Στα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης γράφτηκε, σήμερα, η δεύτερη πράξη της τραγωδίας με τον οδηγό του ΟΑΣΘ, που έπεσε νεκρός από τα πυρά περιστρόφου αστυνομικού, το οποίο είχε αρπάξει από αστυνομικό τοξικομανής δραπέτης. Εκεί βρέθηκαν δύο από τους ενεχόμενους αστυνομικούς, οι οποίοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.
Ας δούμε, πρώτα, το ρεπορτάζ, όπως το μετέδωσε η συνάδελφος Μαρία Αναγνωστίδου, στην TV 100:
Οι δυο από τους αστυνομικούς (αυτοί που είχαν αναλάβει τη μεταγωγή του δράστη κι από τα χέρια τους δραπέτευσε) οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα υπηρεσίας, Μαρία Κωστίδου. Δήλωσαν μετανοιωμένοι και χαρακτήρισαν ολέθριο το λάθος τους, να αφήσουν στο περιπολικό το υπηρεσιακό περίστροφο του ενός και να μη φορέσουν τις χειροπέδες στο δράστη. Ζήτησαν Συγνώμη από την από την οικογένεια του αδικοχαμένου οδηγού και ισχυρίστηκαν πως όλα έγιναν κάτω από πίεση και πανικό.
Στο γραφείο της εισαγγελέως πρωτοδικών Μαρίας Κωστίδου παρέμειναν περίπου για μία ώρα. Και οι δύο διώκονται για ελευθέρωση φυλακισμένου από αμέλεια κι ο ένας, επιπλέον, για πλημμελή φύλαξη όπλου από αστυνομικό. Παραπέμφθηκαν να δικαστούν από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2008 και, ως τότε, κρατούνται στην Υποδιεύθυνση Μεταγωγών.
Στην εισαγγελέα οδηγήθηκε και ο εκτελεστής του οδηγού. Εναντίον του 30χρονου ασκήθηκε δίωξη -μεταξύ άλλων- για ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, αντίσταση, παράνομη κατακράτηση κατά συρροή, ληστεία κατά συρροή, παράνομη οπλοφορία και παράνομη οπλοχρησία. Ζήτησε προθεσμία και θα απολογηθεί μάλλον την τρίτη, στον ανακριτή.
Στην εισαγγελέα υποστήριξε ότι δεν καταλάβαινε τι έκανε. "Είμαι χρόνια τοξικομανής. Ο οδηγός προσπάθησε να με αφοπλίσει και τον πυροβόλησα. Δεν ήθελα να τον σκοτώσω" φέρεται να είπε.
Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας κατέθεσε και η μητέρα του δράστη. "Είχα ζητήσει να τον κλείσουν σε ίδρυμα. Πήγα και στον εισαγγελέα και μου είπε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα", είπε.
Σε πειθαρχικό επίπεδο, οι δύο διοικητές των Αστυνομικών Τμημάτων Σίνδου και Αμπελοκήπων αλλά και οι τέσσερις αστυνομικοί των περιπολικών μετά την υπόθεση της καταδίωξης κρατούμενου, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Με εντολή του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγου Βασ. Τσιατούρα διενεργείται Ένορκη Διοικητική Εξέταση για την διερεύνηση των συνθηκών.
Η νεκροτομή, στη σωρό του άτυχου 58χρονου, θα γίνει τη Δευτέρα, καθώς η οικογένειά του υποστηρίζει ότι ο οδηγός έπεσε νεκρός από σφαίρα αστυνομικού, που πυροβόλησε το λεωφορείο, κατά τη διάρκεια της καταδίωξης. Γι αυτό ζήτησε την παρουσία τεχνικού συμβούλου, τον οποίο θα επιλέξει, τη Δευτέρα, 5 Μαΐου, η εισαγγελία Θεσσαλονίκης.
Τα λάθη, στην υπόθεση, έρχονταν το ένα πίσω από το άλλο:




  1. Οι αστυνομικοί που ανέλαβαν τη μεταγωγή του δράστη δεν του πέρασαν χειροπέδες. Η δικαιολογία "ήταν γνωστός τοξικομανής και δεν είχε δημιουργήσει ποτέ προβλήματα είναι, τουλάχιστον, αστεία".


  2. Ο ένας από τους αστυνομικούς άφησε το υπηρεσιακό του περίστροφο (ένα 38άρι) σε κοινή θέα, μέσα στο περιπολικό. Εδώ, τουλάχιστον, δεν υπάρχει δικαιολογία. Όλοι μιλούν για λάθος.


  3. Έγινε καταγγελία ότι ο εν λόγω αστυνομικός είχε κριθεί ακατάλληλος και είχε δικαιωθεί μέσω δικαστηρίων. Ο πρώην συνδικαλιστής Ι. Φεστερίδης, ο οποίος, για άγνωστους λόγους, παρουσιάστηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER ως Ι. Φεχτερίδης, υποστήριξε ότι ο λόγος της απομάκρυνσής του ήταν πολιτικός. "Ακόμη κι έτσι, αποδείχτηκε ότι η απομάκρυνσή του έπρεπε να ισχύει και να μην τον δικαιώσουν τα δικαστήρια" σχολίασαν συνδικαλιστικοί αντίπαλοί του.


  4. Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης κανείς δεν προσπάθησε να εμποδίσει το δράστη να μπει, τρέχοντας, σε ένα κατάστημα και να κρατήσει ομήρους τα μέλη τετραμελούς οικογένειας. "Δεν γνωρίζαμε την κατάσταση μέσα στο κατάστημα και δεν θέλαμε να μπούμε πυροβολώντας", απαντά ο διευθυντής της Ασφάλειας, Δ. Παπαδόπουλος(εδώ δεν αποφεύχθηκαν οι υπερβολές. Αν και όλοι βλέπαμε, στο βίντεο, το δράστη να τρέχει και τους αστυνομικούς να φθάνουν -κι αυτοί τρέχοντας- μετά από δύο λεπτά, τα ρεπορτάζ ήθελαν το δράστη να... περπατάει και τους αστυνομικούς να φθάνουν με μεγάλη καθυστέρηση. Όχι, βέβαια, ότι έγιναν και... Κεντέρηδες οι ένστολοι).


  5. Έξω από το κατάστημα, αστυνομικοί έχουν αφήσει ξεκλείδωτο, με τα κλειδιά στη... μίζα, ένα περιπολικό, το οποίο ο δράστης παίρνει και διαφεύγει εκ νέου. Καμία δικαιολογία και εδώ.


  6. Η όλη επιχείρηση δίνει την εντύπωση ότι ήταν ανοργάνωτη. Η αλήθεια είναι ότι οργανώθηκε μέσω ασυρμάτων, αφού στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα. Ούτε ελικόπτερα, ούτε μεγάλη αστυνομική δύναμη και γρήγορα αυτοκίνητα. Αν υπήρχε ελικόπτερο, ο συντονιστής του Κέντρου της Αμέσου Δράσεως θα είχε διαφορετική πληροφόρηση. Τώρα στηριζόταν στις αναφορές των περιπολικών, τα οποία, μονίμως, ακολουθούσαν το δράστη. Με τον τρόπο αυτό, δεν υπήρχε περίπτωση να "στηθεί" ούτε ένα μπλόκο της προκοπής.


  7. Το πτώμα του αδικοχαμένου οδηγού παρέμενε, επί ώρες, πεσμένο στο πάτωμα του λεωφορείου. Τον τιμωρούσε η... γραφειοκρατία! Πρώτον, επειδή για να πάει ιατροδικαστής πρέπει, πρώτα, να γνωματεύσει το θάνατο ο γιατρός του ΕΚΑΒ! Έπειτα, επειδή το κράτος δε δικαιολογεί την ύπαρξη ιατροδικαστή υπηρεσίας το Σαββατοκύριακο! Η απάντηση του αρμόδιου υπουργείου, εδώ και πάνω από μία δεκαετία, είναι ότι ο θάνατος δεν είναι επείγον περιστατικό, για να υπάρχει εφημερία. Έτσι, βρέθηκε... καθηγητής ιατροδικαστικής (ο Μ. Τσούγκας), ο οποίος, για να μεταβεί από το σπίτι του στο Ντεπό, στον Άγιο Αθανάσιο (μια απόσταση τουλάχιστον 30 χιλιομέτρων μέσω του αστικού δικτύου), χρειάστηκε 45 λεπτά.


  8. Η νεκροτομή δεν έχει γίνει ακόμη. Κι αυτό επειδή η οικογένεια του νεκρού ζήτησε την παρουσία εμπειρογνώμονα, κάτι, όμως, που γίνεται μόνον σε εργάσιμη ημέρα!
Κι ενώ όλα αυτά χρειάζονται διερεύνηση, έχει αρχίζει ένα γαϊτανάκι απόδοσης ευθυνών.
Για μια σειρά από περιστατικά, τα οποία κορυφώθηκαν με την τραγωδία του Σαββάτου, 3 Μαΐου 2008, κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ. Ο πρόεδρός τους, Δ. Τσερμενίδης, αρχικά έκανε λόγο για προσωπικές ευθύνες του... πρωθυπουργού. Την επομένη της τραγωδίας μιλούσε για "τριπλό θάνατο: μια φορά σκότωσε το συνάδελφο ο δράστης, μία οι συνθήκες εργασίας και μία η γραφειοκρατία", κατέληγε. Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, σε ένδειξη πένθους, θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας την Τρίτη 6 Μαΐου, την ώρα της κηδείας του αδικοχαμένου οδηγού.
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης, σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι «συμπαρίσταται, με κάθε δυνατό τρόπο, στην οικογένεια του θύματος», αναφέρεται στα «γνωστά» και «χρόνια» προβλήματα και «αδυναμίες» -όπως τονίζει- της Ελληνικής Αστυνομίας και προσθέτει ότι στο «πεζοδρόμιο υπάρχουν ελάχιστοι μάχιμοι αστυνομικοί», οι οποίοι «καλούνται να σηκώσουν στους ώμους τους την αστυνόμευση ενός Νομού με περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο κατοίκους». Καταλήγει με την επισήμανση ότι "η εγκληματικότητα δεν αντιμετωπίζεται με ευχές, αλλά με έργα».
"Επιβεβαιώθηκε η πλήρης αποδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, με ευθύνη της κυβερνητικής πολιτικής", δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χ. Καστανίδης. Αντίθετα, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Γκιουλέκας, εξέφρασε την οδύνη του και αφού επισήμανε ότι "δυστυχώς δεν είναι το πρώτο περιστατικό. Ας θυμηθούμε τις περιπτώσεις Πάσσαρη, του φιάσκου της οδού Ριανκούρ, της δραπέτευσης Παλαιοκώστα, της προηγούμενης λεωφορειοπειρατίας με τον άδικο χαμό του Γ. Κουλούρη. Αυτό πρέπει να σταματήσει", κατέληξε.
"Να μπει ένα τέλος" ζήτησε ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, ενώ ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Β. Τσιάτουρας ξεκαθάρισε ότι "όλοι οι υπεύθυνοι θα βρεθούν εκτός σώματος".