Ανανέωση 19:05

Σε δυο, ως αυτήν την ώρα (18.35 της Τετάρτης 4 Φεβρουαρίου 2009) blog έχει δημοσιευτεί η είδηση πως ανιχνεύτηκε το μικρόβιο klebsiella στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
Πριν από λίγο(19.05), το Alter μετέδωσε ότι από το μικρόβιο νοσούν δύο ασθενείς, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε άλλο θάλαμο του νοσοκομείου. Άλλοι τέσσερις αναμένουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκαν. Ουσιαστικά αναμετέδωσε όσα είχαν δημοσιευτεί νωρίτερα στο Βlog Newsblog.gr.
Το salonicanews προσπάθησε να διασταυρώσει την είδηση, με έγκυρες πηγές. Ο ρεπόρτερ μας Τάσος Ασλανίδης επικοινώνησε με στελέχη του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) στη Θεσσαλονίκη, τα οποία αρνήθηκαν να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση. Μας γνωστοποίησαν ότι ανακοίνωση για το θέμα θα εκδοθεί από τα κεντρικά του ΕΚΕΠΥ, στην Αθήνα. Οι ίδιοι έκαναν λόγο γενικά για μικρόβιο κι όχι για το συγκεκριμένο.
Το μικρόβιο, όπως επεσήμαναν μικροβιολόγοι στο salonicanews, είναι από τα συχνότερα εμφανιζόμενα ουροπαθογόνα(πρώτο στη λίστα το E.coli, με 75%). H αντοχή του στις αμινοπενικιλλίνες απαγορεύει, ουσιαστικά, τη χρήση αυτών των φαρμάκων ως αντιβιοτικά πρώτης επιλογής. Πάντως, τα ποσοστά αντοχής του μικροβίου είναι εντός των ανεκτών ορίων (10-20%). Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί θανατηφόρο μικρόβιο.