Θυμάστε το... χαράτσι της Χαλκιδικής; Το εφάπαξ τέλος το οποίο ζητούσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής από όσους έχουν εξοχική κατοικία στο νομό; Μπορεί η εισηγήτρια στο Συμβούλιο της Επικρατείας να θεωρεί ότι το να εισπραχθούν αυτά τα χρήματα είναι παράνομο, όμως, ορισμένες εφορίες αποστέλλουν ατομικές ειδοποιήσεις ληξιπρόθεσμων χρεών σε πολίτες, για να... καταβάλουν τα χρέη τους!
Όπως εξήγησε στους δημοσιογράφους Δ. Ασπροπούλη και Β. Κοντογουλίδη, στη Νυχτερινή Εφημερίδα της TV 100 o δικηγόρος και πρώην πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) Γ. Μαγουλάς, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ζήτησε, από τις ΔΟΥ, την... είσπραξη των χρεών! Κι αυτές, ανταποκρίθηκαν!
Μάλιστα, στους φακέλους που πήραν αρκετοί Θεσσαλονικείς οι οποίοι έχουν εξοχικά στη Χαλκιδική (των 30 και 40 τετραγωνικών, φυσικά κι όχι... βιλάρες) αναγράφεται «Ειδοποίηση προκατάσχεσης»! Και μπορεί το τέλος β΄ κατοικίας στη νομαρχία Χαλκιδικής για την περίοδο 2000 - 2007 να κυμαίνεται, συνήθως, στα 300 με 500 €, σύμφωνα, όμως, με τον κ. Μαγουλά, "η είσπραξη είναι παράνομη". Μόνον που, ο καθένας ο οποίος δέχεται ειδοποίηση "δεν πρέπει να καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια. Θα πρέπει να προχωρήσει σε αγωγή, είτε κατά μόνας, είτε ομαδική -μέσω ΚΕΠΚΑ. Όσον αφορά όσους πλήρωσαν, αυτοί, πλέον, μπορούν, πάλι με αγωγή, να ζητήσουν... πίσω τα χρήματά τους"!
-Δηλαδή, είτε έτσι, είτε αλλιώς, θα... πληρώσουν! Ή στους δικηγόρους, ή στη νομαρχία Χαλκιδικής;
"Ακριβώς! Αλλά πρέπει να δείξουμε, ως καταναλωτές, ότι έχουμε δύναμη στα χέρια μας"!
Κι επειδή η υπόθεση ακόμη εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καλή... δύναμη σε όσους αποφασίσουν να ακολουθήσουν, είτε τη μία, είτε την άλλη οδό...