της ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ ΑΛΕΞΙΟΥ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς χτύπησε σήμερα για 267.000 μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου της Κεντρικής Μακεδονίας. Η καθιερωμένη τελετή του Αγιασμού και η διανομή του προγράμματος και των σχολικών εγχειριδίων, διεξήχθη ομαλά στα περισσότερα σχολεία, με εξαίρεση τα παιδιά του Δενδροποτάμου που γι αυτά το κουδούνι δεν κτύπησε ακόμη… Η πολιτική ηγεσία με τη σειρά της παρέλασε στα σχολεία της πόλης και ευχήθηκε «καλή δύναμη και καλή σχολική χρονιά»!
Αντάλλαξαν ευχές για καλή σχολική χρονιά στη Νομαρχία! Ο λόγος; Η διαμαρτυρία παιδιών, γονέων και δασκάλων, καθώς το σχολείο τους, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες.
«Επείγον: Καινούριο σχολείο», «Το κουδούνι δεν χτύπησε φέτος για τα παιδιά του Δενδροποτάμου». Γονείς και μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Νεκταρίου, κρατώντας πλακάτ με «πρωτότυπα» συνθήματα, ένωσαν τις φωνές τους με αυτές της Διοίκησης του Δήμου Μενεμένης στο προαύλιο της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, ζητώντας άμεσα να κατασκευαστεί ένα νέο σχολείο.
Μαζί με τον Δήμαρχο Μενεμένης, Γιώργο Ακτσελή, και την Αντιδήμαρχο Παιδείας και Εκπαίδευσης, Αφροδίτη Ναλπαντίδου, συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο της Νομαρχίας χθες το πρωί διαμαρτυρόμενοι για την ακαταλληλότητα του κτιρίου που στεγάζει το σχολείο τους και την καθυστέρηση οικοδόμησης νέου, από το 2007 που υπογράφει η Προγραμματική Σύμβαση.
Ο Δήμαρχος, η Αντιδήμαρχος Παιδείας και οι γονείς των μαθητών επέδωσαν στον αντινομάρχη Παιδείας, Διονύση Ψωμιάδη, ψήφισμα διαμαρτυρίας, στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Τα παιδιά κάνουν μάθημα στο παλιό προκατασκευασμένο κτίριο, το οποίο μετά από έλεγχο της Τεχνικής Υπηρεσίας της Νομαρχίας κρίθηκε επικίνδυνο και ακατάλληλο προς χρήση. Φοβόμαστε για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών μας. Ζητούμε τώρα νέο σχολικό κτίριο».
Ακολούθησε ολιγόλεπτη συνάντηση των εκπροσώπων του Δήμου Μενεμένης με τον αντινομάρχη Παιδείας, μετά τη λήξη της οποίας ο Δήμαρχος Μενεμένης δήλωσε: «Λάβαμε υποσχέσεις από τον αντινομάρχη ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το σχολείο θα είναι έτοιμο. Ελπίζουμε αυτή τη φορά οι υποσχέσεις να είναι πραγματικές. Κάνουμε ένα τεράστιο αγώνα να μειώσουμε τη σχολική διαρροή των τσιγγανόπουλων και θα τα στρέψουμε προς το σχολείο προσφέροντάς τους σύγχρονες εγκαταστάσεις».
Η αντιδήμαρχος Παιδείας και Εκπαίδευσης, Αφροδίτη Ναλπαντίδου, πρόσθεσε: «Ευχαριστούμε τους γονείς που διεκδικούν αυτά που για άλλους είναι αυτονόητα. Ο κ. Ψωμιάδης μας υποσχέθηκε ότι σε δέκα μέρες θα συνεδριάσει η νομαρχιακή επιτροπή για να εγκρίνει τους ειδικούς όρους διακήρυξης του έργου. Εμείς θα βρισκόμαστε και πάλι εδώ για να δούμε εάν οι υποσχέσεις τους είναι πραγματικές».

Το στεγαστικό πρόβλημα
Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Νομάρχης Διονύσης Ψωμιάδης, επεσήμανε πως πληρώνουν αυτοί την απραξία του παρελθόντος στο θέμα της σχολικής στέγης. «Στη Νομαρχία μας κάνουμε τεράστια προσπάθεια για να αναπληρώσουμε το χάσιμο χρόνου των προηγούμενων ετών και να δώσουμε σωστά σχολειά για τα παιδιά μας», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως πέντε μήνες περίμεναν από την Πολιτεία την υπογραφή της έγκρισης ειδικών όρων, που τελικά υπογράφηκε την περασμένη εβδομάδα.
«Από τη στιγμή που «ξεμπλόκαρε» το έργο, προωθούμε άμεσα τη δημοπράτησή του ώστε τον επόμενο Σεπτέμβρη να είναι έτοιμο το σχολείο.
Από κει και πέρα όμως, ορισμένοι στέκονται σε όσα λίγα δεν έγιναν ακόμη και δεν μιλούν για το μικρό θαύμα που πετύχαμε στη σχολική στέγη» και στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της μείωσης της διπλοβάρδιας στα δημοτικά σχολεία στη Δυτική Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Ψωμιάδης, συνέχισε λέγοντας πως φέτος εγκαινιάστηκαν πάνω από 15 καινούρια σχολεία για τα παιδιά του νομού μας και υπογράμμισε πως δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το έργο που έχει γίνει. «Τα παιδιά μας είναι ό,τι καλύτερο έχουμε και αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για το μέλλον τους», κατέληξε.

Η ετοιμότητα των υπηρεσιακών παραγόντων
Στην υπόλοιπη Θεσσαλονίκη τα πράγματα ήταν φυσιολογικά! Ο αγιασμός για την έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς ξεκίνησε χωρίς απρόοπτα στα σχολικά συγκροτήματα, ενώ ελάχιστες ελλείψεις παρατηρήθηκαν σε βιβλία τόσο του δημοτικού όσο και του γυμνασίου και λυκείου. Σύμφωνα με τις διευθύνσεις εκπαίδευσης, οποιαδήποτε προβλήματα στα βιβλία θα διευθετηθούν μέχρι τη Δευτέρα, εφόσον θα συνεχιστούν οι διανομές τους στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Δάσκαλοι και νηπιαγωγοί βρίσκονται στις θέσεις τους για την έναρξη των μαθημάτων, ενώ ορισμένα κενά καθηγητών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση - κυρίως λόγω έκτακτων αδειών - θα καλυφθούν από ωρομίσθιους.
Σύμφωνα µε τις αναφορές των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Νομών, κατά τους μήνες που προηγήθηκαν, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία µε τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων εργάστηκε εντατικά, ώστε να εφαρμοστεί ο κεντρικός σχεδιασμός και να ρυθμιστούν εγκαίρως τα ζητήματα της σχολικής καθημερινότητας.
Έτσι, έχει εξασφαλιστεί η κάλυψη των προβλέψιμων λειτουργικών κενών µε την ορθολογική διαχείριση του προσωπικού και την πρόσληψη των αναπληρωτών, όσο και η έγκαιρη παράδοση των βιβλίων που είναι απαραίτητα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Σημειώνεται ότι το Υπουργείο έχει ζητήσει εξαίρεση από την Επιτροπή του Συμβουλίου της Επικρατείας, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση προσλήψεων αναπληρωτών και να αντιμετωπιστούν τα έκτακτα κενά που προκύπτουν από τις διαρκείς υπηρεσιακές μεταβολές.

Υπό την απειλή της νέας γρίπης
Ενημερωτικά φυλλάδια για το νέο ιό της γρίπης μοιράστηκαν στους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκτός από τα βιβλία τους, κατά την πρώτη μέρα του αγιασμού που πραγματοποιήθηκε στα σχολεία της ανατολικής και δυτικής Θεσσαλονίκης, όπου αναρτήθηκαν και σχετικές αφίσες.
Όσον αφορά στην εξασφάλιση της καθημερινής υγιεινής στα σχολεία, οι Διευθυντές έχουν ήδη προβεί στη σύναψη συμβάσεων µε το προσωπικό καθαριότητας και στην αγορά των υλικών, ενώ οι σχολικές επιτροπές έχουν λάβει και τις τρεις προκαταβολές, και εάν χρειαστεί θα δοθεί επιπλέον επιχορήγηση για την αγορά συμπληρωματικού υλικού.

Laptop σε μαθητές
Χθες ξεκίνησε για πρώτη χρονιά, και η διανομή των κουπονιών σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της Α’ Γυμνασίου για την προμήθεια των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, σε
διαρκή συνεργασία µε το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και
Θρησκευμάτων, εξακολουθεί να εργάζεται εντατικά και να παρακολουθεί στενά τις ανάγκες που μπορεί να προκύψουν, προκειμένου να προχωρήσει στην άμεση διευθέτησή τους.
Χθες, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Γεώργιος ∆. Καρατάσιος συμμετείχε στον Αγιασμό του 3ου Γυμνασίου και του 2ου ∆ηµοτικού Συκεών, του 1ου Πειραµατικού Λυκείου και του 2 ου Πειραµατικού Γυµνασίου, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε το 1ο ΕΕΕΕΚ Θεσσαλονίκης. Το απόγευµα, είχε παραστεί στον Αγιασµό του 5ου ΕΠΑΛ – ΤΕΕ και του 13ου ΕΠΑΛ- ΤΕΕ Θεσσαλονίκης. Ο κ. Καρατάσιος ευχήθηκε καλή και δηµιουργική χρονιά σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και ενηµέρωσε τους γονείς σχετικά µε όλα τα µέτρα που έχουν ληφθεί στα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας για την πρόληψη της νέας γρίπης, συνιστώντας ψυχραιµία και νηφαλιότητα.

Στο 13ο Δημοτικό και στο 9ο Δημοτικό Σχολείο ο ΥΜΑΘ
Στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και στο 9ο Δημοτικό Σχολείο, παρευρέθηκε χθες ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, για την καθιερωμένη τελετή αγιασμού. «Το σχολείο δεν είναι μόνο σημαντικό γιατί προσθέτουμε γνώσεις, είναι και ο χώρος όπου μαζί με την οικογένεια μαθαίνει κανείς, να αναπτύσσει, να υιοθετεί τις βασικές αρχές που πρέπει να έχει ο καθένας μέσα του. Την αλληλεγγύη, την προσπάθεια για το καλύτερο, τη συνεργασία, την ευγενή άμιλλα», υπογράμμισε. Ο υπουργός ευχήθηκε έμπνευση, καλή δημιουργία σε όλους τους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς δύναμη, για να συνεχίσουν την καλή δουλειά, που όπως επισήμανε λειτουργούν καταλυτικά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών. Απευθυνόμενος στους γονείς, τους συνεχάρη, λέγοντας πως καταλαβαίνει εκ πείρας, τον μόχθο και την αγωνία που έχουν οι εργαζόμενοι γονείς, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις απέναντι στην οικογένειά τους και παράλληλα να μην χάσουν τον δεσμό της επικοινωνίας με το παιδί τους.

Εγκαινίων συνέχεια…
Να σημειώσουμε πως ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης θα εγκαινιάσει την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009, στις 12.00 το μεσημέρι, το 6ο ολοήμερο Νηπιαγωγείο Ωραιοκάστρου (οδός Καβασίτου & Βαλαωρίτου γωνία). Συγκεκριμένα, το 6ο ολοήμερο Νηπιαγωγείο Ωραιοκάστρου είναι τριθέσιο, προϋπολογισμού 694.960,00 € και θα υποδεχθεί συνολικά 70 νήπια.