Ρεπορτάζ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Διίστανται οι απόψεις για την κίνηση στην αγορά κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, με τον εμπορικό σύλλογο να θεωρεί θετική τη γενική εικόνα κι ανάσα την κίνηση των τελευταίων ημερών, σε αντίθεση με τους επαγγελματίες του Ιστορικού Κέντρου που δηλώνουν πως τα πράγματα ήταν... χειρότερα από πέρσι.
Η 74η Διεθνής Έκθεση έχει φτάσει στο τέλος της και πλέον η αποτίμηση από τα κέρδη που αποκόμισε η πόλη της Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα η αγορά της, έχει αρχίσει. Με μία ματιά, κάνοντας βόλτα σε εστιατόρια, καταστήματα, αλλά και καφετέριες της πόλης το δεκαήμερο που διήρκεσε, θα μπορούσε κανείς να δει όμορφες εικόνες: Γονείς παρέα με τα παιδιά τους να τρώνε σε κάποιο εστιατόριο ή να απολαμβάνουν τον καφέ τους, ύστερα από μία πολύωρη βόλτα στο χώρο της Διεθνούς Εκθέσεως. Επισκέπτες από άλλες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίοι ταξίδεψαν αρκετά χιλιόμετρα, είτε αυθημερόν, είτε διαμένοντας σε κάποιο ξενοδοχείο, με σκοπό να επισκεφτούν τον εκθεσιακό χώρο.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κώστας Χατζαρίδης, ο οποίος μίλησε στον ΤΘ, υποστήριξε πως η φετινή χρονιά όσον αφορά την κίνηση της αγοράς την περίοδο της ΔΕΘ ήταν αυξημένη σε σχέση με πέρσι. “Η κίνηση που υπήρξε στην αγορά αυτό το διάστημα ήταν ιδιαίτερα θετική. Θεωρώ πως ήταν σε καλύτερα επίπεδα από πέρσι”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζαρίδη οι λόγοι αυτής της θετικής εικόνας ήταν πολλοί. Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο ήταν πόλος έλξης για αρκετούς οι οποίοι ήθελαν να ακούσουν αλλά και να συμμετάσχουν ενεργά.
Σημαντικό στοιχείο για τον κ. Χατζαρίδη όπως αναφέρει, ήταν και τα παράπλευρα οφέλη που υπήρξαν για την αγορά, με τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια να έχουν αυξημένη κίνηση. Σε ερώτηση που του έγινε για το αν είναι θετική η μετεγκατάσταση της Έκθεσης ήταν επιφυλακτικός: “Όταν γίνει και αν γίνει τελικά, τότε θα δούμε αν είναι θετικό η αρνητικό, αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πω τίποτα”.

Η άλλη πλευρά
Αντίθετα με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, την απογοήτευση του εξέφρασε ο πρόεδρος των Επαγγελματιών του Ιστορικού Κέντρου, Χρήστος Νικολόπουλος, ο οποίος σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του τόνισε:
“Η κίνηση στο Ιστορικό Κέντρο ήταν πεσμένη σε σχέση με πέρσι, η Έκθεση αντί να αυξάνει την κίνηση τη μειώνει. Οι συγκεντρώσεις, οι ομιλίες, αλλά και το κυκλοφοριακό πρόβλημα εκείνη την περίοδο προκαλούν φόβο στους πολίτες, οι οποίοι για το λόγω αυτό προτιμούν να αποφύγουν το ιστορικό κέντρο”.
Όσο για τη μετεγκατάσταση, έχει τη δική του άποψη: “Για μένα η έκθεση δεν έχει μέλλον στο κέντρο της πόλης. Το ζήτημα είναι, όταν μετεγκατασταθεί τι θα γίνει τελικά ο χώρος που βρίσκεται τώρα”, προσθέτει ο κ. Νικολόπουλος.