• Σαρωτικές είναι οι αλλαγές στην κυβέρνηση. Το νέο κυβερνητικό σχήμα ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Ευάγγελο Αντώναρο και διαπιστώθηκε ότι ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής προχώρησε σε τολμηρές κινήσεις. Έτσι, εκτός κυβέρνησης έμεινε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, αλλά και όλοι όσων το όνομα συνδέθηκε, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, με το σκάνδαλο της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου. Νέος υπουργός Οικονομίας είναι ο Γιάννης Παπαθανασίου και Αγροτικής Ανάπτυξης ο Σωτήρης Χατζηγάκης. Αλλάζει χέρια το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, στο οποίο ανεβαίνει ο Σταύρος Καλαφάτης, ενώ υπουργοποιείται ο Αντώνης Σαμαράς: Αναλαμβάνει το υπουργείο Πολιτισμού. Στο υπουργείο Παιδείας ο Άρης Σπηλιωτόπουλος. Αμετακίνητοι παραμένουν οι Ντόρα Μπακογιάννη, Γιώργος Σουφλιάς, Προκόπης Παυλόπουλος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Φάνη Πάλλη- Πετραλιά και Δημήτρης Αβραμόπουλος.
  • Αιφνιδιασμένος δήλωσε ο έως σήμερα υπουργός Παιδείας, Ευριπίδης Στυλιανίδης. «Θα συνεχίσω να προσφέρω από τη Βουλή», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο απερχόμενος υπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Μαργαρίτης Τζίμας.
  • Θετικό –και για την κυβέρνηση και για το δήμο Θεσσαλονίκης- χαρακτήρισε το γεγονός ότι πρώην στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καταλαμβάνουν θέσεις στη νέα κυβέρνηση ο δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.
  • Στο ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπος Τύπου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επεσήμανε σκωπτικά πως "ένα πρόσωπο δεν αλλάζει, αυτό του πρωθυπουργού".
  • "Δεν αλλάζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου", επισημαίνει το ΚΚΕ.
  • Δια στόματος Αλέκου Αλαβάνου, από το Συνασπισμό σχολίασαν: "Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα".
  • Για τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, το πρόβλημα είναι ποιος θα αναλάβει να επαναφέρει την κοινωνική ειρήνη.
  • Με αμείωτη ένταση η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών της δολοφονικής επίθεσης εναντίον ανδρών των ΜΑΤ, τα ξημερώματα της Δευτέρας, στα Εξάρχεια. Εν τω μεταξύ, κρίσιμα θεωρούνται τα επόμενα 24ωρα για την υγεία του νεαρού αστυνομικού, Διαμαντή Ματζούνη, που τραυματίστηκε σοβαρότατα κατά την επίθεση και δίνει μάχη για τη ζωή του στην εντατική μονάδα του Ερυθρού Σταυρού.
  • Σε κινητοποιήσεις θα προχωρήσουν οι αστυνομικοί υπάλληλοι για τη δολοφονική επίθεση στα Εξάρχεια. Ζητούν την ανάληψη ευθύνης από την πολιτική και φυσική τους ηγεσία για τα γεγονότα του τελευταίου μήνα, αλλά και επίδειξη ευαισθησίας από την κοινωνία απέναντι στην απόπειρα δολοφονίας του συναδέλφου τους.
  • Προς την αποδοχή του αιγυπτιακού σχεδίου κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας κινούνται το Ισραήλ και το ριζοσπαστικό κίνημα της Χαμάς. Βιάστηκε να ανακοινώσει ισραηλινή συμφωνία επί του σχεδίου ο Νικολά Σαρκοζί, δημιουργώντας σύγχυση. Τρίωρη παύση βομβαρδισμών στη Γάζα ανακοίνωσαν οι Ισραηλινοί, για να διευκολυνθεί η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας.
  • Την άμεση κατάπαυση του πυρός και την άρση του αποκλεισμού στη Λωρίδα της Γάζας ζητούν οι εκπρόσωποι της παλαιστινιακής παροικίας στη Θεσσαλονίκη. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, ζητούν από τα Ηνωμένα έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση να πιέσουν ώστε να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί. Στο πλευρό τους βρίσκονται η τοπική αυτοδιοίκηση, το ΕΚΘ, ο δικηγορικός σύλλογος και άλλοι φορείς της πόλης, οι οποίοι έχουν λάβει πρωτοβουλίες για ανθρωπιστική βοήθεια στη δοκιμαζόμενη περιοχή.
  • Σε κορυφαίο πρόβλημα, καταμεσής του χειμώνα, αναδεικνύεται το θέμα με το φυσικό αέριο. Σε κατάσταση κρίσης βρίσκεται από χθες και η ελληνική αγορά φυσικού αερίου. Η Ρωσία διακόπτει πλήρως την παροχή αερίου μέσω της Ουκρανίας, έπειτα από σχετική εισήγηση του επικεφαλής της "Γκάζπρομ", Αλεξέι Μίλερ στον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ενέκρινε τη σχετική απόφαση. Κατά τη συνεργασία των δύο ανδρών στη Στρέλνα, στα περίχωρα της Αγίας Πετρούπολης, ο Πούτιν ζήτησε να ενημερωθεί εάν υπάρχουν έγγραφες αποδείξεις ότι η Ουκρανία διέκοψε την παροχή αερίου προς την Ευρώπη μέσω του εδάφους της. Ο Ρώσος πρωθυπουργός ζήτησε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί να είναι "δημόσια, παρουσία ξένων παρατηρητών" και εξουσιοδότησε τον κ. Μίλερ, ο οποίος αύριο θα έχει διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα ισχύοντα και μη συμβόλαια με την ουκρανική πλευρά.
  • Την άμεση παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων, εξαιτίας της πιθανής έλλειψης φυσικού αερίου και της ενδεχόμενης αντικατάστασής του με πετρέλαιο, ζητά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Γεώργιος Μυλωνάς. Με επιστολή του προς την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ, Ασημάκη Παπαγεωργίου, επισημαίνει πως αν η παροχή του φυσικού αερίου διακοπεί, τότε πολλές βιομηχανίες, ειδικά στην περιφέρεια, θα βάλουν με βεβαιότητα "λουκέτο". Στην επιστολή του, ο κ. Μυλωνάς σημειώνει ότι η διοίκηση του ΣΒΒΕ άκουσε "με ιδιαίτερη έκπληξη" τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ να δηλώνει ότι σε περίπτωση προβλήματος με την παροχή του φυσικού αερίου προς τις βιομηχανίες, αυτές μπορούν να το αντικαταστήσουν με πετρέλαιο για την παραγωγική τους διαδικασία.
  • Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ καλεί τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, το υπουργείο Ανάπτυξης και την κυβέρνηση να επιταχύνει την υλοποίηση του αναπτυξιακού της προγράμματος, έτσι ώστε να διασφαλίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την επαρκή και ασφαλή τροφοδοσία της χώρας μας.
  • Αλλάζει όψη η οδός Γιαννιτσών, μετά το «πράσινο φως» που άναψε ο δήμος Θεσσαλονίκης για την αντικατάσταση του ηλεκτροφωτισμού στην περιοχή. Σύμφωνα με την σύμβαση που υπέγραψε το μεσημέρι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, προβλέπεται η εγκατάσταση νέων ιστών ηλεκτροφωτισμού και η υπογείωση του δικτύου, σε διάστημα έξι μηνών.
  • Η νέα ραγδαία υποχώρηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη το Δεκέμβριο, σε συνδυασμό με την επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας, ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η μείωση αναμένεται να ανακοινωθεί στην προσεχή συνεδρίασή της, στις 15 Ιανουαρίου.
  • Πτώση του τζίρου κατά 10 έως 20% σε σχέση με πέρυσι καταγράφηκε στην αγορά της Θεσσαλονίκης την εορταστική περίοδο. Η αγορά δούλεψε λίγες μέρες, χωρίς να καλυφθούν όμως τα κενά στην αγοραστική κίνηση, τα οποία προέκυψαν μετά τους πρωτοφανείς βανδαλισμούς, πριν από τις γιορτές. Ο εμπορικός κόσμος της πόλης εναποθέτει τις ελπίδες του στις χειμερινές εκπτώσεις.
  • Απαράδεκτες χαρακτήρισε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη τις τουρκικές ενέργειες στην περιοχή του Φαρμακονησίου - Αγαθονησίου. Οι ενέργειες αυτές της Τουρκίας, ανέφερε σε σχετική δήλωσή της η κ. Μπακογιάννη, «παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και επιβαρύνουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων». Η Ντόρα Μπακογιάννη συζήτησε το θέμα και με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέχαρτ.
  • Η Βάσω Παπανδρέου, πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Άμυνας, τόνισε ότι η έλλειψη στρατηγικής εκ μέρους της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και η υποβάθμιση των προκλήσεων οδηγούν σε αποθράσυνση των Τούρκων. «Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα που αφορούν την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας. Δεν αρκούν τα διαβήματα προς την Τουρκία», τόνισε και κατέληξε ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα ζητήσει ενημέρωση από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.
  • Για εκμετάλλευση της κυβερνητικής απραξίας από τους Τούρκους έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ, Κυριάκος Βελόπουλος, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση εγκλωβισμένη στα εσωκομματικά της προβλήματα εδώ και καιρό έχει χάσει τον έλεγχο στα εσωτερικά όσο και στα εξωτερικά θέματα της χώρας».
  • Ληστεία έγινε το πρωί σε υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας, στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Δύο άτομα, φορώντας κράνη, μπήκαν στην τράπεζα, που βρίσκεται επί της οδού Ανδρέα Παπανδρέου 92, λίγα λεπτά πριν από τις 11. Με την απειλή πιστολιού αφαίρεσαν από τα ταμεία άγνωστο μέχρι στιγμής χρηματικό ποσό. Στη συνέχεια διέφυγαν με μοτοσικλέτα. Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.
  • Ένα έθιμο από τη Μαύρη Θάλασσα, αναβίωσε και σήμερα στη Νέα Μεσημβρία της Θεσσαλονίκης: Πρόκειται για το έθιμο όπου οι κουμπάροι καταβρέχουν όσους έγιναν γαμπροί στο χωριό την περασμένη χρονιά. Το ρόλο του «κουμπάρου» ανέλαβε για μία ακόμη χρονιά ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης.
  • Μνημόσυνο στη μνήμη του ιδρυτή του ορφανοτροφείου, Ιωάννη Παπάφη τελέστηκε ανήμερα του Αϊ-Γιαννιού, στο Παπάφειο. Την ίδια στιγμή, οι σύλλογοι αποφοίτων του ιδρύματος διαμαρτύρονται για την παραχώρηση 6,5 στρεμμάτων από την έκταση του Παπαφείου στην Αττικό Μετρό, ώστε να δημιουργηθούν οι εγκαταστάσεις του σταθμού της περιοχής.
  • Έχασε τη μάχη με το θάνατο, σε ηλικία 58 ετών, η Μαρία Δημητριάδη, η τραγουδίστρια που συνδέθηκε όσο λίγες με το πολιτικό τραγούδι. Από την περασμένη εβδομάδα νοσηλευόταν στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Ευαγγελισμός και έφυγε από ανακοπή καρδιάς, καθώς έπασχε από μία σπάνια νόσο που μείωνε τη δυνατότητα αναπνοής. Η Μαρία Δημητριάδη γεννήθηκε στον Ταύρο και βγήκε στο τραγούδι τη δεκαετία του ΄60 με το άλμπουμ του Γιάννη Μαρκόπουλου "Ήλιος ο πρώτος". Αναδείχθηκε με το πολιτικό τραγούδι την περίοδο της μεταπολίτευσης, ερμηνεύοντας στίχους Ναζίμ Χίκμετ, μελοποιημένους από το Θάνο Μικρούτσικο. Είχε αποκτήσει ένα γιο από το γάμο της με τον συνθέτη, Ανδρέα Μικρούτσικο. Επιθυμία της ήταν να μην ταφεί, αλλά να αποτεφρωθεί.
  • Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί αύριο ο Βραζιλιάνος αμυντικός Λίνο, συνοδευόμενος από τον Ζήση Βρύζα, έχοντας συμφωνήσει να συνεχίσει την καριέρα του στον ΠΑΟΚ για τον επόμενο 1,5 χρόνο.
  • Την πρώτη του προπόνηση με τον Άρη πραγματοποίησε σήμερα ο Σταύρος Λαμπριάκος, ο οποίος δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για την επιστροφή στην ομάδα που αγαπάει.
  • Με το παιχνίδι Πανσεραϊκού- Ηρακλή συμπληρώθηκε η προηγούμενη αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ. Το παιχνίδι είχε αναβληθεί, επειδή την Κυριακή, λόγω της χιονόπτωσης, ήταν αδύνατη η διεξαγωγή του στο γήπεδο των Σερρών.
  • Πάνω από τις 1900 μονάδες κινήθηκε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο. Ο γενικός δείκτης ανέκαμψε, διατηρώντας την ανοδική του πορεία με πρωταγωνιστές τα βαριά χαρτιά. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με σημαντικά κέρδη: +3,14%, στις 1920,73 μονάδες.
  • Αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής στην πόλη και ασθενών χιονοπτώσεων στα ορεινά περιμένουμε αύριο, Πέμπτη, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.