Στη Θεσσαλονίκη επεκτάθηκαν οι έλεγχοι του ΕΦΕΤ για το νοθευμένο ηλιελαίο, με ορυκτέλαιο.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το ηλιέλαιο ήταν ουκρανικό και ήρθε στη χώρα μας μέσω Ελβετίας. Παραλήφθηκε από δύο ελληνικές εταιρείες, συγκεκριμένα:
α) την εταιρεία «ΑΓΡΟΤΙΚΗ Α.Ε.» και
β) την εταιρεία «ΜΑΝΟΣ Α.Ε.»
Η «ΑΓΡΟΤΙΚΗ Α.Ε.» παρέλαβε 835 τόνους, για το οποίο πιθανολογείται ότι υπήρχε επιμόλυνση. Η ποσότητα παρέμενε στην επιχείρηση και δεν είχε διακινηθεί περαιτέρω.
Η «ΜΑΝΟΣ Α.Ε.» παρέλαβε 1182 τόνους ηλιέλαιο το οποίο περιείχε 900 mg/kg ορυκτέλαιο και 935 τόνους ηλιέλαιο στο οποίο πιθανολογείται ότι υπήρχε επιμόλυνση. Αυτές οι ποσότητες διακινήθηκαν στις εξής εταιρίες της Θεσσαλονίκης (και της κεντρικής Μακεδονιας):
Οι υπόλοιπες είναι εταιρίες της Λάρισας, του Τυρνάβου, της Αθήνας και της Κορίνθου.
Οι 935 τόνοι ηλιέλαιο, τους οποίους παρέλαβε η εταιρεία «ΜΑΝΟΣ Α.Ε.» για τους οποίους πιθανολογείται ότι περιέχουν επιμολυσμένο ηλιέλαιο διακινήθηκαν ως εξής:
Οι 682,66 tn στην εταιρεία ΜΙΝΕΡΒΑ Α.Ε. ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Οι 251,9 tn στην εταιρεία ΕΛΑΪΣ – UNILEVER Α.Ε.
Οι εταιρείες, με εντολή και εποπτεία του ΕΦΕΤ, έχουν προβεί σε διαδικασίες ανάκλησης και ενημέρωσης των καταναλωτών στις περιπτώσεις που αυτό είναι αναγκαίο.
Ο ΕΦΕΤ, μετά από πληροφόρηση που είχε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, ενημερώνει τους καταναλωτές ότι «τα διαθέσιμα αναλυτικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι ο συγκεκριμένος τύπος ορυκτελαίου που βρέθηκε στο ηλιέλαιο είναι υψηλού ιξώδους και σύμφωνα με την ενημέρωση της EFSA είναι χαμηλού επιπέδου τοξικότητας (low level toxicity)».