Εγκλωβισμένα, στην αίθουσα όπου συνεδρίαζαν, παρέμεναν, ως τις 18.20 το απόγευμα της Τετάρτης, 4 Ιουνίου 2008, τα μέλη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τους κρατούσαν, εκεί, φοιτητές, οι οποίοι εισέβαλαν, στις 10 το πρωί, στην αίθουσα και διέκοψαν της συνεδρίαση της Συγκλήτου.
Οι φοιτητές ζητούσαν τα πρακτικά της συνεδρίασης καθώς και να τεθεί και πάλι σε συζήτηση ο τετραετής οικονομικός προϋπολογισμός του πανεπιστημίου, που ψηφίστηκε νωρίτερα από τα μέλη της Συγκλήτου. Κάνουν λόγο για μεθοδεύσεις. Όπως υποστήριζαν, ο προϋπολογισμός τέθηκε σε ψηφοφορία στην έναρξη της συνεδρίασης, όταν και απουσίαζαν αρκετά μέλη της Συγκλήτου και εκπρόσωποι των φοιτητών.
Επικράτησε ένταση και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ο γνωστός καθηγητής και ψυχολόγος Γ. Πιπερόπουλος, o οποίος αισθάνθηκε αδιαθεσία και έχασε, προς στιγμήν, τις αισθήσεις του.
Τελικά, η ομηρεία έληξε, μετά από οκτώ ώρες, παρά το ότι οι φοιτητές -Αριστεριστές και μέλη της φοιτητικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ- δεν πήραν ούτε μία διαβεβαίωση πως το αίτημά τους θα ικανοποιηθεί. Υποστήριξαν, όμως, ότι πήραν τη διαβεβαίωση πως δε θα υπάρξει απόφαση κατά του πανεπιστημιακού ασύλου.
Από την πλευρά τους, οι καθηγητές, ισχυρίστηκαν ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα ασύλου. Επίσης, τα μέλη του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου, εξέδωσαν ανακοίνωση, με την οποία καταδικάζουν την κατάληψη του κτιρίουκαι την ομηρεία των μελών της Συγκλήτου. "Ενέργειες όπως αυτές εκφράζουν βαθύτατο αντιδημοκρατική ήθος και συμπεριφορά και υπονομεύουν το δημόσιο πανεπιστήμιο", τονίζουν.
Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΚΝΕ. «Η κυβέρνηση βρίσκει πρόθυμους συνεργάτες τις τυχοδιωκτικές και ανοιχτά πλέον προβοκατόρικες ενέργειες της παράταξης των ΕΑΑΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στα πανεπιστήμια που αμαυρώνουν το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, ρίχνουν νερό στο μύλο των αντιδραστικών δυνάμεων στα ΑΕΙ-ΤΕΙ ώστε να δικαιολογήσουν τα απαράδεκτα λοκ-άουτ και την επιβολή κατασταλτικών μέτρων όπως η κατάργηση του ασύλου», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Στο ΑΠΘ έγινε ανοικτή συνεδρίαση της Συγκλήτου. Για το τι έγινε, μπορείς να πληροφορηθείς με ένα κλικ εδώ και εδώ.
(Η φωτογραφία είναι αρχείου)