Η Τσέλσι απέδειξε, για άλλη μία φορά απόψε, ότι δεν είναι μεγάλη ομάδα -ούτε θα γίνει ποτέ, ακόμη κι αν ο Αμπράμοβιτς ξοδέψει και την τελευταία δεκάρα της περιουσίας του. Κι ο Χίντινγκ απέδειξε ότι προπονητής γίνεσαι όταν, εκτός από ικανότητες, έχεις κι άστρο. Άστρο που, σίγουρα, είχε ο Γκουαρδιόλα, ο προπονητής της Μπαρτσελόνα. 
Δεν είναι ότι η Τσέλσι ήταν χειρότερη, ή η Μπαρτσελόνα καλύτερη. Απλά, όταν κερδίζεις 1-0 από τα αποδυτήρια κι όταν, επί 45 λεπτά έχεις πατήσει στο γήπεδο τον αντίπαλό σου, δε δικαιολογείσαι, μετά την ανάπαυλα, να το παίζεις... Ίντερ της δεκαετίας του 70 και να αλλάζεις τον -τραυματία έστω- Ντρογκμπά με έναν αμυντικό όταν οι αντίπαλοί σου παίζουν με δέκα.
Ούτε υπάρχει δικαιολογία για πέναλτι που δε δόθηκαν. Ακόμη και το χέρι του Πικέ -να με συγχωρήσουν όλοι οι αθλητικοί συντάκτες- ΔΕΝ ήταν πέναλτι! Ο κανονισμός ορίζει: "Όταν ο αμυντικός σταματήσει την πορεία της μπάλας ΜΕ ΠΡΟΘΕΣΗ με το χέρι, είναι πέναλτι". Ούτε απλωμένα χέρια μετράνε, ούτε σηκωμένα, ούτε παρατεταμένα, ούτε κολλητά, ούτε απλωτά. Στο πέναλτι μετράει η πρόθεση -και μόνον. Κι ο Πικέ ΔΕΝ είχε πρόθεση. Αν κάποιος έχει δικαίωμα να παραπονιέται για τη διαιτησία του Τομ Χένιγκ Έβερμπε, είναι η... Μπαρτσελόνα. Γιατί, στην κόκκινη του Αμπιντάλ, ο παίκτης της Μπαρτσελόνα ούτε που ακουμπάει τον Ανελκά. Ο Γάλλος, απλά, κλοτσάει με το δεξί, το αριστερό του πόδι και ξαπλώνεται, φαρδύς πλατύς στο χόρτο.
Γι αυτό που μπορούν να φωνάζουν -και θα έχουν δίκιο- οι Άγγλοι, είναι ότι είχαν, σαφέστατα, περισσότερες ευκαιρίες για γκολ. Όμως θα μείνουν οι φωνές του Μπάλακ που ζητούσε χέρι στο 94 -κι έπρεπε να δεχτεί κόκκινη, όπως κι ο Ντρογκμπά, που μπήκε από τον πάγκο στη λήξη, να ζητήσει ευθύνες από τον (ανεκδιήγητο, ομολογουμένως) διαιτητή και τιμωρήθηκε με κίτρινη την ώρα που έλεγε... του κόσμου τα γαλλικά και στο ρέφερι και στην... κάμερα. 
Όσο για τον Γκούους Χίντινγκ, που έλεγε στον τέταρτο "έτσι θέλει η UEFA" πικραμένος μετά τη λήξη, ας πρόσεχε. Ας χτυπούσε το παιχνίδι μετά την αποβολή του Αμπιντάλ κι ας μην άφηνε στον πάγκο τους επιθετικούς του.