Ανανέωση Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008, ώρα 15.00

Έκλεισαν, πάλι, τη χωματερή των Ταγαράδων και το ευρύτερο
πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης επιβαρύνεται με 400 τόνους σκουπιδιών καθημερινά. Εκεί έστελναν τα απορρίμματά τους εννέα δήμοι της Ανατολικής Θεσσαλονίκης -μεταξύ των οποίων η Καλαμαριά, η Πυλαία, το Πανόραμα, η Επανομή, η Νέα Μηχανιώνα και ο Δήμος Θερμαϊκού. Πλέον, δεν έχουν πού να στείλουν τα οικιακά απορρίμματα.
Δεν είναι μόνον που έκλεισαν οι Ταγαράδες, αλλά είναι και... ανεπιθύμητοι στο ΧΥΤΑ της Μαυρορράχης. Δεν έχουν τράκτορες και κοντέινερς, για τη μεταφορά των σκουπιδιών (οι υπόλοιποι δήμοι -που βρίσκονται κοντά στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης- πήραν το ποσό που είχε εγκριθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης για τη σχετική βελτίωση, όχι, όμως, οι εννέα που έιμεναν εκτός).
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της ΤΕΔΚ του νομού, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, απηύθυνε έκκληση προς τους δημάρχους της Ανατολικής Θεσσαλονίκης «ν’ ανοίξουν τη χωματερή για τις επόμενες, λίγες ακόμα, εβδομάδες». Την ίδια στιγμή, όμως, δεν αποκλείεται κι ο ίδιος να βρεθεί στη θέση των εννέα δημάρχων, αφού ο ΧΥΤΑ Μαυρορράχης λειτουργεί δοκιμαστικά από τις αρχές του περασμένου Ιουνίου και η δοκιμαστική περίοδος ολοκληρώνεται στις 6 Νοεμβρίου. Άσσηρος, Βερτίσκος, Λαγκαδάς και Μυγδονία περιμένουν τη συνεδρίαση της ΤΕΔΚ Νομού Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 31 Ιουλίου, για να καθορίσουν τη στάση τους. Αν παραμείνει κλειστή η χωματερή των Ταγαράδων, θα αντιδράσουν. Σκοπεύουν να μην αφήσουν «στην περιοχή τους χωματερή… σαν αυτή των Ταγαράδων».

Ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, είναι από τους δημάρχους που έκλεισαν την πρόσβαση στη χωματερή των Ταγαράδων. Κι εξηγεί το γιατί, με δυο προτάσεις: «Από όσα συμφωνήθηκαν και από τα χρονοδιαγράμματα που μπήκαν, παρατηρήθηκαν αποκλίσεις. Δεν τηρήθηκε ούτε η προθεσμία των 42 ημερών και η συμφωνία των 8 σημείων».
Πρόβλημα υπάρχει και με τα ογκώδη απορρίμματα (600 τόννοι την ημέρα) που, ως τώρα, πήγαιναν στους Ταγαράδες. Ιδιωτικές μονάδες έχουν πάρει άδεια για την καταστροφή των ογκωδών και αναμένεται, μελλοντικά, να ανακουφίσουν -κάπως- την κατάσταση.
Οι εργαζόμενοι στο Σύνδεσμο ΟΤΑ μείζωνος Θεσσαλονίκης καταθέτουν τη δική τους άποψη. Σε συνέντευξη τύπου, που παραχώρησαν το μεσημέρι της Πέμπτης 31 Ιουλίου 2008, αναρωτιούνται "πώς παρουσιάζεται πρόβλημα τώρα στους Ταγαράδες, ενώ τόσα χρόνια δεν υπήρχε το παραμικρό";
Τα μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων στο Σύνδεσμο ΟΤΑ Μείζωνος Θεσσαλονίκης ζητούν να μην καταστραφεί το έργο του ΧΥΤΑ Μαυροράχης προτού ξεκινήσει την κανονική του λειτουργία, να γίνουν το συντομότερο δυνατό όλα τα παράπλευρα έργα και να προχωρήσει η κατασκευή του ΧΥΤΑ Ανατολικού Τομέα. Υποστήριξαν πως η χωματερή των Ταγαράδων θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή -ως βοηθητική- έως τις 31 Δεκεμβρίου 2008, οπότε και θα μπορεί ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης να δεχτεί τα αστικά απορρίμματα όλου του νομού Θεσσαλονίκης. «Πως γίνεται 27 ολόκληρα χρόνια να μην έχουν πρόβλημα οι Ταγαράδες και να έχουν πρόβλημα τώρα για τρεις μήνες; Εμείς λέμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα διάθεσης των απορριμμάτων», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των εργαζομένων Συνδέσμου ΟΤΑ, Κωνσταντίνος Ζέρβας.
«Ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης δέχεται 1.000 τόνους καθημερινά και είναι ήδη υπερβολικός ο αριθμός καθώς βρισκόμαστε στο στάδιο δοκιμαστικής λειτουργίας. Απαγορεύεται να λάβουμε ογκώδη, βιομηχανικά, μπάζα και νοσοκομειακά απόβλητα. Γι αυτά θα πρέπει να βρεθεί μια λύση», δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Ασσήρου, Δημήτρης Ράβναλης.