Η κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) καθώς και μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων σε περιοχή του Αγίου Αντωνίου του Δήμου Βασιλικών, ήταν το θέμα ειδικής σύσκεψης της ΤΕΔΚ Νομού Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, ενόψει της συζήτησης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο των περιβαλλοντικών όρων του έργου.
«Στο νομό Θεσσαλονίκης έπρεπε να λειτουργούν το 2010 μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων και στη Δυτική και στην Ανατολική Θεσσαλονίκη και εμείς σήμερα συζητούμε ακόμη για τους περιβαλλοντικούς όρους», είπε η αρμόδια αντινομάρχης Ιωάννα Τζάκη και τόνισε ότι το έργο απαιτεί συναίνεση για να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει. Συναίνεση ζήτησαν και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης Γιάννης Ζουρνάς, ο οποίος ωστόσο εκτίμησε ότι και για το έργο αυτό θα υπάρξουν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Για έλλειμμα διαβούλευσης σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών κατά τη διαδικασία επιλογής της χωροθέτησης του έργου έκανε λόγο ο δήμαρχος Βασιλικών, Βαγγέλης Χρήστος και επισήμανε ότι οι κάτοικοι της περιοχής αντιτίθενται στο έργο.
Η σημερινή σύσκεψη είχε ενημερωτικό χαρακτήρα και ήταν η δεύτερη που έγινε για το θέμα, καθώς πριν από δύο μήνες είχε πραγματοποιηθεί αντίστοιχη σύσκεψη στη Νομαρχία.