Απεργοσπαστικό μηχανισμό, κόντρα στην απεργία των δημοσιογράφων, της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, έστησαν bloggers! Κάποιοι -μεταξύ τους ΚΑΙ δημοσιογράφοι, μέλη των Ενώσεων- που διατηρούν "ενημερωτικά" Blog στο Ίντερνετ, συνεχίζουν, σήμερα Πέμπτη 2 Απριλίου 2009, να δημοσιεύουν ειδήσεις, χρησιμοποιώντας Δελτία Τύπου και άλλες πηγές, χτυπώντας, έτσι, τον αγώνα των εργαζόμενων -και αμοιβόμενων με ελάχιστα ευρώ- δημοσιογράφων στα ΜΜΕ.
Παίζουν έτσι και το παιχνίδι των μεγαλοεκδοτών, οι οποίοι, εδώ και χρόνια, προσπαθούν να αποδείξουν ότι οι δημοσιογράφοι είναι "άχρηστοι" για να κυκλοφορήσει κάποιο ΜΜΕ και "ο καθένας μπορεί να κάνει αυτήν τη δουλειά".
Φυσικά και ο καθένας μπορεί να αναπαράγει μια είδηση -αρκεί να γνωρίζει ελληνικά (γραφή και ανάγνωση -αν και μερικοί έχουν αποδείξει ότι ούτε κι αυτό χρειάζεται). Μόνον που η αναπαραγωγή δεν είναι δημοσιογραφία.
Φυσικά και τα blogs έχουν κάθε δικαίωμα να λειτουργήσουν σήμερα, αφού δεν μπορούν να θεωρηθούν -και δεν είναι- ΜΜΕ. Κάποιοι, όμως, εκμεταλλεύονται αυτήν την ιστορία, κάνοντας το χατίρι στους εργοδότες, μεταδίδοντας ειδήσεις. Και χτυπούν, έτσι, τον απεργιακό αγώνα ανθρώπων που αμείβονται με μερικές εκατοντάδες ευρώ το μήνα (ο βασικός μισθός των δημοσιογράφων είναι 800 ευρώ και, δεκάδες είναι οι συνάδελφοι, ακόμη και στην κρατική ΕΡΤ, που -αν και έχουν αρκετά χρόνια στη δουλειά- εξακολουθούν να πληρώνονται με το βασικό μισθό, αντίθετα σε κάθε λογική και κάθε νόμο. Και εδώ οι εργοδότες εκμεταλλεύονται την ανάγκη ανθρώπων με οικογένειες, σε έναν κλάδο με υπερπροσφορά εργασίας, που είναι γεμάτος θνησιγενείς επιχειρήσεις.
Είναι απαράδεκτο ένας χώρος όπως τα blogs, που έχουν ταχθεί στο πλευρό κάθε αγώνα, να χρησιμοποιείται από μερικούς για να πληγεί μια απεργία. Και, μάλιστα, από λύκους που φορούν, καθημερινά, προβιά και δεν τολμούν να υπογράψουν τα κείμενά τους.

για το salonicanews
Δ.Ι.Ασπροπούλης

YΓ. Συγχωρήστε το ύφος μου. Το κείμενο έχει γραφεί "εν βρασμώ ψυχικής ορμής".