Η υπερβολική χρήση του κινητού τηλεφώνου προκαλεί σημαντικές επιπλοκές στον ανθρώπινο οργανισμό. Σύμφωνα με έρευνες που παρουσιάστηκαν στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία, τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που δημιουργούνται από τα κινητά τηλέφωνα και τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα -όχι μόνο για τους ανθρώπους αλλά και για τα έμβρυα.
«Υπάρχει μια δυσμενέστατη επίδραση της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων, ειδικά στην πρώτη φάση της ανάπτυξης του εμβρύου. Εμείς συνιστούμε ελάχιστη χρήση στις γυναίκες που βρίσκονται στους πρώτους μήνες της κύησης», δήλωσε ο Ιωάννης Μάγρας, καθηγητής εμβρυολογίας.
Η επιστημονική κοινότητα και ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας προτρέπουν τους χρήστες κινητών τηλεφώνων να περιορίσουν την επίδραση της ακτινοβολίας στον οργανισμό τους με τη χρήση του hands free. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου αρχίζει να γίνεται επιβλαβής για το χρήστη όταν αυτός το χρησιμοποιεί περισσότερο από έξι λεπτά ημερησίως.
Ο Λουκάς Μαργαρίτης, καθηγητής ραδιοβιολογίας, δηλώνει: «Ο χρήστης ενός κινητού τηλεφώνου πρέπει να γνωρίζει ότι δεν πρέπει να το έχει κοντά στο σώμα του, πολύ περισσότερο να το χρησιμοποιεί, πάνω από έξι λεπτά, χωρίς τη χρήση ακουστικού, ή, ακόμη καλύτερα, bluetooth. Όλες οι έρευνες που έχουμε στα χέρια μας καταδεικνύουν επικινδυνότητα ακόμη και του απλού ασύρματου τηλεφώνου, που έχουμε στα σπίτια μας. Πολύ περισσότερο, ενός κινητού».
Όσο για το μύθο πως, στην πόλη η ακτινοβολία που δεχόμαστε είναι υψηλότερη, σύμφωνα με τον Κ. Τριανταφυλλίδη, ομότιμο καθηγητή βιολογίας, καταρρίπτεται:
«Άτομα που ζουν στην επαρχία κινδυνεύουν και αυτά, από την ακτινοβολία, καθώς ο τρόπος που έχει κατασκευαστεί το σύστημα κεραιών είναι τέτοιος. Τα άτομα αυτά θα πρέπει να κάνουν ακόμη λιγότερη χρήση».

Ρεπορτάζ του Αν. Ασλανίδη, στην TV 100

H φωτογραφία είναι του Väino Aus και προέρχεται από εδώ.