία 7.000 έχουν ήδη ολοκληρωθεί.
-Το Γ΄ ΚΠΣ ολοκληρώθηκε, χωρίς να χαθεί ούτε ένα ευρώ.
-Το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (περίπου 40 δις) κατευθύνει στην Περιφέρεια το 80% των πόρων του.
-Η Χώρα απέκτησε, για πρώτη φορά, ολοκληρωμένο Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό.
-Εντάξαμε, παράλληλα, στο ενεργειακό μας ισοζύγιο την «πράσινη ενέργεια» και τριπλασιάσαμε την εγκατεστημένη ισχύ των ΑΠΕ.
-Εντάξαμε στον Αναπτυξιακό Νόμο, πάνω από 6.000 επενδύσεις (12 δις ευρώ) και προωθούμε, με τη Σύμπραξη ΔΙΤ, υποδομές που προσεγγίζουν τα 6 δις ευρώ.
-Πετύχαμε μεγάλες ενεργειακές συμφωνίες, που εντάσσουν την Πατρίδα μας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη(Πετρελαιαγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, Αγωγός φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας – Ιταλίας, South Stream, Αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας – Ουγγαρίας).
-Δημιουργήσαμε θεσμικό πλαίσιο και σύγχρονες υποδομές (Κέντρα Έρευνας και Πόλους Καινοτομίας) για τη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή και την καινοτομία.
-Βάλαμε σε εφαρμογή Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική, με έμφαση στην ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας, που δίνει ήδη σημαντικά αποτελέσματα.
-Καταρτίσαμε Σχέδιο για την ανάπτυξη Δικτύου Οπτικών Ινών στο Σπίτι.
-Η Ελλάδα εντάσσεται στις πέντε πρώτες χώρες της Ε.Ε., ως προς το ύψος της συνολικής δημόσιας χρηματοδότησης των ΑΕΙ. Οι συνολικές δαπάνες για την Εκπαίδευση έφτασαν την περασμένη χρονιά στο 4,6% του ΑΕΠ.
-Έγινε πραγματικότητα η συγχώνευση 133 φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης σε 13.
- Ιδρύθηκε Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών.
-Επεκτάθηκε η προστασία της εργαζόμενης μητέρας.
-Η λύση που δόθηκε στην Ολυμπιακή, ύστερα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, σημαίνει όφελος ενός εκ. ευρώ την ημέρα.
-Στηρίξαμε, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες, τον αγροτικό κόσμο.
-Ενισχύσαμε δραστικά το Κοινωνικό Κράτος: Πανωτόκια, ΛΑΦΚΑ, επίδομα στις τρίτεκνες μητέρες, αυξήσεις στο επίδομα ανεργίας, το ΕΚΑΣ, τις αγροτικές συντάξεις, άτοκα δάνεια σε πολύτεκνες οικογένειες.
-Αυξήσαμε πάνω από 60% τις κοινωνικές δαπάνες. Δηλαδή περίπου 20 δις ευρώ περισσότερα.
Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «από την πρώτη ώρα της κρίσης βάλαμε σε εφαρμογή συγκεκριμένο σχέδιο» κι ακολουθήθηκε «συνεπής και υπεύθυνη οικονομική πολιτική».
Ειδικά για τη ρευστότητα της οικονομίας, δόθηκαν, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό:
-Άμεση προτεραιότητα στη ρευστότητα της Οικονομίας:
-Εγγύηση όλων των καταθέσεων.
-Πρόσθετη προστασία στους δανειολήπτες.
-Εξασφάλιση της χρηματοδότησης των ΜμΕ με χαμηλότοκα ή και άτοκα δάνεια.
-Δάνεια μέσω ΤΕΜΠΜΕ που συνολικά θα καλύψουν περίπου 80.000 επιχειρήσεις και θα φτάσουν τα 9,5 δις ευρώ.
Επίσης:
-Μειώθηκαν κατά 10% οι αμυντικές, καθώς και οι ελαστικές δαπάνες του Δημοσίου.
-Περιορίστηκαν οι προσλήψεις, με εξαίρεση τους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.
-Υποστηρίχθηκαν κλάδοι που, είτε λειτουργούν ως μοχλοί ανάπτυξης και απασχόλησης, είτε επηρεάζονται ιδιαίτερα από την κρίση: κατασκευές, εξαγωγές, αγορά αυτοκινήτου. Πρωτίστως, ο Τουρισμός.
-Ενεργοποιήθηκαν κοινοτικά Προγράμματα 2,6 δις ευρώ, για την ενίσχυση της νέας και νεανικής επιχειρηματικότητας, των ΜμΕ και για πρώτη φορά των ελεύθερων επαγγελματιών.
-Καλύφθηκαν ζημιές του αγροτικού κόσμου, με αποζημιώσεις 500 εκ. ευρώ, ενώ δόθηκαν και άτοκα δάνεια σε κτηνοτρόφους και συνεταιριστικές οργανώσεις.
-Μπήκε σε εφαρμογή Εθνικό Σχέδιο Δράσης 3,2 δις ευρώ, από το οποίο επωφελούνται 1,3 εκ. εργαζόμενοι και άνεργοι.
-Χορηγήθηκαν έκτακτα επιδόματα στους οικονομικά ασθενέστερους.
-Μετατράπηκε το επίδομα ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης.
-Το δημόσιο έλλειμμα, αλλά και η ανεργία, παρά την αύξησή τους, παραμένουν σε επίπεδα καλύτερα από το μέσο όρο της Ε.Ε.. Καλύτερα και από εκείνα του 2004, όταν δεν υπήρχε καμιά κρίση.
-Ο πληθωρισμός συμπιέστηκε.
-Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 15%.
Δρομολογήθηκαν προγράμματα για:
-Την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων,
-Την αντικατάσταση ηλεκτροβόρων συσκευών,
-Την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών,
-Την απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων.
-Την επιδότηση προσλήψεων ανέργων.



Σκληρά τα μέτρα που απαιτούνται
Βουλευτές και υπουργοί θα δουν μειώσεις
Στην ομιλία του, από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τους τρεις άξονες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησής του:
Όπως είπε, «πρώτος άξονας είναι ο αυστηρός έλεγχος στις δημόσιες δαπάνες, αλλά και η εξασφάλιση μεγαλύτερης αποδοτικότητας. Στο νοικοκύρεμα του κράτους πρέπει να είμαστε άτεγκτοι. Δεν χωρούν εδώ μισά βήματα και συμβιβασμοί».
Για το νοικοκύρεμα αυτό, προανήγγειλε τα εξής άμεσα μέτρα:
1. Πάγωμα των προσλήψεων το 2010, εκτός των απολύτως απαραίτητων στα υπουργεία Υγείας και Παιδείας.
2. Αυστηρός περιορισμός των προσλήψεων, για μια επιπλέον διετία, έτσι ώστε να αναλογεί μια πρόσληψη σε κάθε δύο αποχωρήσεις.
3. Πάγωμα των συντάξεων και των μισθών στο Δημόσιο Τομέα το 2010, με ειδική όμως μέριμνα για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Για τα επόμενα χρόνια, οι μισθολογικές αυξήσεις θα διαμορφώνονται σε συνάρτηση όχι μόνο του πληθωρισμού της Χώρας, αλλά και εκείνου της Ευρωζώνης. Η ίδια εισοδηματική πολιτική θα εφαρμοστεί και από τις διοικήσεις των μη εισηγμένων ΔΕΚΟ.
4. Κανένα νέο επίδομα και καμιά αναπροσαρμογή υπάρχοντος επιδόματος για δύο χρόνια.
5. Περικοπή, για μια διετία, των υπερωριών κατά 30% και κατάργηση των πλασματικών υπερωριών.
6. Περικοπή κατά 30% των δαπανών για μετακινήσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
7. Αναδιάρθρωση των δαπανών του Προϋπολογισμού, με κατεύθυνση τους τομείς που προάγουν μεσοπρόθεσμα την οικονομική ανάπτυξη (παιδεία, έρευνα, επενδύσεις υποδομής, «πράσινη ενέργεια»).
8. Εφαρμογή, από την 1η του χρόνου, της εξαγγελίας για τη δημιουργία Ενιαίας Αρχής αρμόδιας για την καταβολή των αποδοχών όλων των υπηρετούντων στο Δημόσιο.
9. Καθιέρωση νέου μισθολογίου για τους νεοεισερχόμενους στο Δημόσιο, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι με τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία να έχουν τις ίδιες αποδοχές, σε όποιο Υπουργείο, όποια Υπηρεσία κι αν εργάζονται.
10. Περικοπή της βουλευτικής αποζημίωσης και του μισθού των μελών της Κυβέρνησης, των Νομαρχών και Δημάρχων για μια διετία.
Μεσοπρόθεσμα θα ακολουθηθούν τα εξής μέτρα:
1. Καθιέρωση ρητών αρχών και διαδικασιών, που θα διέπουν την προετοιμασία, την κατάρτιση και την εκτέλεση του Προϋπολογισμού.
Εφαρμογή συγκεκριμένων μεθόδων για την αξιολόγηση της σκοπιμότητας ορισμένων δαπανών (πχ από μηδενική βάση).
2. Κατάρτιση τριετών προϋπολογισμών.
3. Επιτάχυνση της εφαρμογής Προϋπολογισμών Προγραμμάτων, μέσα από τους οποίους επιτυγχάνεται μεγαλύτερη διαφάνεια στη δημοσιονομική διαχείριση και ακριβέστερη απεικόνιση των δαπανών σε κάθε τομέα δράσης (Παιδεία - Υγεία - Περιβάλλον κλπ.).
4. Υποχρεωτική κατάρτιση λεπτομερών ετήσιων ισολογισμών από κάθε φορέα και οργανισμό του Δημοσίου.
5. Καθιέρωση ρητών αριθμητικών δημοσιονομικών κανόνων κατά κατηγορία δαπάνης για το απόλυτο ύψος ή το ύψος σε σχέση με το ΑΕΠ.
«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν έχει θεσπίσει τέτοιους κανόνες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε: «Αρχές και κανόνες παντού για το νοικοκύρεμα του κράτους! Αυστηρός έλεγχος και απόλυτη διαφάνεια».

Πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής
Όσον αφορά τον «πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής», ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι «είναι επιτακτική ανάγκη ως Κοινωνία να γυρίσουμε σελίδα. Είναι κοινό χρέος και ρητή δέσμευσή μας απέναντι σε μια εστία κοινωνικής αδικίας, που αδυνατίζει το Κοινωνικό Κράτος και υπονομεύει κάθε προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης. Δεν αρνούμαι ότι όλοι όσοι κυβερνήσαμε έχουμε τις ευθύνες μας. Το φαινόμενο όμως αυτό δεν επιτρέπεται να συνεχιστεί. Και δεν θα συνεχιστεί, όσες ομάδες και αν ενοχληθούν».
Τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής θα είναι:
1. Δημιουργία Ενιαίας Βάσης Δεδομένων, για όλες τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις κάθε πολίτη και κάθε επιχείρησης. Θα δοθεί έτσι η δυνατότητα για διασταυρώσεις, τόσο ως προς τις ασφαλιστικές, όσο και ως προς τις φορολογικές υποχρεώσεις.
2. Ενοποίηση εισπρακτικών μηχανισμών για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.
3. Δημιουργία βάσης δεδομένων στα πρότυπα του «Τειρεσία». Θα καταγράφονται όλοι όσοι έχουν σοβαρές φορολογικές ή ασφαλιστικές εκκρεμότητες και δεν θα μπορούν να έχουν συναλλαγές με το Δημόσιου.
4. Εγκατάσταση συστήματος on line σύνδεσης των ταμειακών μηχανών και των μηχανισμών έκδοσης τιμολογίων όλων των επιχειρήσεων με το Υπουργείο Οικονομίας, έτσι ώστε να μπει οριστικό τέλος στο φαινόμενο των πλαστών τιμολογίων και της κλοπής ΦΠΑ.
5. Υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων από όλες τις επιχειρήσεις.
6. Καθιέρωση τεκμηρίων διαβίωσης, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή εκείνων των οποίων τα δηλούμενα εισοδήματα είναι δυσανάλογα - να μην πω προκλητικά - χαμηλά σε σχέση με τον τρόπο που διαβιούν.
7. Αναμόρφωση του συστήματος αυτοτελούς φορολόγησης. Είναι υποχρέωση ισονομίας. Υποχρέωση κοινωνικής ευθύνης.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές
Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ο τρίτος άξονας της πολιτικής του για να αντιμετωπίσουμε την κρίση «και να χτίσουμε γερά θεμέλια στην Οικονομία μας» θα είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές, «για να δημιουργήσουμε δομές, που να λειτουργούν ευεργετικά, σε μακροχρόνια βάση, διασφαλίζοντας βιώσιμη ανάπτυξη και ισχυρό κοινωνικό κράτος». Τις χαρακτήρισε «βασική προϋπόθεση για μια οικονομία νοικοκυρεμένη, ανταγωνιστική, δυναμική», «για την τόνωση της απασχόλησης, που αποτελεί την μεγάλη κοινωνική πρόκληση στην περίοδο που ακολουθεί».
Εμφανίστηκε αποφασισμένος για συγκρούσεις: «Οι αλλαγές αυτές», είπε «είναι ανάγκη να προχωρήσουν, όσο κι αν προκαλούν ισχυρές αντιδράσεις συμφερόντων διότι τις χρειάζεται ο Τόπος».
Για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, θα εφαρμόσει:
-Άνοιγμα όσων κλειστών επαγγελμάτων θεωρούνται κρίσιμα για την Οικονομία.
-Άρση του «καμποτάζ».
-Νέες ρυθμίσεις για την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων(τα στάδια από 18 γίνονται 4).
-Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και την αντικατάστασή του από ένα απλοποιημένο σύγχρονο σύστημα κανόνων.
Για τις εργασιακές σχέσεις:
-Σε κλάδους που αντιμετωπίζουν έκτακτη κρίση ή σε περιοχές με πολύ αυξημένη ανεργία παρέχεται η δυνατότητα για επιμέρους συμφωνίες περιορισμένου χρόνου, κατ’ εξαίρεση των προβλεπόμενων στη γενική συλλογική σύμβαση εργασίας.
-Θεσπίζεται επίσης για συγκεκριμένες κατηγορίες ανέργων, η υποχρεωτική συμμετοχή σε πρόγραμμα επανακατάρτισης του ΟΑΕΔ, ως προϋπόθεση για την καταβολή επιδόματος ανεργίας.
-Σε περίπτωση που απορριφθούν δύο διαδοχικές προσφορές θέσεων εργασίας από τον ΟΑΕΔ αναστέλλεται η καταβολή του επιδόματος.
Για το ασφαλιστικό:
-Μείωση έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες εργασίας του αριθμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, για τους νέους ασφαλιζόμενους.
-Αυστηρότερη εφαρμογή των κριτηρίων για τη χορήγηση συντάξεων αναπηρίας.
-Ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για τη δραστική μείωση της εισφοροδιαφυγής.
-Διαχωρισμός του κλάδου Υγείας και Ασφάλισης στο ΙΚΑ.
-Εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος, για να ελέγχεται η συνταγογραφία και η φαρμακευτική δαπάνη(είναι ήδη σε πλήρη εξέλιξη).
-Πλήρης εφαρμογή του νέου συστήματος προμηθειών.
-Θέσπιση Ολοκληρωμένου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, που θα αποσυμφορήσει τα Νοσοκομεία και θα μεταφέρει τις υπηρεσίες υγείας πιο κοντά στον πολίτη.
Για τη Δημόσια Διοίκηση, ο πρωθυπουργός θα εφαρμόσει ριζική αναμόρφωση της διοικητικής δομής της Χώρας, («η οποία ανεστάλη προσωρινά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης»). Αυτή περιλαμβάνει:
-Δημιουργία λιγότερων, περίπου, 350 και ισχυρότερων Δήμων.
-Τόνωση της αποκέντρωσης, με τον εκσυγχρονισμό των οργανισμών των Περιφερειών και τη θεσμοθέτηση, ανά Νομό, αναπληρωτών Γενικών Γραμματέων.
-Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση β΄ βαθμού, με αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο θα έχει αποφασιστική συμβολή στον προγραμματισμό της περιφερειακής αναπτυξιακής πολιτικής.
-Δραστικός περιορισμός των φορέων του Δημοσίου(«κάναμε, ήδη, τα πρώτα βήματα», είπε).
-Ενίσχυση των διαδικασιών ελέγχου στις δαπάνες των Ασφαλιστικών Ταμείων και των ΟΤΑ
-Συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων και των στρατηγικών συμμαχιών.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι δίνεται προτεραιότητα
- στην εξυγίανση του ΟΣΕ, που παράγει ζημιές 2 εκ. ευρώ την ημέρα.
-την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου, μέσα από μακροχρόνιες χρηματοδοτικές μισθώσεις.
-τη συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων, με άμεση προτεραιότητα: Καζίνο Πάρνηθας, Ελληνικές Αλυκές, ΕΥΑΘ, ΛΑΡΚΟ. Ερευνώνται επίσης εναλλακτικές προτάσεις για τη ΔΕΠΑ, η οποία παράλληλα πωλεί τη συμμετοχή της στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων.
Προανήγγειλε Δύο κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία:
-«Η πρώτη αφορά στην ψηφιακή εκπαίδευση: Τις αμέσως επόμενες μέρες παρέχονται δωρεάν, σε όλους τους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου, προσωπικοί φορητοί Η/Υ με ενσωματωμένα 16 εκπαιδευτικά λογισμικά και ψηφιοποιημένα όλα τα βιβλία και των τριών τάξεων του Γυμνασίου.
-Η δεύτερη αφορά στην αναμόρφωση του Λυκείου και τη θέσπιση ενός νέου συστήματος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».


Το πανεπιστημιακό άσυλο
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε «την ξεχωριστή σημασία που αποδίδουμε στη δημόσια ασφάλεια. Γνώμονάς μας είναι η προστασία της ζωής και βέβαια της ιδιοκτησίας κάθε πολίτη. Αλλά και το δικαίωμά του να βρίσκει ανοιχτούς τους δρόμους, τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια». Όπως είπε «σχεδιάζουμε ρυθμίσεις απέναντι σε εκδηλώσεις που παραλύουν τα κέντρα των πόλεων. Σχεδιάζουμε επίσης αλλαγή στο Πανεπιστημιακό Άσυλο, ώστε να προσαρμοστεί η λειτουργία των Πανεπιστημίων μας προς τα ισχύοντα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Με μια λέξη, για να το κάνουμε καθαρό: Δεν είναι δυνατόν χώροι εκπαίδευσης και Παιδείας να μετατρέπονται σε εστίες ασυδοσίας και εγκληματικότητας».
Αναφέρθηκε και στη μη νόμιμη μετανάστευση και τόνισε: «Τέλος στις εστίες της παρανομίας. Η Ελλάδα δεν αντέχει ανεξέλεγκτα κύματα μη νόμιμων μεταναστών. Δεν ανέχεται και δεν μπορεί να ανεχτεί σύγχρονους δουλέμπορους».


Ο Καραμανλής, η Θεσσαλονίκη και οι πολίτες
Δύο φορές στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη Μακεδονική καταγωγή του.
Την πρώτη φορά, υπογράμμισε ότι «θα ήταν τεράστιο λάθος αν αφήναμε τις μεγάλες υπαρκτές δυσκολίες να ανακόψουν τα οράματά μας. Δεν ξεχνώ ποτέ ότι είμαι ένας από σας. Μακεδόνας που ξεκίνησε από αυτήν εδώ την πόλη. Σας διαβεβαιώ ότι τα οράματα που κάναμε μαζί, υλοποιούνται», τόνισε.
Αναφέρθηκε στην Εγνατία Οδό που «ενώνει Ανατολή με Δύση. Με κάθετους άξονες δημιουργεί γέφυρα συνάντησης με τους βόρειους γείτονές μας», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός θύμισε πως αναβαθμίζεται το αεροδρόμιο Μακεδονία, ότι κατασκευάζεται το πιο σύγχρονο ευρωπαϊκό μετρό στη Θεσσαλονίκη και προετοιμάζεται η δημιουργία του νέου εκθεσιακού κέντρου, «έξω από τον αστικό ιστό, στη θέση της Σίνδου στα ΤΕΙ και η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στη ΔΕΘ», όπως ανακοίνωσε.
Θύμισε, ακόμη την υλοποίησης ζώνης καινοτομίας στα ανατολικά.
Δεν έλειψαν τα μηνύματα προς τους γείτονες:
«Όσον αφορά τα γειτονικά Σκόπια», είπε «εναπόκειται στην ηγεσία τους να κατανοήσει ότι η Ιστορία δεν παραγράφεται και δεν ξαναγράφεται. Να εγκαταλείψει τις λαϊκίστικες και εθνικιστικές εξάρσεις, για να συναντηθούμε σε μια κοινά αποδεκτή ονομασία, που θα ισχύει έναντι όλων. Το αντίθετο θα υπονομεύει το ευρωατλαντικό τους μέλλον».
Για την Τουρκία τόνισε πως, ως χώρα, επιδιώκουμε σχέσεις συνεργασίας, όμως, υπογράμμισε την υποχρέωση της γείτονος «να συμβάλει έμπρακτα σε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος». Επανέλαβε ότι «το καθεστώς στο Αιγαίο δεν αλλάζει, ούτε με προκλήσεις, ούτε με απειλές. Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίζουμε τα δίκαια και τα συμφέροντά μας. Ορίσαμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές. Και τις γραμμές αυτές δεν τις εγκαταλείπουμε. Δεν τις παζαρεύουμε. Δεν πάμε πίσω, ούτε ένα βήμα».
Η δεύτερη φορά που αναφέρθηκε στην καταγωγή του ο πρωθυπουργός, ήταν προς το τέλος της ομιλίας του. Θύμισε πως βρέθηκε «πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης. Εκεί βρίσκομαι κι εκεί θα βρίσκομαι κυρίως τις δύσκολες ώρες. Άλλωστε, η απόφασή μου να ζητήσω νωπή λαϊκή εντολή δεν ήταν εύκολη. Ήταν η μόνη για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις, που πρέπει». Και συνέχισε:
«Οι Μακεδόνες, που παρακολουθήσατε από κοντά όλα τα βήματα της πολιτικής μου πορείας, ένα πράγμα γνωρίζετε: Ότι σίγουρα βάζω πάνω απ’ όλα το εθνικό συμφέρον. Όλα τα υπόλοιπα έπονται. Αυτή πρέπει να είναι η κυρίαρχη πυξίδα για κάθε πολιτικό. Αυτή και μόνο αυτή η πυξίδα με κατεύθυνε στις πρόσφατες αποφάσεις μου: Το συμφέρον του τόπου επιβάλλει να εφαρμοσθούν απαρέγκλιτα οι πολιτικές που ανέλυσα».
Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι οι εποχές «δεν προσφέρονται ούτε για πειραματισμούς, ούτε για αρνητική ψήφο, ούτε για αποστασιοποίηση». Μίλησε από καρδιάς στους οπαδούς της παράταξής του:
«Κατανοώ τις πικρίες που μπορεί να υπάρχουν. Ζητώ όμως από τους πολίτες να προτάξουν το εθνικό συμφέρον», είπε.
Έδωσε τη διαβεβαίωση ότι «αξίζει να πάρουμε, τώρα, σήμερα, τις δύσκολες αποφάσεις για να διασφαλίσουμε το μέλλον του τόπου και των παιδιών μας». Κι έθεσε στους πολίτες τα εξής διλήμματα:
-Θέλουμε να περιορίσουμε το κόστος του Δημόσιου Τομέα ή να συρθούμε σε αύξηση των φόρων και αδυναμία πληρωμών;
-Θέλουμε να διασφαλίσουμε φορολογική δικαιοσύνη ή να επιβαρύνονται δυσανάλογα εκείνοι που πληρώνουν τους φόρους τους;
-Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του Ασφαλιστικού ή να αφήσουμε τα παιδιά μας χωρίς σύνταξη;
-Θέλουμε να τονώσουμε την ανάπτυξη και την απασχόληση ή να αφήσουμε την ανεργία να γίνει σαράκι της Κοινωνίας μας;
-Ποιος μπορεί ν’ αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τη διεθνή κρίση;
-Ποιος μπορεί να βάλει γερά θεμέλια στην Οικονομία;
Και κατέληξε: «Οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν πολιτικές και Πρωθυπουργό. Προσωπικά, σας βεβαιώ ότι θα κάνω ό,τι έκανα πάντα: Θα επιμείνω στο δρόμο της ευθύνης. Αυτό είναι το χρέος μου. Η ωριμότητα των πολιτών θα μας δικαιώσει. Η εμπιστοσύνη σας είναι η μοναδική, η πιο μεγάλη μου δύναμη».
Κι έκλεισε ευχόμενος «καλή δύναμη σε όλους».