Με τον ευρωπαίο επίτροπο Χοακίμ Αλμούνια συναντήθηκε πριν από λίγη ώρα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της χώρας μας Γιάννης Παπαθανασίου.
Ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αύξηση των ελλειμμάτων, αλλά και μείωση του πληθωρισμού, προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις έκτακτες εκτιμήσεις της, που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Ειδικότερα, η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι οριακά θετική το 2009, δηλαδή στο 0,2%, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ευρωζώνη θα είναι αρνητικός στο -1,9% και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο -1,8%.

Αναπροσαρμόζονται προσαυξημένα κατά 4% τα νέα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ. Εάν δεν υπάρξει αλλαγή στις κλίμακες, δικαιούχοι του ΕΚΑΣ θα είναι όσοι το 2007 είχαν εισόδημα απο συντάξεις μέχρι 8,000 ευρώ, ατομικό εισόδημα μέχρι 9,500 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα μέχρι 14,633 ευρώ.
Άρχισε, πριν από λίγο στη Βουλή η συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Βατοπεδίου, ένα αίτημα που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση. Στη συζήτηση δεν παρέστησαν οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Τη στάση του κυβερνώντος κόμματος ουσιαστικά ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος δήλωσε: «Δεν πρόκειται να συμπράξουμε στη μικροκομματική προσπάθεια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή του τόπου».
"Ο κ. Καραμανλής φυγομαχεί και η ανασχηματισμένη κυβέρνησή του απουσιάζει", επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι, η μη παρουσία της κυβέρνησης και των βουλευτών της στη Βουλή δείχνει ότι "δε διαθέτει ούτε την εμπιστοσύνη των βουλευτών του. Η κυβέρνηση άφησε τον έλεγχο της Βουλής στην αντιπολίτευση" τόνισε. Για να συμπεράνει: "Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πάμε σε εκλογές". Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για "θεσμική προσβολή" την οποία το κόμμα του "δεν μπορεί να την αφήσει αναπάντητη". Υποστήριξε ότι το κυβερνών κόμμα, με την ενέργειά του αυτή, "προσβάλει βάναυσα τους δημοκρατικούς θεσμούς. Θα περιμένουμε τον κ. Καραμανλή και την κυβέρνησή του να έρθουν, ως την τελευταία στιγμή", υπογράμμισε. Και χαρακτήρισε "αδήλωτη" την κυβερνητική πλειοψηφία.

Άρχισε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης η συζήτηση επί της προσφυγής που έχουν καταθέσει τα Σκόπια εναντίον της χώρας για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995. Η προσφυγή της γειτονικής χώρας κατατέθηκε μετά το ελληνικό βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
Το διπλό της πρόσωπο αναδεικνύει για άλλη μια φορά η τουρκική διπλωματία. Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παρενόχλησαν σήμερα το πρωί επιβατικό αεροσκάφος της πολιτικής αεροπορίας στον εναέριο χώρο πάνω από τη Λήμνο, ενώ την ίδια στιγμή ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν για να διαπραγματευτεί την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαβεβαίωνε ότι θα καλυτερέψουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το επιβατικό αεροπλάνο ανήκει στην εταιρεία Aegean και εκτελούσε πτήση από Αθήνα προς Αλεξανδρούπολη.
Αισιοδοξία επικρατεί για την έκβαση της υπόθεσης απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να καταβάλει η οικογένεια τα λίτρα και να απελευθερωθεί ο εφοπλιστής. Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές πως όλες τις διαπραγματεύσεις τις έκανε η σύζυγος του απαχθέντα, Κατερίνα Παναγόπουλου. Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, δεν θα υπάρξει καμία κίνηση από πλευράς των διωκτικών αρχών μέχρι να απελευθερωθεί ο εφοπλιστής.
Κινητό οπλοστάσιο εντόπισε η αστυνομία στην Πολίχνη. Μέσα σε ΙΧ επιβατηγό αυτοκίνητο, βρέθηκαν όπλα και πυρομαχικά. Το Ι.Χ. ήταν σταθμευμένο σε δημοτικό πάρκινγκ, δίπλα σε σχολικό συγκρότημα. Συναγερμός έχει σημάνει στην αστυνομία. Εξετάζονται τα δαχτυλικά αποτυπώματα που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο, για να διασταυρωθούν οι ταυτότητες των δραστών.
Έτοιμο θα είναι μέχρι το τέλος καλοκαιριού το νέο δημαρχιακό μέγαρο της Θεσσαλονίκης. Όπως τόνισε ο δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, κατά την διάρκεια επιθεώρησης του έργου, μέχρι τις αρχές του 2010 θα έχει ολοκληρωθεί και η μετεγκατάσταση των δημοτικών υπηρεσιών.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία Ελλάδας στα διόδια των Μαλγάρων. Οι συγκεντρωμένοι έκλεισαν συμβολικά όλους τα σημεία ελέγχου των διοδίων για μικρό χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια άφησαν ανοικτή από μία λωρίδα, σε κάθε ρεύμα κυκλοφορίας.
Περισσότερο με πιστωτική κάρτα, θα μοιάζουν τα νέα διπλώματα οδήγησης, από σήμερα. Θα είναι ροζ χρώματος, με απεικόνιση του εθνόσημου και υδατογραφήματος της γέφυρας Ρίου-Αντιρίου. Στις πλαστικοποιημένες νέες άδειες οδήγησης θα αναγράφονται τα προσωπικά στοιχεία του κατόχου, οι ημερομηνίες έκδοσης-λήξης του διπλώματος, ένας δεκαψήφιος αριθμός που θα είναι και μοναδικός σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η αρχή έκδοσης, ο ΑΦΜ και θα υπάρχει και φωτογραφία του κατόχου. Τα νέα διπλώματα οδήγησης θα είναι πολύ δύσκολο να πλαστογραφηθούν. Ως το 2033, αναμένεται να αντικατασταθούν όλες οι παλιές άδειες.
Προβλήματα στην πορεία κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης διέγνωσε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για τα δημόσια έργα, Γιάννης Μαγκριώτης. Επισκέφθηκε τα γραφεία της ΑΤΤΙΚΟΝ Μετρό στη Θεσσαλονίκη. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη, υποστήριξε ότι υπάρχει σημαντική καθυστέρηση για την ολοκλήρωση της κύριας γραμμής, η οποία οφείλεται κυρίως στην έλλειψη πόρων και στις συνεννοήσεις των υπηρεσιών. Αντιτίθενται, στη λειτουργία ΝΑΤΟϊκού στρατηγείου στις εγκαταστάσεις του Γ΄ Σώματος Στρατού, η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Τώρα», Αγάπιος Σαχίνης. Όπως υποστήριξε η κ. Κανέλλη, η συμφωνία για την λειτουργία του στρατηγείου που επικυρώθηκε πρόσφατα από την Βουλή, δίνει τη δυνατότητα ύπαρξης πυρηνικών, βιολογικών και χημικών όπλων, κάτι το οποίο, ωστόσο, διέψευσε κατηγορηματικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.
Εδώ και είκοσι χρόνια περιμένουν να κατασκευαστεί κλειστό θέατρο στο δήμο Αλεξάνδρειας Ημαθίας. Η κατασκευή, όμως, έχει μείνει πίσω. Αρχιτέκτονες και θεατρολόγοι ετοιμάζουν νέα μελέτη και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί, επιτέλους, το 2010.
Την ένταξη στο ΕΣΠΑ της κατασκευής του δρόμου Κατερίνης – Αγίου Δημητρίου, του δρόμου δηλαδή που οδηγεί στο χιονοδρομικό κέντρο του Ελατοχωρίου, διεκδικεί ο Νομάρχης Πιερίας. Όπως είπε ο κ. Παπαστεργίου, μελέτη για εναλλακτικό δρόμο που ετοίμασε η Νομαρχία Πιερίας απορρίφθηκε λόγω διαχειριστικής ανεπάρκειας.
Να μετατραπεί η παραποτάμια έκταση του Γαλλικού σε τόπο αναψυχής προσπαθεί ο ομώνυμος δήμος. Σήμερα η κατάσταση είναι τραγική καθώς επιτήδειοι πετάνε σκουπίδια μετατρέποντας την περιοχή σε χωματερή.
Στη «σκιά» της υποβάθμισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κινήθηκε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά και οι ευρωαγορές, μετά την αρνητική έκθεση της Κομισιόν για την πορεία της οικονομίας στην ευρωζώνη. Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε ο γενικός δείκτης, διολισθαίνοντας σε νέα χαμηλά επίπεδα. Η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας έκλεισε με σημαντική πτώση: -5,14%, στις 1660,04 μονάδες.