ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ

Στόχοι βομβιστικών επιθέσεων έγιναν σήμερα τα κτίρια του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη Λ. Αθηνών και του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη. Ισχυρή έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου σημειώθηκε στις 5:35 το πρωΐ, έξω από το νέο κτίριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στη Λεωφόρο Αθηνών. Την ίδια περίπου ώρα, σημειώθηκε και δεύτερη έκρηξη, στη Θεσσαλονίκη στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Και για την έκρηξη αυτή υπήρξαν προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στον τηλεοπτικό σταθμό Αlter και στην Άμεση Δράση στην Αθήνα.


Η έκρηξη στη Θεσσαλονίκη έγινε στις 4.55 τα ξημερώματα. Ο μηχανισμός δεν έχει την ίδια μεθοδολογία αυτής των Αθηνών. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για την τρομοκρατική οργάνωση Πυρήνες της Φωτιάς. Ο μηχανισμός ήταν μικρότερης ισχύος από αυτόν του Χρηματιστηρίου.
Συγκεκριμένα, άγνωστος τηλεφώνησε στο κέντρο της Αμέσου Δράσεως στην Αθήνα και προειδοποίησε ότι επρόκειτο να σημειωθεί έκρηξη στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη σε 10 λεπτά. Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε ΚΑΦΑΟ, στο χώρο ανάμεσα από το ΚΑΦΑΟ και την περίφραξη του υπουργείου, πίσω από το υπουργείο και ήταν μικρής ισχύος γι αυτό και δεν προκάλεσε σοβαρές ζημιές. Από την έκρηξη καταστράφηκε το ΚΑΦΑΟ, ενώ έσπασαν μερικά τζάμια στο ΥΜΑ-Θ.
Ο μηχανισμός αποτελούνταν από πυρίτιδα, καλώδια, κινητό τηλέφωνο κι έναν λαμπτήρα.
Η οδός Κασσάνδρου σε όλο της το μήκος, αλλά και οι δύο κάθετοι οδοί δίπλα στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, παραμένουν αποκλεισμένες από την ΕΛ.ΑΣ..
Ο υπουργός, Στ. Καλαφάτης, δε θέλησε να κάνει κάποια δήλωση. Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του, το πρόγραμμά του συνεχίζεται κανονικά.

Η έκρηξη στο Χρηματιστήριο
Στην Αθήνα, στις 5:05 άγνωστος τηλεφώνησε στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» λέγοντας ότι έξω από το Χρηματιστήριο έχει τοποθετηθεί φορτηγάκι με εκρηκτικά, το οποίο επρόκειτο να εκραγεί σε 40 λεπτά.
Η περιοχή αποκλείστηκε από την αστυνομία και η έκρηξη σημειώθηκε, όπως είχε προειδοποιήσει ο άγνωστος, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στο κτίριο του Χρηματιστηρίου και σε γύρω κτίρια, ενώ ξέσπασε πυρκαγιά σε σταθμευμένα Ι.Χ. αυτοκίνητα, η οποία σβήστηκε λίγο αργότερα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Επίσης τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι μια γυναίκα από θραύσμα τζαμιού η οποία περπατούσε σε μεγάλη απόσταση από το σημείο της έκρηξης.
Το παγιδευμένο φορτηγάκι, όπως προέκυψε, είχε κλαπεί προχθές από την περιοχή Ζωγράφου και ήταν σταθευμένο στη συμβολή της Λεωφόρου Αθηνών με την οδό Χρηματιστηρίου.
Στο σημείο βρίσκονται αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής και κλιμάκιο της εγκληματολογικής υπηρεσίας που διεξάγουν έρευνες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, πίσω από τη βομβιστική επίθεση βρίσκεται κατά πάσα πιθανότητα ο «Επαναστατικός Αγώνας».