• Τον κώδωνα του κινδύνου, για την ελληνική οικονομία, κρούει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδα,ς Γιώργος Προβόπουλος. Σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, προβλέπεται ανάπτυξη 0,5% και έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στα επίπεδα του 15% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της έκθεσης, ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στα επίπεδα του 1,8%, ενώ η έξοδος από το τούνελ της οικονομικής κρίσης, δε διαφαίνεται πριν το 2010.
  • Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος, κληθείς να σχολιάσει την Εκθεση και τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη, ανέφερε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος αμφισβητεί την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, ανέφερε ότι «όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει ότι θα έχουμε ανάπτυξη 0,2% και η Τράπεζα της Ελλάδος 0,5% και η κυβέρνηση επιμένει για πάνω από 1%, σημαίνει ότι αυτά τα οποία λέει η κυβέρνηση, κατά πάσα πιθανότητα, είναι εκτός πραγματικότητας».
  • Ο Μάκης Μαΐλης, για το ΚΚΕ, δήλωσε: "Η απάντηση στους τραπεζίτες, στους βιομήχανους, στους εφοπλιστές πρέπει να είναι μία: Η κρίση είναι δική σας και να την πληρώσετε. Καμία θυσία των εργαζομένων για τα κέρδη σας. Λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση".
  • «Η νεοφιλελεύθερη δημοσιονομική και μονεταριστική ορθοδοξία της Έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας οδηγεί, εκ των πραγμάτων, σε μια και μόνο συνταγή: όλα τα λεφτά στις Τράπεζες και όλα τα βάρη της κρίσης στο λαό. Δυστυχώς αυτόν τον καταστροφικό δρόμο ακολουθεί με την πολιτική της η κυβέρνηση της ΝΔ», αναφέρει σε δηλώσεις του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.
  • Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε: «Ο κ. Προβόπουλος υπολογίζει ανάπτυξη στο 0,5 %, ζητά σφιχτή εισοδηματική πολιτική, δημοσιονομική εξυγίανση και μείωση των δαπανών. Ζητά επίσης ελαστικότητα στην εργασία, κάνει συστάσεις στις Τράπεζες για τα 28 δις για να ενισχυθεί η ρευστότητα. Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι το κυβερνητικό έργο είναι μηδαμινό, για την οικονομία το μέλλον είναι ζοφερό και για τους πολίτες τρομακτικό».
  • Πολιτική και κοινωνική υπευθυνότητα ζήτησε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας, προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση. Ο πρωθυπουργός σημείωσε στην ομιλία του ότι σε μια τέτοιας έντασης οικονομική καταιγίδα, όπως είναι αυτή που βιώνει η παγκόσμια κοινότητα, η χώρα μας δεν αντέχει διαγωνισμούς πλειοδοσίας και συγκρούσεων, εντάσεων και ισοπέδωσης των πάντων.
  • "Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης", αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας στον κ. Καραμανλή. "Έχει την καλοσύνη η κυβέρνηση να το καταθέσει στην Βουλή και να το συζητήσουμε", συνέχισε; Όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, "αν το σχέδιο αυτό είναι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αυτό έχει ήδη απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ακόμα και ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, στη σημερινή του έκθεση, το θεωρεί εκτός τόπου και χρόνου".
  • Η Ιρλανδία, που κτυπήθηκε περισσότερο από όλες τις άλλες χώρες από τη μεγάλη οικονομική κρίση, θα ενέκρινε τώρα σε ποσοστό 51% τη Συνθήκη της Λισσαβόνας. Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στο χώρα. Να θυμίσουμε ότι, η Ιρλανδία είχε απορρίψει, με ποσοστό 53,4%, τη συνθήκη, στο δημοψήφισμα που έγινε στη χώρα, τον Ιούνιο του 2008.
  • Η καταβολή του έκτακτου επιδόματος κοινωνικής συνοχής για τους δικαιούχους του ΟΑΕΔ, άρχισε από σήμερα. Προϋπόθεση για την είσπραξη του επιδόματος θέρμανσης, όπως έχει γίνει γνωστό, είναι οι άνεργοι να εμφανίζονται εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ στις 22 Ιανουαρίου 2009. Πρώτη ημέρα της καταβολής του επιδόματος σήμερα και από το πρωί, οι ενδιαφερόμενοι σχημάτισαν ουρές στα γραφεία των αρμόδιων υπηρεσιών.
  • Πρόσκληση από την Εφορία, να προσέλθουν εντός δέκα ημερών εφόσον το επιθυμούν, για να περαιώσουν τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις τους, θα λάβουν οι φορολογούμενοι που δεν υπήχθησαν στη ρύθμισης της περαίωσης. Η πρόσκληση αναμένεται να σταλεί τις επόμενες ημέρες, καθώς η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση της περαίωσης λήγει στις 27 Φεβρουαρίου.
  • Σταδιακή κατάργηση της κατάταξης των νέων στην Αεροπορία και στο Ναυτικό και μείωση της διάρκειας της θητείας στον Στρατό Ξηράς, προβλέπει το σχέδιο που έχει ετοιμάσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προτίθεται να μειώσει το όριο αναβολής στράτευσης και να καταργήσει την αναβολή για μεταπτυχιακά. Το σχετικό σχέδιο πρόκειται να κατατεθεί εντός του 2009.
  • Ρεκόρ εγκληματικότητας, δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ, για το 2008. Στη Θεσσαλονίκη, το χρόνο που πέρασε, πραγματοποιήθηκαν 441 ληστείες, 12.002 κλοπές και διαρρήξεις, εκλάπησαν 3.180 αυτοκίνητα και δολοφονήθηκαν 17 άνθρωποι.
  • Τις επόμενες μέρες αναμένεται να εκδοθεί στη χώρα μας, από τη Βουλγαρία, το γνωστό μοντέλο που φέρεται ως ο εγκέφαλος κυκλώματος διακίνησης κολομβιανής κόκας. Ο 32χρονος συνελήφθη, χθες το βράδυ, στο αεροδρόμιο της Σόφιας, καθώς ετοιμαζόταν να πετάξει για Κωνσταντινούπολη και από εκεί να διαφύγει στο Ντουμπάι.
  • Αυτοκόλλητο, το οποίο επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ, κυκλοφορεί από τις αρχές του χρόνου και στη χώρα μας. Την ίδια στιγμή, στο 3ο στάδιο των ερευνών βρίσκεται εμβόλιο, το οποίο έχει ως στόχο να σταματήσει τη νόσο. Τα αποτελέσματα της εργαστηριακής έρευνας θα γίνουν γνωστά σε δύο χρόνια από σήμερα. Τα παραπάνω, καθώς και άλλες σημαντικές εξελίξεις στον τομέα αυτόν της ιατρικής, θα παρουσιαστούν στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νόσου Αλτσχάιμερ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 19 ως τις 22 Φεβρουαρίου, στη Θεσσαλονίκη.
  • Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβεζ, κέρδισε το δημοψήφισμα για την άρση των περιοριστικών όρων, που θα του επιτρέψουν να παραμείνει στην εξουσία όσο διάστημα κερδίζει τις εκλογικές αναμετρήσεις. Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων, το 54% των πολιτών ψήφισε υπέρ της συνταγματικής τροπολογίας, που παρέχει τη δυνατότητα στον Τσάβεζ να εκλεγεί όσες φορές θέλει μετά τη λήξη της θητείας του το 2013.