Ένα πλούσιο πολιτιστικό διήμερο - αφιέρωμα στον Κερκυραίο μουσουργό και συνθέτη του ύμνου των Ολυμπιακών Αγώνων πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Καλαμαριά.
Οι εκδηλώσεις οργανώνονται με πρωτοβουλία του Συλλόγου Κερκυραίων και φίλων της Κέρκυρας βορείου Ελλάδος «Οι Φαίακες» σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμαριάς και την Ένωση Σμυρναίων και Μικρασιατών Βορείου Ελλάδος.
Η αυλαία θα ανοίξει σήμερα στις 7 το βράδυ με την παρέλαση στον πεζόδρομο της οδού Κομνηνών της Φιλαρμονικής Κορακιάνας - Κέρκυρας «Σπύρος Σαμάρας», αποτελούμενης από 70 μουσικούς, που θα παίξει μουσικά κομμάτια για τη Μακεδονία και την Κέρκυρα και θα καταλήξει στην πλατεία δημαρχείου, όπου θα γίνει και η υποδοχή της.
Το Σάββατο στις 8 το βράδυ στο δημοτικό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» (Μεταμορφώσεως 9 και Αργυρουπόλεως), ο Κερκυραίος λογοτέχνης και δημοσιογράφος Γιώργος Κάρτερ θα μιλήσει για τη ζωή και το έργο του μουσουργού και συνθέτη του ΄Υμνου των Ολυμπιακών Αγώνων. Θα ακολουθήσει μουσική παράσταση με έργα του Σπύρου Σαμάρα και ελληνική μουσική από την Φιλαρμονική Κορακιάνας-Κέρκυρας. Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί από την Μικρά Ασία και την Κέρκυρα και η βραδιά θα κλείσει με βράβευση της Φιλαρμονικής αλλά και του αργυρού ολυμπιονίκη Ανδρέα Κατσαρό (50 μ. ύπτιο) των Παραολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2008.

Λίγα λόγια για τον Σπύρο Σαμάρα
Ο Σπύρος Σαμάρας γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 17 Νοεμβρίου του 1861 και ήταν ένας διακεκριμένος Έλληνας μουσουργός και κορυφαίος συνθέτης της Επτανησιακής Σχολής. Είναι ο πρώτος Έλληνας συνθέτης που η φήμη του ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας. Το συνθετικό έργο του, περιλαμβάνει όπερες, οπερέτες, και κλασσικά τραγούδια.
Πρώτος του δάσκαλος στη μουσική υπήρξε ο συντοπίτης του συνθέτης Σπύρος Ξύνδας, από τους γενάρχες της επτανησιακής σχολής. Ακολούθησαν σπουδές στην Αθήνα, στην Ιταλία και τη Γαλλία, με καθηγητές τους σπουδαίους συνθέτες, Μασνέ και Ντελίμπ.
Η επιτυχία για τον Σαμάρα έρχεται αρκετά νωρίς, καθώς γίνεται ο πρώτος Έλληνας συνθέτης με διεθνή καριέρα. Το 1886 ανεβάζει στο Μιλάνο την όπερα «Φλόρα Μιράμπιλις» και αποθεώνεται από κοινό και κριτικούς, οι οποίοι τον κατατάσσουν μεταξύ των κορυφαίων συνθετών της όπερας. Στην Ελλάδα η «Flora Mirabilis» παίχθηκε στην Κέρκυρα το 1889 και στο Δημοτικό Θέατρο της Αθήνας το Νοέμβρη της ίδιας χρονιάς, με θριαμβευτική επιτυχία.
Στο σύγχρονο κοινό είναι γνωστός για τη μελοποίηση του ποιήματος του Κωστή Παλαμά «Αρχαίο Πνεύμα Αθάνατο», που εκτελέστηκε στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896 από Ορχήστρα και Χορωδία 400 ατόμων. Από το 1958 είναι ο επίσημος ύμνος των Ολυμπιακών Αγώνων και ακούγεται στις τελετές έναρξης και λήξης. Ο Σπύρος Σαμάρας έφυγε από τη ζωή ανήμερα της εθνικής επετείου, της 25ης Μαρτίου του 191, σε ηλικία 56 ετών.