Συμβουλές made in USA, προσέφερε ο ενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Χόιτ Μπράιαν Γι, κατά τη διάρκεια του 2ου Συνεδρίου «Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα στη Θεσσαλονίκη». «Είναι σημαντικό να εστιάσετε σε μικρούς εφικτούς στόχους, να κρατήσετε τους στόχους απλούς», συμβούλεψε τους Έλληνες συμμετέχοντες, κατά τον χαιρετισμό στο συνέδριο. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενθαρρύνει τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, η προσφορά της οποίας αναμένεται να είναι σημαντική για την ευρύτερη περιοχή.
Υπενθύμισε δε ότι το τεχνολογικό πάρκο Σίλικον Βάλεϊ στην Καλιφόρνια ξεκίνησε τη δεκαετία του ’40 από μια ιδέα που είχε τότε ένας καθηγητής και σήμερα φιλοξενεί χιλιάδες επιχειρήσεις και εκατοντάδες χιλιάδες επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Όσοι πήραν μέρος στο συνέδριο συμφώνησαν ότι η Ελλάδα μπορεί να παράγει καινοτομία και να γεφυρώσει το καινοτομικό χάσμα που την χωρίζει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι πολιτεία, ακαδημαϊκή κοινότητα και επιχειρήσεις θα μπορέσουν να συνεργαστούν αρμονικά.
Η καινοτομία δεν αναπτύσσεται όσο θα έπρεπε, γιατί οι επιχειρηματίες συχνά βαριούνται να βρουν καινοτόμες ιδέες και ψάχνουν για λύσεις του σήμερα, παρατήρησε ο καθηγητής- από το Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον - Ηλίας Καραγιάννης. «Πρέπει να βρίσκουμε και να ενισχύουμε ανθρώπους που πραγματικά ενδιαφέρονται για την καινοτομία, έχουν τεχνογνωσία και γνωρίζουν τι χρειάζεται η κοινωνία», είπε.