Στις 12 Οκτωβρίου και ώρα 19.00, θα εγκαινιαστεί και επισήμως από το Δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, το νέο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης. Το νέο Δημαρχείο, (πρώην στρατόπεδο Τσιρογιάννη), θεμελιώθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2006 και έχει σχεδιάσει η ομάδα του καθηγητή αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ Αν. Μπίρη μετά από... Πανελλήνιο Διαγωνισμό.
Στο κτίριο θα συγκεντρωθούν όλες οι υπηρεσίες του δήμου, ενώ θα προσφέρει 900 θέσεις στάθμευσης με τη λειτουργία υπόγειου πάρκινγκ. "Θα κάνουμε και... οικονομία, αφού κάθε χρόνο σε ενοίκια δίνουμε 1,5 εκατομμύριο ευρώ», σχολίασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.
Το νέο δημαρχείο είναι ένα κτιριακό συγκρότημα τριών κατασκευών με διαφορετικό ύψος. Καταλαμβάνει έκταση 14.512 τ.μ. και περιλαμβάνει τριώροφο υπόγειο, συνολικού εμβαδού 37.000 τ.μ., όπου ήδη έχει δημιουργηθεί ο υπόγειος χώρος στάθμευσης.
Το νέο Δημαρχιακό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης αναπτύσσεται σε επιμέρους κτιριακές μονάδες με κλιμακούμενο ύψος, ενώ η κεντρική του είσοδος θα είναι από την οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου. Όσο για το υπόγειο πάρκιγκ θα αναπτυχθεί σε τρία υπόγεια, έκτασης 37.000 τ.μ., ενώ η είσοδος και η έξοδος των οχημάτων θα γίνεται από την οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου και το στενό που οδηγεί στο Γ΄ Σώμα Στρατού.
Στο ισόγειο του κτιρίου θα βρίσκονται το Γραφείο Πληροφοριών, το Πρωτόκολλο, το Γραφείο Έκδοσης Πιστοποιητικών, τα Μητρώα Αρρένων, η βιβλιοθήκη, ενώ θα λειτουργεί και εντευκτήριο.
Στον πρώτο όροφο θα στεγαστούν η αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία θα διαθέτει σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα ψηφοφορίας, ηχογράφησης και βιντεοσκόπησης, καθώς και μεταφραστικές μονάδες. Η αίθουσα είναι αμφιθεατρική, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν οι πολίτες τις συνεδριάσεις. Στην ίδια πτέρυγα θα βρίσκονται τα γραφεία των μελών του προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ θα διαμορφωθούν πέντε γραφεία για τις δημοτικές παρατάξεις και τρία για τις συνεδριάσεις των επιτροπών. Παράλληλα, θα λειτουργεί βιβλιοθήκη με βιβλία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ θα μπορεί κανείς να βρει τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Στον ίδιο όροφο εξάλλου, θα βρίσκονται τα Δημοτολόγια και το Ληξιαρχείο, που θεωρείται ανεπίτρεπτο να βρίσκονται εκτός δημαρχείου (σήμερα λειτουργούν στην οδό Καραολή & Δημητρίου και στην οδό Ταντάλου αντίστοιχα).
Τα γραφεία των αντιδημάρχων, καθώς και οικονομικές υπηρεσίες θα στεγαστούν στο δεύτερο όροφο, ενώ στον τρίτο όροφο θα βρίσκεται το γραφείο του Δημάρχου, που θα διαθέτει αίθουσα συσκέψεων και χώρους αναμονής, καθώς επίσης τα γραφεία του Γραμματέα και του Διευθυντή του δήμου και η Νομική Υπηρεσία. Στον ίδιο χώρο θα διαμορφωθεί ένα διαμέρισμα με δύο δωμάτια και ένα μικρό σαλόνι, προκειμένου να αναπαύονται οι δημοτικοί σύμβουλοι σε περίπτωση που πρέπει να παραμείνουν στο χώρο καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στο ημιυπόγειο θα υπάρχουν κυλικείο, βιβλιοθήκη, γυμναστήριο για τους δημοτικούς υπαλλήλους και φωτοτυπείο.
Να σημειώσουμε πως σε ειδική αίθουσα του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου θα φιλοξενείται έκθεση ντοκουμέντων του Δήμου Θεσσαλονίκης, με βιβλία, φωτογραφίες, κείμενα, έγγραφα, πρωσοπογραφίες και κάθε είδους υλικό που αναφέρεται στην ιστορία του Δήμου.
Σε τμήμα του υπογείου θα διαμορφωθεί ειδικός χώρος όπου θα φυλάσσεται αρχειακό υλικό από τα Δημοτολόγια και τις υπηρεσίες του Δήμου, ενώ θα διατεθεί χώρος συνολικού εμβαδού 500 τ.μ. για τη φιλοξενία εκδηλώσεων του Δήμου, ο οποίος θα συνδέεται με τον υπαίθριο χώρο.
Στις 26 Οκτωβρίου στο νέο δημαρχείο θα γίνει η δεξίωση προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.