• Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο της αναθεώρησης του προϋπολογισμού του 2009, μετά τις δυσοίωνες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν, η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα, θα περιοριστεί στο 0,2%, το δημόσιο έλλειμμα θα αυξηθεί στο 3,7% από 3,4%, το 2008 ενώ η ανεργία σύμφωνα με τις προβλέψεις, αναμένεται να εκτιναχθεί στο 9%.
  • Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ένα 24ωρο μετά τις δυσοίωνες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Στη σχετική επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα, ο κ. Καραμανλής αναφέρει ότι «η συνεχώς εντεινόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση, οι αντίστοιχες εξελίξεις και προοπτικές στο πλαίσιο της ΕΕ και η επίδρασή τους στην οικονομία μας, επιβάλλουν την ολοκληρωμένη ενημέρωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας ως προς την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση στον γενικότερο οικονομικό τομέα, τόσο για την αντιμετώπιση των τρεχόντων προβλημάτων όσο και για την μελλοντική θωράκισή του και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής».
  • Γέμισαν τρακτέρ οι εθνικές οδοί. Οι αγρότες παρατάσσουν τα αγροτικά τους μηχανήματα στις παρυφές των δρόμων και προχωρούν σε περιοδικούς αποκλεισμούς των εθνικών οδών. Ζητούν καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους και χαμηλότερο κόστος παραγωγής. Εκατοντάδες τρακτέρ απέκλεισαν την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών, στο ύψος των Τεμπών. Σε κινητοποιήσεις έχουν προχωρήσει αγρότες στην Καβάλα, την Μαγνησία και την Κρήτη. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης, που σύμφωνα με πληροφορίες θα επισκεφτεί τα μπλόκα, δήλωσε πως είναι στο πλευρό των αγροτών, τους οποίους κάλεσε να μην κλείνουν τους δρόμους. Πρόσθεσε πως η Κυβέρνηση δρομολογεί λύσεις και στο μέτρο του δυνατού θα δοθούν ενισχύσεις.
  • «Είμαστε ανοιχτοί στο να ακούσουμε και θα ακουστούν πολλές απόψεις». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, αναφερόμενος στον διάλογο που αρχίζει για τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα. Μετά τη συνάντηση που είχε με τον προκάτοχό του, Ευριπίδη Στυλιανίδη, ρωτήθηκε για τις προτάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, κι απάντησε ότι όλα αυτά είναι πληροφορίες που δεν θα σχολιάσει. Πάντως επανέλαβε ότι ο διάλογος αρχίζει από μηδενική βάση. Επί της ουσίας, το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας προτείνει αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οι πανελλαδικές εξετάσεις με τη μορφή που έχουν έως σήμερα θα καταργηθούν και στη θέση τους θα υπάρξει ένα νέο σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό, το λύκειο θα αποσυνδεθεί από τις πανελλαδικές εξετάσεις και θα εισαχθεί ένα έτος μεταλυκειακό - προπαρασκευαστικό για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
  • Την πρώτη του κατάθεση –σε κλιμάκιο αστυνομικών στο σπίτι του στο Καβούρι- έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίς το απόγευμα, ο εφοπλιστής Περικλής Παναγόπουλος. Στις πρώτες δηλώσεις μετά την απελευθέρωση του εμφανίστηκε συγκινημένος. Απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι οι απαγωγείς του ήταν «περισσότεροι του ενός», ήταν «ευγενείς» μαζί του και φρόντιζαν για την φαρμακευτική του αγωγή. Πρόσθεσε, πάντως, ότι κατά τη διάρκεια της απαγωγής, ανησύχησε για τη ζωή του. Στο μεταξύ εντείνονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τη σύλληψη των απαγωγέων του κ. Παναγόπουλου. Ο εφοπλιστής αφέθηκε ελεύθερος, περίπου στη 1 μετά τα μεσάνυχτα κι αφού προηγουμένως είχαν καταβληθεί τα συμφωνηθέντα λύτρα.
  • Πληθαίνουν τα αναπάντητα ερωτηματικά όσον αφορά την υπόθεση απαγωγής του 60χρονου επιχειρηματία Γιώργου Αιβάζογλου, από τη Θεσσαλονίκη. Οι δύο από τους τρεις απαγωγείς Αλβανικής υπηκοότητας, ήταν ήδη κρατούμενοι, καθώς είχαν συλληφθεί επειδή βρισκόταν παράνομα στη χώρα μας. Παραδέχτηκαν όμως ότι προχώρησαν στην απαγωγή του επιχειρηματία ζητώντας λύτρα ύψους 400,000 ευρώ, χρήματα που όπως υποστήριξαν, έπρεπε να στείλουν στην Αλβανία. Σύμφωνα με όσα είπαν, στη συνέχεια άλλαξαν γνώμη και άφησαν ελεύθερο τον 60χρονο αφού πρώτα όμως, τον λήστεψαν.
  • Πιο αυστηρές ποινές για το αδίκημα της απαγωγής προτείνει ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης, μετά και την τρίτη κατά σειρά απαγωγή επιχειρηματία στην Ελλάδα σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου. Η νομοθετική ρύθμιση που μελετάται σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, προβλέπει την επιβολή ποινής ισόβιας κάθειρξης, αντί για την φυλάκιση έως δέκα χρόνια, που προβλέπεται σήμερα για τους δράστες απαγωγής.
  • Η μεγάλη ημέρα έφτασε για τον Μπάρακ Ομπάμα. Σε λίγη ώρα ορκίζεται στην Ουάσινγκτον ο πρώτος Αφροαμερικανός στην ιστορία ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί είναι δρακόντεια. Περισσότεροι από 12.000 στρατιώτες, χιλιάδες αστυνομικοί, ελικόπτερα και σκάφη συμμετέχουν στην επιχείρηση για την αποτροπή τυχόν επίθεσης σε βάρος του νέου προέδρου.
  • Εκτός παράταξης θεωρεί η επικεφαλής του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια», Χρύσα Αράπογλου τους τέσσερις δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι έστησαν «αντάρτικο» στις πρόσφατες δημαιρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης. Κατά την διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε το μεσημέρι, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο αναφέρθηκε και στην δικαίωση της, όπως χαρακτήρισε την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, μετά την αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση που είχε καταθέσει σε βάρος της ο δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.
  • "Η τελική απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης αργεί", επισημαίνει σε γραπτή απάντησή του, προς την επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια», Χρύσα Αράπογλου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος δηλώνει ικανοποιημένος επειδή, όπως υπογραμμίζει, η κ. Αράπογλου "πήρε πίσω όλες τις κατηγορίες".
  • Ρέει και πάλι μέσω των ουκρανικών αγωγών προς την Ευρώπη το Ρωσικό φυσικό αέριο. Μπαίνει, έτσι, τέλος σε μία ενεργειακή κρίση που κράτησε σχεδόν δύο εβδομάδες και προκλήθηκε από τη διένεξη Μόσχας-Κιέβου.
  • Το "πράσινο φως" στην πρόταση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας για αυξήσεις, ύψους 4,5% το 2008 και 3,5% το 2009, άναψε η διοίκηση της ΕΥΑΘ, μετά από προσφυγή των συνδικαλιστών. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι φέρονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία, μέχρι να ικανοποιηθεί, κυρίως, το αίτημα της πρόσληψης προσωπικού.
  • Στο 16% έφτασαν τη χρονιά που πέρασε οι ελληνικές εξαγωγές προς την Ιταλία. Ταυτόχρονα οι εισαγωγές από τη γειτονική χώρα κινήθηκαν στο 14%. Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν σε εκδήλωση του Ελληνοιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης με την ευκαιρία κοπής βασιλόπιτας για την καινούργια χρονιά.
  • Εθελοντική αιμοδοσία με σκοπό την αποστολή των φιαλών που θα συγκεντρωθούν στην Γάζα πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Κέντρα Αιμοδοσίας των Νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο. Την πρόσκληση απηύθυνε το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Αντίστοιχη αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες και στην Αθήνα.
  • Δέκα χιλιάδες Αυστριακούς, συνταξιούχους του δημοσίου θα υποδεχτεί η Κασσάνδρα τον Απρίλιο. Οι επισκέπτες αναμένεται να τονώσουν την τουριστική κίνηση και να διαφημίσουν στη χώρα τους την περιοχή. Ο δήμαρχος Κασσάνδρας μίλησε στην εκπομπή «Πρωινό στην Τιβι100» και για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, που προβλέπει τη χρήση γης για 6.000 στρέμματα σε όλους τους οικισμούς.
  • Χρηματιστήριο. Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο γενικός δείκτης προς το τέλος των συναλλαγών περιόρισε την πτώση του με τη βοήθεια της Εθνικής Τράπεζας και έκλεισε τη συνεδρίαση με μικρές απώλειες: -0,45%, στις 1652,51 μονάδες.
  • Καιρός. Νεφώσεις με βροχές και πιθανόν πρόσκαιρη καταιγίδα, περιμένουμε την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 14 βαθμούς. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι μέχρι ισχυροί(o καιρός από το meteo)