Προσπαθώ, από προχθές που ανακοινώθηκε, να συνέλθω από τη νέα βαρύνουσα πολιτική πράξη του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου: Τη συνάντηση με το διαγραφέντα πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Και προσπαθώ, πέρα από το να ανακτήσω τις αισθήσεις μου, να αντιληφθώ αν υπάρχει κάτι άλλο πίσω από την κίνηση αυτή, πέρα από την επιθυμία του νυν προέδρου να καταστήσει συνυπεύθυνο το όλον ΠΑΣΟΚ στο οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές.
Η κίνηση του Γ. Παπανδρέου θύμιζε τις πονηριές των παιδικών μας χρόνων: Κορώνα κερδίζω, γράμματα χάνεις. Γιατί, αν μεν το ΠΑΣΟΚ κατακτήσει την πρωτιά στις ευρωεκλογές (πράγμα που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις) θα μπορεί να πει πως, τόσο καιρό που έχανε, ήταν λόγω της εσωκομματικής διαμάχης -κι αν δεν το πει ο ίδιος, θα το σκεφθούν οι οπαδοί. Αν, πάλι, χάσει(που δεν το βλέπω), θα μπορεί να πει: "Τι άλλο θέλετε να κάνω; Μέχρι και τον Σημίτη έβαλα επικεφαλής στο ευρωψηφοδέλτιο -και πάλι τα ίδια".
Όσο και να προσπαθώ να διαβάσω πίσω από τις γραμμές, δεν βρίσκω τίποτα. Ή δεν έχω, πλέον, την ικανότητα, ή δεν υπάρχει λέξη. Γιατί, αν το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για να βγούμε από την οικονομική κρίση λέγεται "Κώστας Σημίτης", τότε βράσε -μεταλλαγμένο- ρύζι. Το μόνο που μπορεί να γίνει, με αυτήν την επιλογή, είναι να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, το ποσοστό των ΔΞ/ΔΑ. Να πάμε στις εκλογές με τη λευκή ψήφο στα ύψη, κι ό,τι ήθελε προκύψει.
Όσο για τον Κ. Σημίτη, τι να γράψει κανείς... Πριν δυο χρόνια ήταν "ο άνθρωπος που θα πάρει τη θέση του Μ. Μπαρόζο". Τώρα διεκδικεί τη θέση του Μ. Μαυρομάτη -προς Θεού, εκτιμώ βαθύτατα τον πρώην σπορτ κάστερ και νυν ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά στο χωριό μου, αυτό το λέμε διαφορετικά: Από δήμαρχος, κλητήρας.
Εκτός του ότι γεννάται άλλο ένα ερώτημα: Τι άλλαξε από τη διαγραφή ως τώρα, που βοήθησε την προσέγγιση Παπανδρέου-Σημίτη; Ή ο πρώην πρωθυπουργός εγκατέλειψε τις απόψεις του, ή τις προσέγγισε ο νυν πρόεδρος. Ή μας δουλεύουν ομαδικώς.