• Ανοίγουν ένα ένα τα μπλόκα των αγροτών σε όλη τη χώρα μετά και την κρίσιμη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στα Τέμπη, εν μέσω διαπληκτισμών. Οι περισσότεροι αγρότες αποχώρησαν με τα τρακτέρ τους από το μέτωπο των Τεμπών, ενώ απόφαση για λήξη των κινητοποιήσεων έλαβαν και οι συνδικαλιστές της Πελοποννήσου και του Νέστου. Κλειστοί παραμένουν οι μεθοριακοί σταθμοί στον Προμαχώνα Σερρών και στην Εξοχή της Δράμας, σε αντίθεση με τα τελωνεία των Ευζώνων, της Δοϊράνης, αλλά και της Νίκης στην Φλώρινα που λειτουργούν κανονικά. Στις κινητοποιήσεις τους εμμένουν οι αγρότες της Χαλκηδόνας (φωτογραφία αριστερά, του Νώντα Στυλιανίδη, από το photoreportage.gr), καθώς και οι παραγωγοί της Δυτικής Θεσσαλονίκης, σε αντίθεση με αυτούς της Ανατολικής, οι οποίοι αποχώρησαν χθες από τα «Πράσινα Φανάρια».
  • Την ώρα που το ισχυρότερο-και συμβολικά- μπλόκο των αγροτών στα Τέμπη «έσπαγε» και τα μισά τρακτέρ αποχωρούσαν, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαίωνε πως τα χρήματα που δίνει η κυβέρνηση στους αγρότες αφορούν αποζημιώσεις και δεν αντιτίθενται στους κοινοτικούς κανονισμούς. Ο κ. Χατζηγάκης απηύθυνε έκκληση «να μην βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας» για να γίνεται αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, όπως είπε.
  • Συνάντηση με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρο Καλαφάτη είχε το μεσημέρι το διοικητικό συμβούλιο της Βαμβακουργικής Ελλάδος. Οι παραγωγοί κατέθεσαν υπόμνημα με τις θέσεις τους όπου, μεταξύ άλλων, ζητούν να ξεκαθαριστεί το ύψος της αποζημίωσης που θα λάβουν και η συνδεδεμένη ενίσχυση στην παραγωγή του βαμβακιού να πηγαίνει στους κατ’ επάγγελμα αγρότες.
  • Σοκ προκαλεί στην κοινή γνώμη η αποκάλυψη κυκλώματος παιδικής πορνογραφίας στη χώρα μας, στο οποίο συμμετείχαν και άτομα υπεράνω πάσης υποψίας, μεταξύ των οποίων ένας Αρχιμανδρίτης, στρατιωτικοί και γιατροί. Μάλιστα, σήμερα, ο ιερωμένος συνελήφθη, ενώ από την Ιερά Σύνοδο ακολουθήθηκαν συνοπτικές διαδικασίες για την παύση του. Τα μέλη του κυκλώματος διακινούσαν σκληρό πορνογραφικό και δρούσαν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά. Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται από την ελληνική αστυνομία ύστερα από έγγραφο της Μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου, που έφτασε μέσω Ιντερπόλ, ασκήθηκαν διώξεις σε βάρος 24 Ελλήνων από τους οποίους οι 11 συνελήφθησαν, στο πλαίσιο του αυτοφώρου και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.
  • Εκτός Τειρεσία θα μένουν πλέον όσοι εκδίδουν ακάλυπτες επιταγές που δεν υπερβαίνουν το ποσό των 500 ευρώ. Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομίας, Νίκος Λέγκας, το διάστημα χάριτος για την εξόφληση ακάλυπτων επιταγών διπλασιάζεται από τις οκτώ στις 16 ημέρες.
  • Aντιπαράθεση είχαμε στη Βουλή, για την τροπολογία που αφορά το διπλό δώρο Πάσχα στους ανέργους, το επίδομα θέρμανσης που δίνεται, επιπλέον, σε 12.000 δικαιούχους, αλλά και την απασχόληση ανέργων στο Δημόσιο. «Επικεντρώνουμε στους ευάλωτους, και την προστασία τους», δήλωσε η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά. Για εμπόριο ελπίδας και «επιστροφή στην εποχή του Μαυρογιαλούρου», έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Γείτονας. Την αντίθεσή τους στις τροπολογίες διατύπωσαν και τα άλλα κόμματα τις αντιπολίτευσης.
  • Λύση στο ζήτημα της ασφάλισης και της περίθαλψης τους ζητούν οι δημόσιοι υπάλληλοι , οι οποίοι θέλουν γενναία επιχορήγηση από την κυβέρνηση για να σωθούν τα ταμεία τους. Σήμερα πραγματοποίησαν στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι ως τη λήξη της βάρδιας. Στην Αθήνα, είχαμε μικροεπεισόδια (φωτογραφία) όταν ομάδα δημοσίων υπαλλήλων προσπάθησε να μπει στο υπουργείο για να παραδώσει ψήφισμα. Στη Θεσσαλονίκη, η ΕΔΟΘ διοργάνωσε απεργιακή συγκέντρωση, το μεσημέρι, στην πλατεία Δικαστηρίων, στο άγαλμα του Βενιζέλου.
  • 24ωρη απεργία πραγματοποιούν, αύριο, οι εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών σχολείων. Η ομοσπονδία των Εκπαιδευτικών Ιδιωτικών Λειτουργών Εκπαίδευσης κήρυξε απεργία με αφορμή τη συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας έφεσης ιδιοκτήτη ιδιωτικού σχολείου για το υφιστάμενο εργασιακό πλαίσιο στην ιδιωτική εκπαίδευση. Οι εκπαιδευτικοί στην ιδιωτική εκπαίδευση υποστηρίζουν ότι πολλοί ιδιοκτήτες τέτοιων σχολείων λειτουργούν κυρίως ως επιχειρηματίες και προχωρούν σε προσλήψεις και απολύσεις χωρίς τα απαιτούμενα, για τέτοιου είδους θέσεις, κριτήρια.
  • Έπεσε η αυλαία. Δε θα δοθούν παραστάσεις σήμερα και αύριο σε όλες τις θεατρικές σκηνές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, λόγω των στάσεων εργασίας του Συλλόγου Εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι ζητούν ισόποση αύξηση των αμοιβών τους με τους συναδέλφους του στο Εθνικό Θέατρο.
  • Πρόστιμα σε 17 τράπεζες, ύψους 10 εκατομμυρίων 200 χιλιάδων ευρώ, επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης. Τα πρόστιμα αφορούν την καταχρηστική παρακράτηση ποσού ως προμήθεια, υπέρ της τράπεζας, στις περιπτώσεις ανάληψης μετρητών μέσω πιστωτικής κάρτας. Η κάθε τράπεζα πρέπει να πληρώσει από 600.000 ευρώ. Της απόφασης προηγήθηκε αυτεπάγγελτος έλεγχος της Διεύθυνσης Προστασίας, της γενικής γραμματείας Καταναλωτή, σε ορισμένα βασικά τραπεζικά προϊόντα, που προσφέρουν τα πιστωτικά ιδρύματα. Όσο για την παρακράτηση της προμήθειας, έχει κριθεί καταχρηστική με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις και απαγορεύεται όπως προβλέπεται σε υπουργική απόφαση, η οποία, όμως, δεν εφαρμοζόταν από τις τράπεζες. Για το θέμα έκανε δηλώσεις, σήμερα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Βλάχος.
  • Τρισάγιο στον τάφο του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, που εκοιμήθη πέρυσι, στις 28 Ιανουαρίου, τέλεσε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος. Μικρή ομάδα κληρικών και λαϊκών παραβρέθηκε στη τελετή και στο τέλος ο κ. Ιερώνυμος εξήρε το έργο του προκατόχου του. «Είναι σα να μη πέρασε μια μέρα», τόνισε και πρόσθεσε ότι «ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος προσέφερε έργο στην Εκκλησία», έργο το οποίο ίδιος σέβεται όπως άλλωστε σέβεται και την προσωπικότητα Χριστοδούλου. Ωστόσο -πρόσθεσε- ο ίδιος ως νέος αρχιεπίσκοπος θα προσθέσει στο έργο του προκατόχου του για το καλό της Εκκλησίας.
  • Έρευνα διέταξε η Εισαγγελία τοπικού δικαστηρίου στο Μακρυχώρι Κωνσταντινούπολης για το κατά πόσο οι δηλώσεις του Τούρκου ηθοποιού Ατίλα Ολγκάτς (φωτογραφία) συνιστούν ομολογία για παράβαση των προβλέψεων της Συνθήκης της Γενεύης. Υπενθυμίζεται ότι ο ηθοποιός είχε ομολογήσει σε τηλεοπτική εκπομπή ότι κατά την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο, όταν ήταν στρατιώτης, εκτέλεσε εν ψυχρώ δέκα Ελληνοκύπριους, μεταξύ των οποίων ένας αιχμάλωτος. Ο ίδιος στη συνέχεια, επιχείρησε να ανασκευάσει, κάνοντας λόγο για σενάριο. Αν η Εισαγγελία θεωρήσει μετά την έρευνα ότι στοιχειοθετείται κατηγορία, θα ζητήσει, μέσω του τουρκικού υπουργείου δικαιοσύνης την παραπομπή του Ολγκάτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, αναχωρώντας για το Νταβός της Ελβετίας, ρωτήθηκε για την υπόθεση, αλλά δήλωσε πως δεν υπάρχει λόγος να κάνει κάποια εκτίμηση, αφού ο ηθοποιός δήλωσε στη συνέχεια ότι τα έβγαλε από το μυαλό του. «Τραγική ιστορία ντροπής που καταπατεί ξεκάθαρα τη Συνθήκη της Γενεύης», χαρακτήρισε την ομολογία του Τούρκου ηθοποιού, ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Διεύρυνση, Όλι Ρεν. Θέση στο θέμα πήρε σήμερα και ο πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας.
  • Με τον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα, συναντήθηκε, το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Σιούφας, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Κώστα Καραμανλή για την πορεία του κοινοβουλευτικού έργου, για τις διεθνείς δραστηριότητες της Βουλής, στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Διπλωματίας, καθώς και για μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με τον αποτελεσματικότερο τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Όταν ρωτήθηκε, δήλωσε ότι δεν βλέπει, προς το παρόν, πρόωρες εκλογές.
  • Το δικό τους «στέκι» συνάντησης και απασχόλησης απέκτησαν τα άτομα με αναπηρία του δήμου Πολίχνης. Πρόκειται για το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης ΑμεΑ, στο οποίο, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Κώστα Θεοδωρίδη, λειτουργούν τμήματα κεραμικής, ζωγραφικής, μουσικοθεραπείας και θεατρικού παιχνιδιού.
  • Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για το μεγάλο καρναβάλι στη Νάουσα. Όπως κάθε χρόνο, θα αναβιώσει το έθιμο του Γενίτσαρου και της Μπούλας, θα γίνει παρέλαση των καρναβαλιστών και πολλές ακόμη εκδηλώσεις. Ο δήμαρχος Νάουσας, Τάσος Καραμπατζός, μίλησε στην εκπομπή «Πρωινό στην Τιβι100» και αναφέρθηκε και στις μεγάλες ζημιές που προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση στη Νάουσα τις προηγούμενες ημέρες.
  • Η Ρωσία ανέστειλε το πρόγραμμα ανάπτυξης πυραύλων Iskander στο έδαφος του Καλίνινγκραντ, εξαιτίας της αλλαγής στάσης της νέας αμερικανικής κυβέρνησης. Αυτό ανακοίνωσε αξιωματούχος των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων και μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ. ΑΡΗΣ-ΠΑΟΚ: Το τρίτο μεταξύ τους παιχνίδι σε διάστημα δύο εβδομάδων δίνουν απόψε στις εννιά το βράδυ, στο Κλεάνθης Βικελίδης, ο Άρης με τον ΠΑΟΚ. Μόνο που σε αντίθεση με τα προηγούμενα δύο, τα οποία παρεμπιπτόντως έληξαν χωρίς σκορ , το αποψινό είναι δίχως αύριο. Νικητής θα υπάρξει είτε στην κανονική διάρκεια είτε , αν χρειαστεί, στην παράταση ή στα πέναλτι.
  • ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Συνεχίστηκε και σήμερα η ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε σημαντικά με τη βοήθεια των μετοχών του τραπεζικού κλάδου κι έκλεισε καταγράφοντας κέρδη: +2,21%, στις 1748,61 μονάδες.
  • ΚΑΙΡΟΣ: Αρχικά καλός καιρός, αναμένεται, για αύριο Πέμπτη, για την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια της ημέρας, όμως, οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Η ορατότητα τοπικά θα είναι περιορισμένη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 ως 11 βαθμούς Κελσίου.