Με τρεις ξεχωριστές συγκεντρώσεις και αντίστοιχες πορείες οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης έδωσαν το παρόν στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς.
Η κεντρική συγκέντρωση,διοργανώθηκε από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και την Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων, στην πλατεία Αριστοτέλους. Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Νίκος Γιαννόπουλος(μπορείς να τον διαβάσεις με ένα κλικ εδώ), ο γενικός γραμματέας της ΕΔΟΘ Νίκος Παρπούδης(μπορείς να τον διαβάσεις με ένα κλικ εδώ), καθώς και ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στη «Siemens» Μπάμπης Καλαϊτζίδης.
Για ανάγκη ενίσχυσης των αγώνων ενάντια στη λιτότητα, την ακρίβεια, την ανεργία, το ασφαλιστικό, τις ιδιωτικοποιήσεις, την αποβιομηχάνιση και το κλείσιμο επιχειρήσεων (ΑΒΕΖ, ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ, ΒΙΑΜΥΛ, ΕΛΒΟ κ.ά.) κάνει λόγο το ψήφισμα που ενέκριναν οι εργαζόμενοι που παραβρέθηκαν στην κεντρική συγκέντρωση και το οποίο ανέγνωσε το μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ Παναγιώτης Παγώνης(όλο το ψήφισμα μπορείς να το διαβάσεις με ένα κλικ εδώ).
Στη συγκέντρωση του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης, Γιάννης Μαγκριώτης, Χρύσα Αράπογλου, Εύα Καϊλή, Χάρης Τσιόκας, Βασίλης Γερανίδης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής, καθώς και δήμαρχοι πόλεων του πολεοδομικού συγκροτήματος.
"Δυστυχώς, δεν υπάρχει ανεξάρτητο, αλλά μόνον κομματικό συνδικαλιστικό κίνημα. Κάποιοι δεν θέλουν την πρόοδο της πατρίδας μας", σχολίασε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παν. Ψωμιάδης.
Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία μέσω της παραλιακής οδού Νίκης, το μνημείο του εργάτη που βρίσκεται στην οδό Ολύμπου. Εκεί κατατέθηκαν στεφάνια για τους νεκρούς του Μάη του '36.
Στη δεύτερη πορεία, εργαζόμενοι και μέλη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα κατά της Ε.Ε. Η πορεία του ΠΑΜΕ κατέληξε στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου, όπου στις 9 Μαίου του 1936 έχασε την ζωή του, κατά την διάρκεια συμπλοκών με την χωροφυλακή, ο νεαρός οδηγός, Τάσος Τούσης.
Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και εκπρόσωποι της Βουλής και της αυτοδιοίκησης που πρόσκεινται στο ΚΚΕ επισήμαναν πως το μήνυμα της εργατικής πρωτομαγιάς είναι επίκαιρο και σήμερα.
"Την εργατική Πρωτομαγιά μετράμε τις δυνάμεις μας, για να πάμε το συνδικαλιστικό κίνημα πιο μπροστά" δήλωσε η βουλευτής του ΚΚΕ, Σοφία Καλαντίδου.
Πριν την πορεία του ΠΑΜΕ, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς πραγματοποίησαν την δική τους, ξεχωριστή, πορεία για την εργατική Πρωτομαγιά, η οποία με αφετηρία την Καμάρα και μέσω κεντρικών οδών της πόλης, κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.