Νέα προειδοποίηση Καραμανλή προς τις τράπεζες
Νέο αυστηρό μήνυμα έστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στους τραπεζίτες μετά τη συνάντηση με τον Σέρβο ομόλογο του στην Αθήνα. Ο κ. Καραμανλής κάλεσε τις τράπεζες να κάνουν περισσότερα απ΄ όσα ήδη έχουν εξαγγείλει υπογραμμίζοντας ότι «κάνεις δεν μπορεί ανέξοδα, να λέει όχι στην κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης». Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό να διατηρούν κάποιες τράπεζες όρους ή επιτόκια επαχθέστερα από ότι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Συναντήσεις με εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών είχε σήμερα και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.


Ελλάς-Σερβία συμμαχία
Τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες της Σερβίας για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ επαναβεβαίωσαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλης κατά τη συνάντηση τους με τον Σέρβο πρωθυπουργό, Μίρκο Τσβέτκοβιτς, ο όποιος επισκέπτεται τη χώρα μας. Από την πλευρά του ο κ. Τσβέτκοβιτς ευχαρίστησε την Ελλάδα επειδή δεν έχει αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο και κάλεσε τους Έλληνες επιχειρηματίες να κάνουν επενδύσεις στη Σερβία.


151 είναι καλύτερα από 152
Πιο σταθερή βλέπουν την πλειοψηφία των 151 βουλευτών, βουλευτές και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Μετά τη διαγραφή του βουλευτή Αρκαδίας Πέτρου Τατούλη, όλοι υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο έργο της αταλάντευτα. Επίσης, κάλεσαν τον διαγραφέντα να παραιτηθεί από τη βουλευτική του ιδιότητα, κάτι που όμως ο ίδιος δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένος να το πράξει. Αργά χθες το βράδυ, ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Αρκαδίας επανήλθε μέσω του blog του, με νέα οξύτατη κριτική και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά του πρωθυπουργού. "Τα σχόλια αυτά χαρακτηρίζουν εκείνον ο οποίος τα κάνει", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας διαγραφής
Αναμενόμενη χαρακτηρίζουν οι πολίτες την διαγραφή του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Πέτρου Τατούλη. Όπως υπογραμμίζουν, κάτι τέτοιο ήταν σχεδόν βέβαιο, εξαιτίας της στάσης του βουλευτή σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Βήματα μπροστά της ΕΛΑΣ, βλέπει ο Παυλόπουλος
Ο σχεδιασμός για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και η εφαρμογή του Συμφώνου για την παράνομη μετανάστευση βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον Υπουργό Εσωτερικών στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι έχει μπει σε εφαρμογή ένας νέος σχεδιασμός για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, σημειώνοντας ότι είναι ορατή η βελτίωση κυρίως σε επίπεδο αποκαλύψεων από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας. "Δεν υποτιμώ το πρόβλημα, ιδιαίτερα σε ορισμένες γειτονιές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια", είπε ο κ. Παυλόπουλος προσθέτοντας όμως, ότι σε επίπεδο αποκαλύψεων στον τομέα του οργανωμένου εγκλήματος η Ελληνική Αστυνομία έχει κάνει σημαντικά βήματα.


Ανέβαλε δημοπρατήσεις η στάση εργασίας
Άλλη μια τρίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν το πρωί οι μηχανικοί δημοσίου, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν από την 21η Οκτωβρίου, με διάρκεια ενός μηνός. Αποτέλεσμα της κινητοποίησης ήταν να αναβληθούν τρεις δημοπρατήσεις έργων ύψους 17,1 εκατομμυρίων ευρώ, στην Κεντρική Μακεδονία. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Μηχανικών, τα έργα αυτά είναι η μελέτη της μονάδας θερμικής ξήρανσης ιλύος Θεσσαλονίκης, οι κρασπεδώσεις του δήμου Θέρμης και η κατασκευή τεσσάρων αιθουσών διδασκαλίας, στο γυμνάσιο Δρυμού. Το πρωί, οι μηχανικοί συγκεντρώθηκαν στο Βαλκανικό Κέντρο, στην οδό Γιαννιτσών, όπου στεγάζονται τα γραφεία υπηρεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ για την ύδρευση και την αποχέτευση.


"Διαπλοκή" στον τοπογράφο του Βατοπεδίου;
Με την κατάθεση της πρόεδρου του Πρωτοδικείου Ροδόπης, Μαρίας Ψάλτη, που είχε εκδικάσει την υπόθεση της παραχώρησης των στρεμμάτων της Βιστωνίδας και είχε μειοψηφήσει υπέρ των συμφερόντων της Μονής Βατοπαιδίου, συνεχίστηκε σήμερα από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής η διερεύνηση της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου. Χθες κατέθεσαν οι ορκωτοί εκτιμητές. Σύμφωνα με τις καταθέσεις των μαρτύρων, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και η Μονή Βατοπεδίου χρησιμοποίησαν τον ίδιο τοπογράφο για σειρά ακινήτων, τα οποία θεωρούσαν εξ αρχής τις υπό ανταλλαγή εκτάσεις ως άρτιες και οικοδομήσιμες, παραγνωρίζοντας ότι ήταν εν μέρει, ή στο σύνολό τους δασικές.


Επιμονή εισαγγελέων για τυχόν επεισόδια στο ΑΠΘ
Την είσοδο των αστυνομικών δυνάμεων στον χώρο του πανεπιστημίου, σε περίπτωση που τελεστούν κακουργηματικές πράξεις, κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων της επετείου του Πολυτεχνείου, θα επιτρέψει κι εφέτος η εισαγγελία πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Την αλυσίδα των εγγράφων της εισαγγελίας είχε ανοίξει ο πρώην προϊστάμενος Πρωτοδικών, Βασίλης Φλωρίδης και συνεχίζει ο εκτελών χρέη προϊσταμένου Δημήτρης Παπαγεωργίου.


Με μηνύσεις απειλούν οι οδηγοί
Μηνυτήρια αναφορά σε βάρος της ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών σκοπεύει να καταθέσει, ως το τέλος της εβδομάδας, το συνδικάτο οδηγών αυτοκινητιστών Μακεδονίας Θράκης «Ο Ερμής». Θεωρούν πως ο διαχωρισμός που γίνεται στις άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων, ως προς το μικτό βάρος που μπορούν να μεταφέρουν είναι παράνομος, καθώς όπως υποστηρίζουν, αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία.


Εμπόδια στα κυκλώματα των πλειστηριασμών
Να βάλει τέλος στη δράση των κυκλωμάτων κατά τη διάρκεια των πλειστηριασμών -κινητών και ακινήτων- θέλει η κυβέρνηση. Νέα δεδομένα στην διαδικασία διεξαγωγής των αναγκαστικών πλειστηριασμών, επιφέρει νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ειδικότερα, οι πλειστηριασμοί θα διεξάγονται πλέον στο Ειρηνοδικείο, ενώ οι προσφορές θα υποβάλλονται εγγράφως και σε σφραγισμένο φάκελο στον συμβολαιογράφο.

90 χρόνια από το τέλος του Μεγάλου Πολέμου
Ενενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την υπογραφή της ανακωχής μεταξύ της Γερμανίας και των νικητριών συμμαχικών δυνάμεων, που έβαλε τέλος στον τετραετή Α’ παγκόσμιο πόλεμο. Το πρωί, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις μνήμης στα συμμαχικά νεκροταφεία «Ζέϊντελικ» και στο ηρώο του Γ’ Σ. Σ.



Συνεργασία πανεπιστημίων για φοιτητές με αναπηρίες
Με το πανεπιστήμιο της Σμύρνης συνεργάζεται το Αριστοτέλειο, για να βρει λύση σε θέματα πρόσβασης των κτιρίων, από άτομα με αναπηρίες. Μάλιστα, καθώς με τον τελευταίο νόμο, στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα εισάγονται νέοι με αναπηρίες σε ποσοστό 3%, το ζήτημα της προσβασιμότητας αποκτά ιδιαίτερες διαστάσεις. Για το λόγο αυτό, πραγματοποιήθηκε, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο χώρο της Διεθνούς Εκθέσεως, σεμινάριο από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.


Πνευματικά δικαιώματα και δημοσιογραφία

Τα πνευματικά τους δικαιώματα αναζητούν οι δημοσιογράφοι. Με ημερίδα για τα πνευματικά δικαιώματα στη δημοσιογραφική εργασία, συμμετέχει φέτος η ΕΣΗΕΜ-Θ στην ετήσια εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων «Υπερασπιστείτε τη Δημοσιογραφία». Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του κτιρίου της ΕΣΗΕΜΘ. Μέλη της Ένωσης Συντακτών, τα οποία συμμετείχαν υπογράμμισαν ότι η προάσπιση των πνευματικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων πρέπει να γίνει μέσω των ενώσεων του κλάδου, καθώς κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατο σε προσωπικό επίπεδο. Η δε συντονίστρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, Πάολα Μορινιέρ, υποστήριξε ότι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της προάσπισης των πνευματικών δικαιωμάτων είναι η μηχανή αναζήτησης Google, η οποία αποτελεί μονοπώλιο, ενώ επωφελείται από τα δημοσιογραφικά κείμενα, χωρίς να είναι μέσο μαζικής ενημέρωσης.




Επιδημία ο σακχαρώδης διαβήτης

Διαστάσεις επιδημίας αναμένεται να πάρει παγκοσμίως, τα επόμενα χρόνια ο σακχαρώδης διαβήτης. Στις επιπλοκές του διαβήτη έχει επικεντρωθεί η θεματολογία του 22ου ετήσιου συνεδρίου της Διαβητολογικής Εταιρίας Βόρειας Ελλάδας, οι εργασίες του οποίου θα φιλοξενηθούν, το διήμερο 13-15 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη.



Γέλια και χαρούλες στο Λευκό Οίκο
Με χαμόγελα και θερμές χειραψίες έγιναν δεκτοί στο Λευκό Οίκο από τον Τζορτζ και τη Λόρα Μπους, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ. Ο νέος πρόεδρος και ο απερχόμενος πρόεδρος είχαν κατ' ιδίαν συνομιλία και αναμένεται να συζητήσουν για την παγκόσμια οικονομική κρίση, τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και άλλα ανοιχτά ζητήματα.



Το Δίον θέλει και το όνομα και τη... χάρη
Να κρατήσει το όνομα και την έδρα του θα διεκδικήσει ο δήμος Δίου για τη δεύτερη φάση του Καποδίστρια. Όπως τόνισε ο δήμαρχος, δεν ικανοποιείται από την πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Την ίδια στιγμή ο δήμος είναι αντιμέτωπος με σημαντικά προβλήματα έλλειψης σχολικής στέγης.



Νέες εργατικές κατοικίες στο Πλατύ
Ολοκληρώνεται εντός ολίγων μηνών η κατασκευή ογδόντα νέων κατοικιών από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας στο Δήμο Πλατέως του Νομού Ημαθίας. Πρόκειται για ένα έργο που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της περιοχής και θα στηρίξει δεκάδες νέα ζευγάρια τόνισε ο Δήμαρχος Πλατέως Φώτης Δημητριάδης.


Νερό - φαρμάκι στη Νέα Τρίγλια

Επιβαρυμένος
με διάφορα μέταλλα που καθιστούν το νερό ακατάλληλο είναι ο υδροφόρος ορίζοντας της Νέας Τρίγλιας, σύμφωνα με το Δήμαρχο. Η δημοτική αρχή σκοπεύει να εγκαινιάσει μονάδα επεξεργασίας και απομάκρυνσης των ακατάλληλων στοιχείων, ώστε να αξιοποιηθούν τα νερά πηγών τα οποία, σήμερα, δε χρησιμοποιούνται.



Δωρεάν μαθήματα κολύμβησης στο δήμο Ευρωπού

Περισσότερα από 250 παιδιά παρακολούθησαν δωρεάν μαθήματα κολύμβησης στο δήμο Ευρωπού στο νομό Κιλκίς. Στο δημοτικό κολυμβητήριο κάθε καλοκαίρι γίνονται μαθήματα κολύμβησης για αρχάριους.



25 χρόνια Βαφοπούλειο

Με αφορμή τα εικοσιπέντε χρόνια λειτουργίας του και προσφοράς στη πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης, εγκαινιάστηκε η Συλλογή Έργων Τέχνης του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η παρουσίαση της έκθεσης εντάσσεται στο πλαίσιο των εικαστικών εκδηλώσεων των 43ων Δημητρίων.


Βραβεία στον 6ο διαγωνισμό ποίησης και πεζού λόγου
Με την απονομή των βραβείων, επαίνων και τιμητικών διακρίσεων ολοκληρώθηκε ο 6ος πανελλήνιος διαγωνισμός Ποίησης και Πεζού Λόγου που οργάνωσε η Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Πρώτου Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Θεσσαλονίκης.



ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Μετά τη Φυλή, το Περιστέρι για τον Άρη

Στον Άρη μετά την εκτός έδρας νίκη στο γήπεδο της Φυλής, οι κίτρινοι θα βρεθούν και πάλι στην Αθήνα, αυτή τη φορά για τον θεσμό του Κυπέλλου. Αύριο το απόγευμα, οι παίκτες του Κίκε Ερνάντεθ ρίχνονται στη μάχη του Κυπέλλου απέναντι στον Ατρόμητο, την καλύτερη ομάδα της Β΄εθνικής, μέσα στο γήπεδό της.



ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Στην Καστοριά για το κύπελλο ο Ηρακλής

Η πρώτη νίκη στη φετινή σεζόν με τον Λεβαδειακό μπορεί να επανέφερε τα χαμόγελα στο στρατόπεδο του Ηρακλή, αλλά οι αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας δεν επιτρέπουν στο ελάχιστο την χαλάρωση. Οι "κυανόλευκοι" αντιμετωπίζουν την Πέμπτη στη Καστοριά την ομώνυμη ομάδα, για τον 4ο γύρο του Κυπέλλου Ελλάδας, με τον Ροδόλφο Μπορέλ να διατηρείται στο πόστο του προσωρινού τεχνικού.



ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Βέρντερ κατά νενοναζί!

Πιο εμφατικός τρόπος για να δείξει η Βέρντερ Βρέμης ότι δεν θέλει νεοναζί στις τάξεις της δεν μπορούσε να υπάρξει. Η διοίκηση της γερμανικής ομάδας αναγνώρισε ως οπαδούς της οκτώ νοσταλγούς του Χίτλερ που συνελήφθησαν στο Μπόχουμ και τους απέκλεισε δια παντός από τα κατάστιχα του συλλόγου.