Είχα να το ακούσω από παιδί. Είχε κριθεί επικίνδυνο και είχε απαγορευτεί η χρήση του. Και να, το dtt, το επικίνδυνο εντομοκτόνο, ξαναμπαίνει στη ζωή μου. Και, ίσως, στον οργανισμό μου. Διαβάζω, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
Ίχνη από το επικίνδυνο -και απαγορευμένο- εντομοκτόνο DTT ανιχνεύθηκαν στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης, μετά από μελέτη που διενεργήθηκε για πρώτη φορά από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Την ανακοίνωση έκανε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας του Α.Π.Θ., Κωνσταντίνα Σαμαρά - Κωνσταντίνου. Επικεφαλής ομάδας καθηγητών, ερεύνησαν για τα τοξικά συστατικά των αιωρούμενων σωματιδίων της ατμόσφαιρας της Θεσσαλονίκης. Κι αντί να βρουν κάτι σύγχρονο, βρήκαν τον εφιάλτη της δεκαετίας του '70: εντοπίστηκε DTT!
Η καθηγήτρια δεν αποκλείει «να μεταφέρθηκε διασυνοριακά μέσω αέριων μαζών ή να προέρχεται από παράνομη χρήση του σε πάρκα και κήπους της πόλης». Τη δήλωση έκανε στο πλαίσιο ημερίδας του Συμβούλιου Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.
Όσο για το τι άλλο κυκλοφορεί στον αέρα που αναπνέουμε στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε: Αιθάλη, όξινα άλατα, βαρέα μέταλλα, ίνες αμιάντου και τοξικές οργανικές ενώσεις. Όσα, δηλαδή, σύμφωνα με την κ.Σαμαρά κυκλοφορούν και στον αέρα της Βαρκελώνης! Ποιος είπε ότι δε γίναμε Ευρώπη;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το χειμώνα τα ποσοστά ρύπανσης είναι αυξημένα σε σχέση με το καλοκαίρι, ενώ έχουν ανιχνευθεί και επικίνδυνοι ρύποι με μεταλλαξιογόνο και ενδοκρινική δραστηριότητα. Κι όλα αυτά, ενώ, όπως είπαν οι καθηγητές, "στη Θεσσαλονίκη, όπως και στις άλλες πόλεις της Ελλάδας, δεν γίνεται συστηματική παρακολούθηση των επικίνδυνων συστατικών των αιωρούμενων σωματιδίων (PM10)».

Θα μου πείτε: "Και τι έγινε; Πόσο βλαβερά είναι όλα αυτά για τον ανθρώπινο οργανισμό;" Απαντά ο καθηγητής Λάζαρος Σιχλετίδης, της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΑΠΘ:

"Η μακροχρόνια έκθεση μικροσωματιδίων στους πνεύμονες προκαλεί ταχύτερη εξέλιξη της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, παροξύνει την ήδη υπάρχουσα πνευμονοπάθεια και η βλάβη μειώνει την πνευμονική λειτουργία και προκαλεί υποξυγοναιμία. Οσον αφορά τα παιδιά, οι αναπνευστικές παθήσεις αυξάνονται διαχρονικά και επηρεάζονται από τη ρύπανση της ατμόσφαιρας και των εσωτερικών χώρων". Με τις υγείες μας...