Με συνολικά 241.000 επισκέπτες και αύξηση εισιτηρίων κατά 13% κόντρα στην οικονομική κρίση και τον άστατο καιρό, έκλεισε την Κυριακή τις πύλες της η 74η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκη (ΔΕΘ), στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν σημαντικές καινοτομίες και «πρωτιές», όπως η αμπούλα αυτόματης κατάσβεσης πυρκαγιών, το ηλεκτρονικό υδρόμετρο, που μπορεί να καταγράφει ενδείξεις απώλειας νερού ακόμη κι από απόσταση 400 μέτρων, αλλά και ένα προϊόν με νανομόρια θαλάσσιων φυτών, ικανό να προστατεύει τα... ύφαλα των σκαφών από τις επιθέσεις παρασιτικών οργανισμών.
Στους χώρους της ΔΕΘ, όπου φιλοξενήθηκαν 13 εκθεσιακά αφιερώματα και 304 παράλληλες εκδηλώσεις, «συμβίωσαν» στη διάρκεια της έκθεσης τεράστιοι ελέφαντες-γλυπτά, με οχήματα και υπερ-αυτοκίνητα, όπως η Mustang Gt 500 Shelby (cobra), με τους 550 ίππους και την εξωπραγματική επιτάχυνση, που της επιτρέπει να «πιάσει» τα 0-100 σε 3,9 δευτερόλεπτα.
«Σε σχέση με το 2008 σημειώθηκε αύξηση εισιτηρίων κατά 13%, συμβάλλοντας σημαντικά στα έσοδα της διοργάνωσης και μείωση εισόδων από προσκλήσεις κατά 23%, λόγω περιορισμού των προσκλήσεων που διατέθηκαν», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της διοργανώτριας HELEXPO.
Άλλη μια πρωτιά στην έκθεση ήταν η παρουσίαση της Ανάκτησης Ενέργειας με την Έξυπνη Συμπαραγωγή, ένας μοναδικός συνδυασμός όλων των νέων τεχνολογιών με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας τόσο της ηλεκτρικής όσο και της θερμικής.
Επίσης, οι επισκέπτες της 74ης ΔΕΘ πρώτοι ενημερώθηκαν για το Σύστημα Σύνδεσης Ηλιακών Συλλεκτών. Πρόκειται για ένα σύστημα, σωλήνος κενού τριών τοιχωμάτων στην ευθεία, ημικυκλικού παραβολοειδούς κατόπτρου, με υψηλές αποδόσεις σε υψηλές θερμοκρασίες λειτουργίας, για χρήση ζεστού νερού, κλιματισμού και θέρμανσης κατοικιών.

Η νανοτεχνολογία στην υπηρεσία σκαφών, αυτοκινήτων και κατοικιών
Στη θεματική έκθεση DOMISIS, η νανοτεχνολογία χάρισε τέσσερις πρώτες πανελλαδικές παρουσιάσεις:
-Το “Αntifouling Αdditiv” με νανομόρια θαλάσσιων φυτών, προστατεύει τα ύφαλα των σκαφών ώστε να μη φθείρονται από παρασιτικούς θαλάσσιους οργανισμούς.
-Το “Rewitec”, προϊόν προστασίας από την τριβή των μηχανών παντός τύπου. Έχει ως αποτελέσματα: τη μείωση θορύβου, την ενίσχυση ταχυτήτων των αυτοκίνητων, αλλά και την προστασία των μεταλλικών μερών, καθώς και τη μείωση των καυσίμων σε ποσοστό 12%.
-Το “Aluprotect Marinelack”, είναι το πιο ισχυρό «αντιγράφιτι» για τσιμεντότοιχους, τζάμια, ξύλα, μέταλλα, και πέτρες κτλ.
-Το “Stenabdichtung”, προστατευτικό υγρομόνωσης. Προστατεύει από την υγρασία όλους τους πόρους των ταρατσών, με μοριοποίηση των πυρήνων του πυριτίου, για πάνω από 20 χρόνια.

Μια αμπούλα που …σβήνει φωτιές
Επίσης, παρουσιάστηκε η αμπούλα αυτόματης κατάσβεσης πυρκαγιών. Σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς κι όταν η θερμοκρασία αγγίξει τους 100 βαθμούς, η αμπούλα «σπάει» και κατασβήνει, χωρίς να ρυπαίνει ή να επηρεάζει τον άνθρωπο.
Στο αμιγώς επιχειρηματικό κομμάτι, την Τρίτη 8/9 και την Παρασκευή 11/9, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», πραγματοποιήθηκαν 180 συναντήσεις, στη διάρκεια των οποίων αναπτύχθηκαν προτάσεις συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων από 11 χώρες (Αίγυπτος, Αυστρία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Ελλάδα, Η.Π.Α., Κύπρο, Ουγγαρία, Ουκρανία, Ρωσία, Σερβία).
Οι διοργανωτές απένειμαν συνολικά 10 Βραβεία Καλύτερης Δημιουργίας (οκτώ σε εκθέτες στους στεγασμένους χώρους και δύο σε εκθέτες στους υπαίθριους χώρους), επτά Επαίνους και δεκατρία Ειδικά Βραβεία Διοργανωτή απονεμήθηκαν σε ισάριθμες συμμετοχές που ξεχώρισαν για την παρουσία τους στην 74η ΔΕΘ.