Δυο μελέτες δείχνουν ότι εξαιτίας της μειώθηκε ο αριθμός των εμφραγμάτων

Η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους και εργασιακούς χώρους μπορεί να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των εμφραγμάτων και μάλιστα γρήγορα, σύμφωνα με δύο νέες αμερικανικές επιστημονικές έρευνες. Η πρώτη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό “Circulation” (Κυκλοφορία του [Αίματος]), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, διαπίστωσε ότι η απαγόρευση του καπνίσματος σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Καναδά είχε άμεση ωφέλεια, που αυξήθηκε με το πέρασμα του χρόνου, μειώνοντας κατά 17% τα εμφράγματα τον πρώτο χρόνο και μέχρι 36% την επόμενη τριετία.
Η δεύτερη μελέτη, υπό τον καθηγητή καρδιολογίας Ντέηβιντ Μάιερς της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Κάνσας, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, υπολογίζει ότι η απαγόρευση μειώνει τα εμφράγματα μέχρι 26% ετησίως και εκτιμά ότι μια πανεθνική απαγόρευση του καπνίσματος στις ΗΠΑ θα εμπόδιζε γύρω στα 154.000 εμφράγματα τον χρόνο.
Οι ερευνητές, που έκαναν και τις δύο μελέτες, τόνισαν ότι τα συμπεράσματά τους υποστηρίζουν την ανάγκη εφαρμογής εκτεταμένων απαγορεύσεων του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, ώστε να βελτιωθεί η δημόσια υγεία.