Συνολικά 40 αριστούχοι φοιτητές από 12 συμβεβλημένα με το ΑΠΘ πανεπιστήμια της παρευξείνιας περιοχής, διαμένουν σε φοιτητικές εστίες και σπουδάζουν εντατικά, από τις 17 Αυγούστου έως και τις 16 Σεπτεμβρίου, την ελληνική γλώσσα στο Σχολείο της Νέας Ελληνικής του Α.Π.Θ. Ταυτόχρονα μυούνται στον ελληνικό πολιτισμό, καθώς λαμβάνουν μέρος στο .πρότυπο ολοκληρωμένο πρόγραμμα «ΙΑΣΩΝ» που περιλαμβάνει, πλην των γλωσσικών μαθημάτων, και έναν κύκλο ακαδημαϊκών διαλέξεων, επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς τόπους, λαϊκούς χορούς, εκπαιδευτικές εκδρομές στην πόλη και στην υπόλοιπη Μακεδονία.
Το Πρόγραμμα λειτουργεί υπό την αιγίδα της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με την επίβλεψη της Αντιπρυτάνεως Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού του Α.Π.Θ., Καθηγήτριας Αθανασίας Τσατσάκου.
Το πρόγραμμα «ΙΑΣΩΝ» αποτελεί μιαν οξυδερκή παρέμβαση του Α.Π.Θ. σε μια εποχή ανακατατάξεων στην ευαίσθητη για τα συμφέροντα του ελληνισμού παρευξείνια περιοχή. Αντικείμενο της παρέμβασης αυτής είναι η σύναψη επίσημων διαπανεπιστημιακών συμφωνιών του Α.Π.Θ. με επίλεκτα παρευξείνια πανεπιστήμια που διαθέτουν ή θέλουν να αναπτύξουν ελληνικές σπουδές.
Σήμερα το Α.Π.Θ., μέσω του προγράμματος, στηρίζει τις ελληνικές σπουδές σε 20 περίπου Πανεπιστήμια της Παρευξείνιας Περιοχής, για να ιδρύσουν, Τμήματα Ελληνικών Σπουδών που λειτουργούν ως μικρές και ευέλικτες ακαδημαϊκές μονάδες. Επίσης, ενισχύει τα ήδη υπάρχοντα Τμήματα, ούτως ώστε να παρέχουν πλήρες ακαδημαϊκό πρόγραμμα σπουδών και τίτλο σπουδών επίσημα αναγνωρισμένο στις χώρες τους.
Το Α.Π.Θ., αφού εξετάσει όλες τις προϋποθέσεις και υπογράψει διαπανεπιστημιακές συμφωνίες, αγοράζει και αποστέλλει Βιβλιοθήκες Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Ελληνικών Σπουδών, παρέχει ένα δίκτυο υποτροφιών για διδάσκοντες και διδασκομένους, διεξάγει εκπαιδευτικά σεμινάρια, μεταφραστικά εργαστήρια, δίνει υλικοτεχνική υποστήριξη, κατάλληλη για τη φυσιογνωμία του κάθε τμήματος. Η ομάδα εργασίας παρακολουθεί συνεχώς και ανανεώνει την εφαρμογή των συμφωνιών. Μικτές ερευνητικές ομάδες από Έλληνες και ξένους επιστήμονες ενθαρρύνονται από το Α.Π.Θ. να μελετούν το ελληνικό ιστορικό παρελθόν στις σημαντικές αυτές για τον ελληνισμό χώρες