• Στους δρόμους παραμένουν οι αγρότες σε όλη τη χώρα, σε μια κινητοποίηση η οποία χαρακτηρίζεται η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών. Οι αγρότες παρέταξαν τα τρακτέρ τους σε οδικούς άξονες σε διάφορες περιοχές, ανάμεσα στις οποίες και τα Τέμπη, όπου τα αγροτικά οχήματα έχουν κόψει την Ελλάδα στα δύο. Παρέμβαση για το θέμα έκανε σήμερα, λίγη ώρα πριν τη συνάντηση των αγροτών με τον αρμόδιο υπουργό, ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε προς τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής ότι «πρέπει να δούμε τα προβλήματα των αγροτών και να τα αντιμετωπίσουμε άμεσα».
  • Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης με αφορμή την οικονομία. Ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου, ο οποίος ενημέρωσε την κυβερνητική επιτροπή για τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες, υποστήριξε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από άλλες χώρες της Ευρώπης και επισήμανε πως η κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης θα αποτυπωθεί στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που θα παρουσιάσει στις Βρυξέλλες. Με παρέμβασή του στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη αξιοπιστίας και τόνισε ότι απαιτείται αλλαγή διακυβέρνησης.
  • Το πρώτο στίγμα της διακυβέρνησης Ομπάμα δόθηκε λίγες ώρες μετά την πανηγυρική ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ, ενώπιον τουλάχιστον δύο εκατομμυρίων ανθρώπων. Μια από τις πρώτες εντολές που έδωσε ο 44ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αφορά σε όλες τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες και τα υπουργεία, από τα οποία ζήτησε να σταματήσουν οποιαδήποτε ρύθμιση εκκρεμών υποθέσεων, έως ότου ολοκληρωθεί η επιθεώρησή τους. Η δεύτερη εντολή που δόθηκε από το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ είναι προς τους στρατιωτικούς δικαστές του κέντρου κράτησης του Γκουαντανάμο και αφορά στο «πάγωμα», μέχρι τις 20 Μαΐου, των υποθέσεων που εκκρεμούν.
  • Πιάνουν πόρτα για το χειμώνα οι βόρειοι γείτονές μας. Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι, με δύο επιστολές του, τόσο στο νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα όσο και στον απερχόμενο πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, ζητά την αμερικανική βοήθεια. Ο κ. Γκρούεφσκι, στην επιστολή του προς τον κ. Μπους, εκφράζει την ευγνωμοσύνη του για τη συμβολή του στην ουσιαστική, όπως τη χαρακτηρίζει, ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών. Εκφράζει, επίσης, την πίστη για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας των Σκοπίων με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση και σημειώνει: «Εκτιμούμε ιδιαίτερα την αναγνώριση εκ μέρους σας της αξιοπρέπειάς μας». Στην επιστολή του προς το νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας αναφέρεται στη σημασία που η χώρα του αποδίδει στις πολιτικές σχέσεις και τη στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ. «Είμαι σίγουρος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη χώρα μας, ώστε να λάβει το συντομότερο δυνατό τη θέση που της αξίζει στο ΝΑΤΟ», καταλήγει στη δεύτερη επιστολή του.
  • Η Χαμάς κάλεσε τον Μπαράκ Ομπάμα να διδαχθεί από τα σφάλματα του προκατόχου του, Τζορτζ Μπους, δηλώνοντας παράλληλα ότι θα κρίνει το νέο Αμερικανό πρόεδρο από τις πράξεις του. «Θα τον κρίνουμε από την πολιτική του στην πράξη και από το κατά πόσον θα διδαχθεί από τα σφάλματα των προηγούμενων κυβερνήσεων, κυρίως αυτής του Τζορτζ Μπους και της εγκληματικής και άδικης πολιτικής του», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης, Φάουζι Μπαρχούμ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
  • Υψηλές παραμένουν οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα, παρά τη σημαντική πτώση στις διεθνείς αγορές. Ενδεικτικό του κλίματος είναι, σύμφωνα με τους βενζινοπώλες ότι τον τελευταίο μήνα καταγράφηκε στην αγορά άνοδος 7 λεπτών ανά λίτρο στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης.
  • Παραμένουν ως έχουν στις θέσεις τους οι αντιδήμαρχοι και εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Θεσσαλονίκης. Ο δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος ανακοίνωσε σήμερα ότι τα στελέχη της διοίκησης του δήμου, από τις ίδιες θέσεις, θα συνεχίσουν και το 2009 να υπηρετούν με ζήλο και αποφασιστικότητα τους πολίτες της Θεσσαλονίκης.
  • Ικανοποιητική ήταν η συμμετοχή των πολιτών στους πέντε πρώτους μήνες λειτουργίας του Κέντρου Εξυπηρέτησης μετακινούμενων, που λειτουργεί από τον Ιούλιο στην Καλαμαριά. Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα, τονίστηκε ότι 1.113 το επισκέφθηκαν και υπέβαλαν 1.328 ερωτήματα. Στην πρώτη σειρά των ερωτήσεων είναι τα προβλήματα με τον ΟΑΣΘ.
  • Δεμένος και φιμωμένος βρέθηκε νεκρός 60χρονος άνδρας μέσα στο διαμέρισμα όπου ζούσε, στην οδό Παπαδοπούλου 78, στην Άνω Πόλη. Το άψυχο σώμα βρήκε το πρωί γυναίκα με την οποία ο άτυχος άνδρας διατηρούσε δεσμό. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 60χρονος έπεσε θύμα εγκληματικής ενέργειας. Από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει ότι η εξωτερική πόρτα του διαμερίσματος δεν είχε σημάδια διάρρηξης, ενώ είναι πιθανόν ο δράστης να ανήκει στο περιβάλλον του θύματος.
  • Το Κέντρο Επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών και στη συνέχεια το Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά, αργά χθες βράδυ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου. Όπως ανακοινώθηκε, από τη Χαριλάου Τρικούπη, στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου βρήκε κλειστή την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών. Ακολούθησε σειρά δηλώσεων από τους αρμόδιους υπουργούς. Ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος ζήτησε περισσότερη υπευθυνότητα από όλους. Ο αρμόδιος υφυπουργός, Χρήστος Μαρκογιαννάκης διέψευσε περιστατικό το οποίο καταγγέλθηκε με πρωταγωνιστή αστυνομικό φρουρό του, ο οποίος, σύμφωνα με την καταγγελία, τελούσε εν ευθυμία. Ακολούθησε σύσκεψη στο ΠΑΣΟΚ, σήμερα το πρωί, κατά τη διάρκεια της οποίας υπογραμμίστηκε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών μεγαλώνει.
  • Στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκεται κάθε στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει στον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών της απαγωγής του Περικλή Παναγόπουλου. Στη διάθεση της αστυνομίας βρίσκονται πολλά αξιοποιήσιμα στοιχεία από την πρώτη κατάθεση που έδωσε χθες ο εφοπλιστής, ο οποίος αναμένεται να κληθεί εκ νέου. Η αστυνομία εξετάζει με ιδιαίτερη προσοχή τόσο τις έξι καταγεγραμμένες κλήσεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων καθώς και τα βίντεο που έστελναν οι απαγωγείς στη σύζυγό του. Οι έρευνες επικεντρώνονται σε περιοχές της Αττικής, της Βοιωτίας και της Κορινθίας, ενώ οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ο εγκέφαλος που οργάνωσε την απαγωγή είναι άτομο το οποίο τους έχει απασχολήσει αρκετές φορές στο παρελθόν. Μάλιστα, οι έρευνες επεκτείνονται ακόμη και εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας.
  • Απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών ίσως οδηγήσει και σε ακαδημαϊκή αναγνώριση των ελληνικών κολεγίων που συνεργάζονται με Πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, η απόφαση δικαιώνει κολέγιο που συνεργάζεται με το γαλλικό πανεπιστήμιο "Παρί Τρέζ" και καλεί το ΔΟΑΤΑΠ-το πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ- να προβαίνει στην αναγνώριση και τέτοιου είδους τίτλων σπουδών.
  • Εισβολή στα αρχεία της αποκάλυψε ότι δέχθηκε η εταιρεία επεξεργασίας πιστωτικών καρτών Heartland, η οποία εξυπηρετεί 250.000 επιχειρήσεις και επεξεργάζεται περίπου 100 εκατομμύρια συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες κάθε μήνα.
  • Συνάντηση με το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ είχε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος. Συζητήθηκαν θεσμικά θέματα και –κυρίως- η εκτέλεση του αναπτυξιακού προγράμματος «Θησέας». «Με τις ρυθμίσεις που δεσμεύτηκε να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση στις αμέσως επόμενες εβδομάδες, θα βελτιωθεί σημαντικά, εντός του 2009, η οικονομική κατάσταση όλων των δήμων της χώρας», σχολίασε μετά τη συνάντηση ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Όσον αφορά τη μείωση του τέλους παρεπιδημούντων, στο οποίο αντιδρά η ΚΕΔΚΕ, ο υπουργός δήλωσε αλληλέγγυος με τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο, ο οποίος είπε πως ό,τι γίνει σχετικά με αυτό το θέμα θα είναι σε συνεννόηση με την ΚΕΔΚΕ.
  • Παρελθόν από την τεχνική ηγεσία του Άρη αποτελεί από σήμερα ο Κίκε Ερνάντεθ. Ο Ισπανός προπονητής, με δηλώσεις του στην επίσημη ιστοσελίδα των «κιτρίνων», γνωστοποίησε τη λήξη της συνεργασίας του με την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Αντικαταστάτης του Ερνάντεθ θα είναι ο Βραζιλιάνος, Ιονάρ Μαζίνιο, έχοντας ως βοηθό του τον Ντονάτο.
  • Χρηματιστήριο: Δυναμική ανάκαμψη παρουσίασε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο. Παρά την αρχική έντονη πτώση του γενικού δείκτη, η αντίδραση των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης τον οδήγησε να κλείσει τη συνεδρίαση με σημαντικά κέρδη: +3,04%, στις 1702,73 μονάδες.
  • Καιρός. Αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές, κυρίως μετά το μεσημέρι, αναμένονται αύριο, Πέμπτη, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 ως 14 βαθμούς Κελσίου.