ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΛΙΑΠΗ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αναστέλλονται από τις 12 σήμερα το μεσημέρι και για διάστημα δέκα ημερών οι κινητοποιήσεις των ελαιοπαραγωγών της Χαλκιδικής. Χθες, είχαν προβεί σε συμβολικό αποκλεισμό μίας ώρας (11:00- 12:00) στους κόμβους: Πορταριάς (Μουδανιά), Τρίγλιας, Ολύνθου, Ορμύλιας, αλλά και στις... Καλύβες.
Οι παραγωγοί που διαμαρτύρονται για τις χαμηλές τιμές τις οποίες δίνουν οι έμποροι για τη βρώσιμη ελιά, άρχισαν τις κινητοποιήσεις τους την περασμένη Δευτέρα.
Οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής ζητούν να εξασφαλιστεί το κόστος παραγωγής, όπως έγινε με τους ροδακινοπαραγωγούς, οι οποίοι επίσης πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις τον περασμένο Ιούλιο. Τότε, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεσμεύθηκε να τους αποζημιώσει μέσω του ΕΛΓΑ (Ελληνικός Οργανισμός Αγροτικών Αποζημιώσεων) για την παραγωγή που είχε μείνει αδιάθετη. Οι ελαιοπαραγωγοί διεκδικούν ελάχιστη τιμή 1,20 ευρώ/κιλό.
Μιλώντας στον «Τ.Θ.» ο πρόεδρος των Αγροτικών Συνεταιρισμών Χαλκιδικής Αθανάσιος Σταμπουλής αναφέρθηκε στη χθεσινή προγραμματισμένη συνάντησή τους με τους εμπόρους: «Δε μας δέχτηκαν ούτε για καλημέρα. Απευθυνθήκαμε στην πολιτεία, στα υπουργεία αλλά η πολιτεία είναι νεκρή γιατί όλοι τρέχουν για τον προεκλογικό αγώνα. Μας έχουν αγνοήσει», είπε, πυρ και μανία κατά των εμπόρων.
Ο κ. Σταμπουλής ανανέωσε το «ραντεβού» των κινητοποιήσεων λέγοντας πως σε δέκα μέρες θα ξανακατέβουν στους δρόμους.
Επίσης , ο πρόεδρος του Αδέσμευτου Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου «Η Χαλκιδικη», Φιλαλήθης Καπάνδρεας , δήλωσε:
«Αποφασίσαμε να κλείσουμε τον δρόμο και στους πέντε κόμβους συμβολικά για μία ώρα. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μετά το τέλος της συγκομιδής».