• Συνεδρίασε για πρώτη φορά σήμερα η Διυπουργική Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής με επικεφαλής τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος έχει ζητήσει από τους τραπεζίτες να «τρέξουν» το σχέδιο ρευστότητας στην αγορά, ενημέρωσε την επιτροπή για την κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία και την πορεία υλοποίησης του σχεδίου των 28 δις ευρώ.
  • Σε συγκινησιακή ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Ο απερχόμενος υπουργός Μαργαρίτης Τζίμας χαρακτήρισε άξιο συνάδελφο και εκλεκτό φίλο τον νέο υπουργό Σταύρο Καλαφάτη. Ο νέος υπουργός, από την πλευρά του, αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του διαβεβαίωσε τον προκάτοχο του για τη συνέχιση της προσπάθειας. Όπως υπογράμμισε τους προηγούμενους δεκαπέντε μήνες, στο χώρο της Μακεδονίας και της Θράκης, έγιναν «πολλά και σημαντικά».
  • Οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, καλά κρατούν. Έξι μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο μεταξύ Λέσβου και Λήμνου. Στην ιστοσελίδα του τουρκικού Γενικού Επιτελείου υπάρχει ανακοίνωση, η οποία κατηγορεί την Ελλάδα ότι παρενοχλεί τα τουρκικά αεροσκάφη και παραβιάζει τα χωρικά ύδατα της γείτονος. Η ανακοίνωση «φωτογραφίζει» τον πλου του σκάφους που μετέφερε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, από τη Σάμο στο Αγαθονήσι. Τη στιγμή που η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, κριτική στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών ασκούν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ μιλά για περισσότερα του ενός κέντρα λήψης αποφάσεων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.
  • Συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου και πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν το μεσημέρι, δεκάδες μαθητές, φοιτητές, δάσκαλοι και καθηγητές, στο πλαίσιο πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου. Το πρώτο συλλαλητήριο της χρονιάς πραγματοποιήθηκε με αφορμή την συμπλήρωση 18 χρόνων από τη δολοφονία του εκπαιδευτικού από την Πάτρα, Νίκου Τεμπονέρα.
  • Πορεία διαμαρτυρίας έχουν προγραμματίσει, για τις 18.35 το απόγευμα, άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Ως χώρο συνάντησης είχαν ορίσει την Καμάρα.
  • Επεισόδια σημειώθηκαν με την ολοκλήρωση της πορείας των φοιτητών, των μαθητών και των εκπαιδευτικών, στην Αθήνα. Διαδηλωτές, που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας, έριξαν μπογιές και πέτρες προς τους αστυνομικούς, που ήταν παραταγμένοι μπροστά από τη Βουλή, και εκείνοι «απάντησαν» με τη ρίψη δακρυγόνων. Στη συνέχεια, η ομάδα κινήθηκε προς τα Προπύλαια, όπου οι νεαροί που την απάρτιζαν άρχισαν να ξηλώνουν πεζοδρόμια. Οι αστυνομικοί, για να τους απομακρύνουν, έκαναν χρήση δακρυγόνων.
  • Συζητάται, την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου, στην Ολομέλεια της Βουλής, προ ημερησίας διάταξης, το θέμα της Παιδείας, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Τη συζήτηση είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός με επιστολή του στον πρόεδρο του σώματος, Δημήτρη Σιούφα. Ο νέος υπουργός Παιδείας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, εμφανίστηκε ανοικτός στο διάλογο με όλους τους φορείς.
  • «Πολιτική ψύχωση» καταλόγισε η Αλέκα Παπαρήγα στο Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, σχολιάζοντας δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η Κουμουνδούρου σκοπεύει να καταγγείλει Νέα Δημοκρατία, Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό και ΚΚΕ, ότι τον συνδέουν με την τρομοκρατία. «Πρόκειται για πολιτική ψύχωση, αν αποδίδουν στο ΚΚΕ τέτοια πρόθεση», είπε χαρακτηριστικά η γενική γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος. Για τις κινητοποιήσεις είπε ότι «δεν μπορεί να κλείνουν τα πανεπιστήμια με αποφάσεις 30 ατόμων».
  • Δριμύτατη επίθεση στην ηγεσία του ΚΚΕ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας ουσιαστικά στην Αλέκα Παπαρήγα. Τόνισε ότι το ΚΚΕ γράφει μια μαύρη σελίδα για την Αριστερά, στο βωμό των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η συζήτηση περί κουκουλοφόρων ήταν αρχικά γλαφυρή, ωστόσο, πλέον έχει αρχίσει και γίνεται επικίνδυνη. Κατέληξε λέγοντας ότι με την ηγεσία του ΚΚΕ -αυτή που είναι σήμερα- οι τελευταίες εξελίξεις έδειξαν ότι δεν μπορεί ο ΣΥΝ να διατηρεί γέφυρες.
  • Συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, παρά το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητά άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και των μαχητών της Χαμάς. Το Ισραήλ απέρριψε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντας «ανεφάρμοστη» μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας. Νωρίτερα και η Χαμάς απέρριψε το ψήφισμα, θεωρώντας ότι δεν υπηρετεί τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού.
  • Ευρωπαϊκή παρέμβαση, για το θέμα του αερίου. Την άμεση επανάληψη της διανομής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ζήτησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είχε προηγηθεί συμφωνία με τη Μόσχα όσον αφορά την αποστολή στην Ουκρανία ευρωπαίων παρατηρητών που θα ελέγχουν τη διοχέτευση αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν, από τα ξημερώματα σήμερα, περιφερειακά της Θεσσαλονίκης, καθώς και στη δυτική και κεντρική Μακεδονία. Λόγω της κακοκαιρίας δε σημειώθηκαν σημαντικά προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων αφού, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, βρίσκεται «επί ποδός», προκειμένου να αντιμετωπίσει το κύμα κακοκαιρίας. Τα οχήματα τα οποία κινούνται στα ορεινά των νομών, καλό θα είναι να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες.
  • Παράσταση διαμαρτυρίας, έξω από τα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας, στην οδό Προξένου Κορομηλά, πραγματοποίησαν, το πρωί, μέλη του δικτύου γυναικών του ΣΥΡΙΖΑ. Τα μέλη του δικτύου κατήγγειλαν την επίθεση αγνώστων σε βάρος της συνδικαλίστριας καθαρίστριας, Κωνσταντίνας Κούνεβα, που έγινε στις 22 Δεκεμβρίου. Ζήτησαν την ενίσχυση των ελέγχων για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας.
  • Στο 17% έφτασε η ανεργία στον κλάδο των οικοδόμων, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Την ίδια ώρα τα απούλητα διαμερίσματα υπολογίζονται, πανελλαδικά, στις 500.000. Τα στοιχεία έδωσαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων. Η συνέντευξη αφορούσε τα προβλήματα του κλάδου.
  • Ένας τραυματίας και αρκετά μεγάλες υλικές ζημιές είναι ο απολογισμός τροχαίου ατυχήματος, που έγινε, σήμερα το πρωί, στην αερογέφυρα της Θέρμης. Φορτηγό συγκρούστηκε με διερχόμενο Ι.Χ. επιβατηγό αυτοκίνητο, το οποίο κατέληξε, με δύναμη, πάνω στις προστατευτικές μπάρες. Στη συνέχεια, αυτοκίνητα που ακολουθούσαν, έπεσαν πάνω του.
  • Αποκτά περιφερειακή οδό η Κατερίνη. Η κατασκευή πρόκειται να αρχίσει μέσα στο επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με το Δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, το έργο αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση του κέντρου της πόλης. Την ίδια ώρα έτοιμη είναι η νότια είσοδος της πόλης, ένα έργο που θα εγκαινιαστεί άμεσα από την ηγεσία του υπουργείου περιβάλλοντος, χωροταξίας και δημοσίων έργων.
  • Έργα περιβάλλοντος αλλά και της περαιτέρω ανάπτυξης της περιοχής, προωθεί η διοίκηση του δήμου Πλατέος Ημαθίας, μέσα στο 2009. Σε λίγες ημέρες θα παραδοθεί το έργο της υπόγειας διάβασης στο Πλατύ ενώ πρόσφατα έγινε η κλήρωση των εργατικών κατοικιών.
  • Αναζητούν συμπληρωματικό χώρο ταφής απορριμμάτων, στο Μέγα Αλέξανδρο Πέλλας. Ο ΧΥΤΑ Γιαννιτσών δεν προβλέπεται να λειτουργήσει πριν τον ερχόμενο Οκτώβριο, αλλά το πρόβλημα με τα απορρίμματα χρειάζεται, αμέσως, λύση. Το πιο πιθανό είναι να δημιουργηθεί νέος χώρος δίπλα στην υπάρχουσα χωματερή.
  • Ζωγράφους από όλη την Ελλάδα παρουσιάζει ο πολιτιστικός οργανισμός Τέχνης Φλόγα με έδρα την Καβάλα σε έκθεση με τίτλο Τέχνη και περιβάλλον. Η έκθεση που θα εγκαινιασθεί τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου, σε ξενοδοχείο στη δυτική είσοδο, η οποία, στη συνέχεια, θα «ταξιδέψει» σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδος.
  • Ο Βραζιλιάνος Ντορβαλίνο Άλβες Μασιέλ, γνωστός με το ψευδώνυμο Λίνο, είναι από σήμερα επίσημα παίκτης του ΠΑΟΚ. Υπέγραψε συμβόλαιο ενάμιση έτους με την ομάδα του «Δικεφάλου» της Θεσσαλονίκης και θα φορά το νούμερο 16. Μετά την υπογραφή του συμβολαίου του, ντυμένος στα ασπρόμαυρα, έκανε και τις πρώτες δηλώσεις του ως παίκτης του ΠΑΟΚ.
  • Πανέτοιμος ο Άρης ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον Εργοτέλη στο Κλεάνθης Βικελίδης. Μάλιστα, ο τεχνικός της ομάδας Κίκε Ερνάντεθ τόνισε πως η ομάδα του μπαίνει «σε μία σημαντική εβδομάδα για το μέλλον της".
  • Συνεχίζεται στον Ηρακλή το σήριαλ με τον Μιχάλη Κωνσταντίνου. Ο Μάκης Κατσαβάκης δε θέλει ούτε να σκέφτεται πως όλα αυτά θα επηρεάσουν την ομάδα του ενόψει του αγώνα της Κρήτης με τον ΟΦΗ.
  • Χρηματιστήριο. Κάτω από τις 1900 μονάδες ολοκλήρωσε την εβδομάδα το ελληνικό χρηματιστήριο. Ο γενικός δείκτης παρά τις προσπάθειες να διατηρήσει το θετικό του πρόσημο, δεν τα κατάφερε, με αποτέλεσμα να κλείσει τη συνεδρίαση σημειώνοντας απώλειες: -1,11%, στις 1892,29 μονάδες.
  • Καιρός. Αυξημένες νεφώσεις αναμένονται αύριο στη Θεσσαλονίκη. Το πρωί η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη.